Välja ritprogram

Uppdaterad 28 juni 2013 16:44 · postad i El & Teknik

Har du funderat på att skaffa ett ritprogram för att rita hus? En tillbyggnad? Här får du tips på hur du väljer program och en lista på olika ritprogram. Arkitekt Calle Posse menar att du ska se upp så att ritprogrammet inte blir en begränsning.

Välja ritprogram
Krister Surell har ritat sitt hus i Bentley Architecture, ett proffsprogram.Foto: Krister Surell

Det finns i princip tre typer av program som du kan använda:
1. Program speciellt framtagna för konsumenter
2. Allmänna ritprogram som inte främst är avsedda för att rita hus
3. Program för proffs (arkitekter)

Vilket program du ska välja beror på;

– hur mycket du vill betala och
– hur avancerat program du kan hantera.

Om vi börjar med kostnadsaspekten, kan du först undersöka om det finns ett ritprogram någonstans i din omgivning. Har du ett ritprogram på jobbet? Har någon bekant ett ritprogram du kan få låna? Har du tur får du tag på ett riktigt bra ritprogram alldeles gratis. Om det här inte är ett alternativ för dig, kan du börja med att jämföra priser på olika program i vår lista nedan. Programmen som är markerade med stjärna kan du ladda ner för att prova gratis ett visst antal dagar. Helt gratis är Google SketchUp, kanske är det programmet tillräckligt för dina behov?

Du måste också fundera över hur van du är att hantera olika typer av program. Den som är en van datoranvändare och duktig på program, kanske kan låna ett proffsprogram av en god vän och göra en väldigt avancerad ritning av ett hus efter bara någon timmas introduktion. Vet man med sig att man tycker det är svårt med nya program, är det bäst att överge det här alternativet och redan från början titta på ett program avsett för amatörer.

Det borde onekligen vara enklare för amatören att rita upp sitt drömhus i ett program som är framtaget just för det ändamålet. Men inställningen till att rita på datorn är olika, vilket väl illustreras av olika kommentarer till ritprogram i Byggahus forum. En del är för ritprogram:

”Jag tyckte det var ovärdeligt att skissa upp huset i datorn, mycket enklare än papper och penna. När jag väl hade ritat upp väggblock, fönster, toastolar etc så var det bara att kopiera och flytta omkring hej vilt.”

Medan andra är emot:

Jag föreslår millimeterpapper och blyertspenna. Rita ett orginal och ta kopior. Jag tror jag har sjuttielva skisser hemma som är mycket bättre än alternativet i datorn. Visioskissen ligger fortfarande oanvänd i datorn, det var enklare att kladda på papper trots god hand med datorer.

Tänk också på att:

Huset eller planlösningen blir inte bättre för att du använder ett mer avancerat program. Jämför med att använda en enkel eller avancerad kamera; båda kan ge oskarpa bilder, bilder på människor med avskurna huvuden, etc.

Arkitekt Calle Posse har många kunder som kommer med en ritning de har gjort själv, är ganska nöjda med och som de vill att han tar fram bygglovsritningar till.

– Tyvärr blir det ofta i fel ordning, man borde kontakta mig innan man börjar rita själv, inte efter. Om man vill spara pengar rekommenderar jag att man använder arkitekten till det han är utbildad på, dvs att hitta smarta lösningar på familjens behov, att tänka funktionellt, estetiskt och ekonomiskt. Sedan kan man istället själv göra bygglovsritningen i ritprogrammet, det är en ganska enkel sak, säger Calle Posse.

I bygglovsritningen tittar stadsbyggnadskontoret på saker som proportioner, fönstersättningen och så att byggnaden följer detaljplanen.
– Det är egentligen ganska lätt att göra en bygglovritning, säger Calle Posse.

Calle ser en risk med att man ritar själv i ett ritprogram - att man låser sig vid verktyget.
– Programmets begränsningar kan begränsa tanken, då är ritprogrammet en belastning, säger Calle Posse. Till exempel kanske ritprogrammet inte har den typ av fönster som egentligen hade varit att föredra, så ritar man med den typ av fönster finns och bygger också med dem.

En praktisk detalj man ska tänka på när man väljer ritprogram är att välja ett där du kan spara ritningarna i formatet "dwg". Då går det att öppna filerna i arkitekternas ritprogram och även skicka vidare dem till t ex el- och VVS-konsulter. Sparar tid och pengar.

I tabellen nedan har du en lista över olika ritprogram. Först finns ritprogrammen som är avsedda för amatörer. Sedan ligger de allmänna ritprogrammen och sist proffsprogrammen. I listan finns länk till tillverkaren där du kan läsa mer om programmet, cirkapriser och sist Byggahus läsares kommentarer till olika program.

*=du kan ladda ner och testa programvaran gratis 

Program Tillverkare Ca pris

Typ av progr.

– Läsarnas kommentarer

Reds. kommentarer

3D Home Architect 3D Home Architect $39.99 1 Här kan du rita både hus och trädgård.
Autosketch Autodesk £69.99 1

– Har använt AutoSketch i många  Det är relativt enkelt, har många möjligheter och inte alltför dyrt.

Floorplanner Floorplanner Gratis! 1

För att rita planlösningen.

Google SketchUp* SketchUp Gratis! 1

– Lätt att komma igång med, importerar/exporterar vanliga format och det finns mängder med 3D-filer att leka med på nätet.

– Vilket suveränt program! Har inte sett det tidigare men när jag nu hittade det i.s.f. AutoCad blev det riktigt kul att rita!

– Funkar väldigt bra för att rita kök.

Home Designer Home Designer Software $495 1  
Home Plan Pro* Home Plan Software $39 1 – Har ritat en ombyggnad av vårt fritidshus med Home Plan Pro. Det är enkelt och roligt att jobba med.
Ideal Home 3D Home Design Avanquest software £29.99 1 – Det är lätt att bygga väggar, tak, kök etc., men svårt att ändra mått i efterhand (om tidigare version).
INR Roomdsigner INR Gratis! 1 Rita badrum.
MS Paint Microsoft Ingår i alla versioner av MS Windows. 1 – Om man bortser från att man får skriva ut ett par gånger innan man får skalan rätt så går det att rita hus med MS PAINT. Vill man vrida en bild så kopierar, klistrar in i MS Word och vrider bilden där sedan kopierar och klistrar in i PAINT så har man vridit den bild man ritat rakt i PAINT. Det är enkelt att vända spegelvänt i både riktningarna.
Själv har jag ritat mitt nya hus i PAINT.
myHouse DesignSoft 34.95 EUR 1 – Har skaffat myHouse för att rita skisserna till vårt ombyggnadsprojekt. Kanske lite startsträcka, men sedan hyfsat bra. 3D-modelleraren är kul.
ProgeCAD 2009 Smart! Progesoft Gratis! 1

– Ett enkelt CAD-program som är gratis för privat användning.

Punch! Prof. Home Design - Platinum Punch! $69.99 1

– Lätt bygga väggar och ändra mått. Jämfört med Floorplans är detta ett mer avancerat program. När det gäller köket, finns ett program med, där man kan rita alla skåp själv".

Det finns flera andra programvaror att välja bland hos Punch!.

Room 328 Room 328 Gratis till viss del.

1

Rita badrum.
SPCS

OBS! Finns ej längre på marknaden.
SPCS 1 – Jag har provat SPCS 3D-inredaren Plus lite, men jag är väl ingen CAD-expert precis. Men det verkade ju ganska enkelt, i alla fall om man jämför med AutoCad.
Sweet Home 3D Sweet Home 3D Gratis! Open source. 1

– Det är lättarbetat och lätt att förstå. Gör att man själv kan laborera med olika mått och möbler. Man får en mycket bra överblick.

– Programmet finns på svenska.
Mycket lättanvänt

Inredningsprogram, bl a bra att rita planlösningar i.

TurboFLOORPLAN Home&Interior Broderbund $89.95 1  
Total 3D Home Deluxe 9.0 Individual Software $19.95 1  
3D Traumhaus Designer Data Becker 94.95 EUR 2

– Ganska avancerat men går att själv-lära. Många möjligheter till import. Vandra omkring i din nybyggda miljö och spela in. Dock - på tyska!

Google SketchUp Pro* SketchUp 354 EUR 2/3 Google SketchUp heter en gratis version av programmet, se ovan.
CorelDRAW Graphics Suite Corel £468.82 2 – Jag använder mig av Corel Draw och enda anledningen till det är att jag har det på jobbet och tillgång till det hemma. Cad-program är nog bättre att använda.
SmartDraw* Smartdraw.com $197

1/2

– Jag har ritat varenda stolpe-limträbalk etc i programmet – inte en gång utan åtminstone i tre olika varianter – och det går fort. Det finns många trick och det viktigaste är att ange x-mått och y-mått, alt. hörnpunkter, så skapar programmet precis det du önskar, i stället för att du dra ut storlekar. Detta gäller allt man skapar. Jag har inte längre några som helst planer på annat ritprogram.
Microsoft Visio 2007 Professional Microsoft £179 2 – Startsträckan är för lång i "riktiga" ritprogram som Autocad etc. Visio skulle kunna fungera men visade sig vara helt hopplöst att rita exakt med. Jag ritade dock hela planlösningen i Visio tillslut.

– Har designat helt hus i Visio och det går utmärkt - planlösning, fasader, sektioner, tak, situationsplan. Lätt och enkelt, exakta mått, skalor etc.
Klarar allt för mina behov dock tyvärr ej 3D.
Turbo CAD Professional* Avanquest UK Ltd $1495 3 – Studerade listan över ritprogram och jag saknar TurboCad 2D. Ett enkelt men tillräckligt effektivt ritprogram som jag laddade ner gratis från IMSIs hemsida. Jag har ritat vårt nya hus med detta program och det har fungerat alldeles utmärkt, även om det säkert finns fler finesser på de lite modernare (och dyrare) programmen. Allt är ju en fråga om vad man är beredd att betala.
Allplan FT Nemetschek AG 3  
ArchiCAD Graphisoft 3  
AutoCAD Architecture 2009 Autodesk Inc. 3  
Autodesk Design Studio 2009 Autodesk Inc. 3  
Revit Achitecture 2009 Autodesk Inc. 3 – Har provat både Archicad och Architectural Desktop, men tycker att Revit är det tekniskt mest avancerade programmet. Här skapar man en modell genom att sätta dit väggar, fönster, dörrar, osv och *allt hänger ihop*. Sedan skapar man vyer och lägger dem på ark för utskrifter och *allt hänger ihop*, hela tiden. Men det bästa med Revit är att det är intuitivt.

Saknar du ett program? Vill du lämna en kommentar till ett program? Maila oss på marlene@byggahus.se lägger vi till det på listan.

Marlén Eskilsson
Lundhagen (ej verifierad) 2008-09-06 14:32 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

En liten rättelse. Gratisversionen kan importera dwg, dock inte exportera.

Svara Dela Redigera
Börje Ivegård (ej verifierad) 2008-10-15 09:04 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Googles initiativ är intressant, men lever tyvärr inte upp till mina förväntningar.
Två-D är absolut nödvändigt, och dessutom tror jag mig förstå att programmet inte är vektoriserat. Branschstandarden dwg måste även vara implementerad.
Det skulle vara intressant att veta varför det är så svårt att göra ett enkelt ritprogram för gemene man.
Med vänlig hälsning
Börje Ivegård

Svara Dela Redigera
Anonym (ej verifierad) 2008-10-22 16:24 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej vet någon vart man kan hitta bra program för att skapa egna möbler. Jag är bara nybörjare.

Svara Dela Redigera
Magnus (ej verifierad) 2008-10-29 23:43 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag använde QCad när jag ritade mitt kök. 2D, vektorbaserat. Man kan bygga upp sin ritning i lager, skapa egna objekt, exportera till DXF. Finns till Linux, WIndows, Mac OS och Unix.

Kanske en lite hög inlärningströskel, massor av funktioner. Kändes genomtänkt.

http://www.ribbonsoft.com/qcad.html.

Svara Dela Redigera
Joel (ej verifierad) 2008-11-03 21:15 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Faktiskt så är google sketchup väldigt bra för ritningar och för att få fram arkitektuella ideer. Man kan få precisa mått.

Med en "icke pespektiv" kameravinkel och olika linjerenderingar ex "cadstyle" så får man det att se ut som en 2D ritning. Mått går även att infoga.
Dessutom kan man i externa renderingsprogram producera fotorealistiska bilder. Ett gratis sådant:

http://www.kerkythea.net/joomla/index.php

Runda former är lite knepigare att jobba med i sketchup, men det går. Finns en hel uppsjö av plugins
och en stor skara anhängare som utvecklar finesser som man kan tanka ned och installera.

Väldigt bra och enkla videotutorials, Sketchup for dummies:-)

http://www.aidanchopra.com/

Svara Dela Redigera
Holger Wästlund (ej verifierad) 2008-11-23 18:19 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej! Mycket intressant och värdefull sammanställning av ritprogram. För att rita kök finns dessutom följande gratisprogram: 1. IKEA Planeringsverktyg http://www.ikea.com/ms/sv_SE/complete_kitchen_guide/planner_tool/downloa... 2. Kvik 3D http://www.kvik.com/se-SE/ritprogram/ 3. Elektrolux Home http://www.electroluxhome.com/kok/skissapadittkok.asp 4. Epoq ? Kök på nätet http://epoq.se/3_0.aspx?Menu=3&SubMe...2&CatId=10?=Sv-SE

Svara Dela Redigera
Peter Carlström (ej verifierad) 2008-12-16 08:32 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej!

Vet ni om det finns något bra ritprogram för trädgård och utemiljö.
Tacksam för svar.

MVH

Peter Carlström

Svara Dela Redigera
Roger Kindström (ej verifierad) 2008-12-23 17:22 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Ett mycket bra ritprogram 2D är TriTools Visual Cadd, en Windowsversion av gamla Generic Cadd. Det är lätt att lära sig och har ett överkomligt pris, 395$ om man laddar ner det.
Jag har själv använt det i grundskolans högstadium.

God

Svara Dela Redigera
Peter (ej verifierad) 2008-12-26 00:28 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Har länge letat efter ett bra ritpogram som har en enkel och logisk uppbyggnad för exempelvis husritningar. Hittils tycker jag det är överlägset enklast att skapa husritningar på millimeterpapper och rita med linjal och blyertspenna. Men ibland vill jag rita i flera lager och enkelt kunna göra förändringar utan att behöva "sudda" och även gärna visualisera det hela tredimensionellt vilket är svårt på millimeterpapper.
Provade TriTools Visual Cadd ikväll men som "vanligt" blev det en besvikelse. Det är dock bra att man kan prova ritprogrammet fullt ut innan köp, gratis!
Inställningar för skala och skrivare är bra i programmet även om vanliga formatbenämningar som A4, A5 etc ej finns som förval. Det första man får göra i programmet är att ändra alla måttenheter ifrån förvalda tum-skalor till exempelvis meter. Sedan kommer den första stora besvikelsen, det går inte att göra "raka" streck mellan två punkter, utan det blir ett litet "hack" på linjen vad detta beror på vet jag ej men är mycket irriterande!
Sedan så finns det ingen bra "snabb" funktion för att rita en linje mellan två koordinater utan man måste vimsa runt med musen tills man hamnat på önskade koordinater vilket är onödigt tidsödande. En enkelhusritning som tar ca 2 -3 timmar att rita på millimeterpapper tar förmodligen flera dagar att rita med detta program. Rekommenders Ej !!
Om det finns något bra ritprogram som är lika enkelt att använda som millimeterpapper skulle jag köpa det direkt, priset har mindre betydelse.

Svara Dela Redigera
Roger Kindström (ej verifierad) 2009-01-10 19:57 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

TriTools Visual Cadd ritar i naturlig storlek. Du kan ställa in på att rita i mm och ta bort decimaler. Har du en skrivare som skriver ut A3 så går det att ställa in.
Nu är det så att testversionen är en fullskaleversion med den begränsningen att det inte går att skriva ut.
När man ritar så ska man inte ha "corsor free" markerad utan "orto mode". När man då ritar med Sigel line så ritar man vinkelrätt vågrät och lodrät. Börja med att sätta krysset någonstans och markera riktningen. Skriv sedan in längden i mm och tryck enter. För att fästa nästa streck mot en ände sätter man krysset nära och skriver "np" (närmaste punkt) och den fäster. Ange ny riktning och skriv i längden.
Jag har själv ritat bygglovshandlingar inklusivae situationsplan och tycker att programmet är överlägset andra program. Elever i grundskolan åk 8-9 har ritat med programmet med mycket bra resultat.

Svara Dela Redigera
Rikard Malmborg (ej verifierad) 2009-02-15 13:26 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Skribenten uttrycker sig luddigt vad avser hur man får fatt i program. Så vida man inte använder det på jobbet (arkitekt eller bygg-firma, rimligen) så har man sannolikt INGEN rätt att "låna" eller "hämta på nätet" och gör man det riskerar man lagbrott!
Även om man använder sig av "jobbets" program kan det vara lagbrott eftersom licenshantering kan vara luddig och extremt begränsad avseende hur många program som används på hur många datorer.
Generellt kan man utgå ifrån den enkla satsen "en licens/programvara på en dator per inköpt programvara". Allt annat måste undersökas noga. Har firman ett kvitto på 5 inköpta licenser, måste man verifiera att endast 4 finns installerade på någon dator som tillhör firman (och inte tillhör någon annan!), oavsett om de används eller ej.

Vidare finns det ofta begränsningar vad avser "privat bruk". Man får ofta INTE använda ett program för privat bruk i jobbet, eller ens resultatet av användningen, i jobbet. Då använder man ett icke-kommersiellt program i kommersiellt syfte vilket kan vara ettt brott mot programmets licensieringsform.

Det är något av en djungel, så man gör bäst i att läsa på ordentligt innan man laddar ner något.

Svara Dela Redigera
jan niburg (ej verifierad) 2009-02-19 00:08 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

easycad eller fastcad kan laddas ner en demo med fullt fungerande cad från cadone.se och få support
från alf gruvö. Angående rita linjer ellar vad du vill , enkelt i de här programmen avänder man snabela
och sen skriver in x,y cordinater . Testa en demo själv.
MVH Janne

Svara Dela Redigera
Holger Wästlund (ej verifierad) 2009-02-22 18:47 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Här finns ytterligare ett ritprogram som är gratis: http://www.boconcept.se/Inred_ditt_h...ish-73068.aspx Lycka till! Holger Wästlund

Svara Dela Redigera
Jonas (ej verifierad) 2009-03-23 10:49 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Rickard!

Bra att du påpekar detta, men det är fortfarande fullt lagligt att ta hem en test/demoversion och använda den. Men som vanligt gäller det ju att läsa genom avtal som man godkänner och begrunda dess avgränsningar.

Svara Dela Redigera
Marcus Widerberg (ej verifierad) 2009-05-13 21:29 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Finns att ladda ner från Autodesk. Osäker på länk.

Revit är stort, men faktiskt ett av de mest intuitiva programmen jag har provat.

Svara Dela Redigera
Holger Wästlund (ej verifierad) 2009-06-26 09:45 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej! Det finns en mycket pedagogisk instruktion hur man kan jobba med Google Scethup på denna länk: http://www.psspy.se/dagens/framed_result/mail/16414406/5400?article_ids%... Lycka till! Holger Wästlund

Svara Dela Redigera
Tomas (ej verifierad) 2009-07-14 12:38 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Det finns ett helt gratis d2-CADprogram, solidedge 2D drafting. Det var tidigare ett program som man fick betala för, men är numera het gratis att använda. Fungerar minst lika bra som AutoCAD.

Svara Dela Redigera
Holger Wästlund (ej verifierad) 2009-07-24 22:40 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Rita själv en cad-ritning med ett av de ovan nämnda ritprogrammen. Med denna ritning kan du nu direkt beställa en utskrift i form av en 3d-modell, t.ex. av det rum där du ska bygga om eller renovera. Cad-ritningen måste sparas som en stl-fil eller en vrml-fil. Du kan skapa sådana 3d-ritningar i de flesta vanliga cad-programmen, t.ex. i billiga verktyg som Google Sketchup. Observera att du måste ha betal*versionen av Sketchup (sketchup.google.com) för att kunna spara det du ritat som en stl-fil. När du väl ska skriva ut den modell som du ritat så har skrivarnas program funktioner som ger dig en uppfattning om material*åtgången, vilket ofta påverkar både hur lång tid det tar och hur dyr utskriften blir. Du kan dessutom ofta positionera ut flera föremål så att de ingår i en och samma utskrift, skrivarna kan ju utan problem skriva ut flera likadana eller flera olika saker sam*tidigt. Bara de får plats inom skrivarens *maximimått. Den hittills vanligaste användningen för 3d-skrivare är att bygga modeller och prototyper av olika slag. Det finns ett par uppenbara skäl: Dels automatiseringen i att kunna starta bygget av en eller rent av flera komplicerade modeller och sedan låta maskinen arbeta själv. Dels att det nu går att bygga objekt i former som tidigare varit svåra eller rent omöjliga utan att dela upp objektet i många små delar som sedan ska fogas *samman. Ett exempel på 3d-utskift som alla stockholmare kan och bör ta en titt på är den 48 kvadratmeter stora modell över hela Stockholm som visas på Kulturhuset. Här är varenda hus i hela Stockholms innerstad återgivet plus enkla modeller av de nybyggnationer som planeras. Här är några företag där du kan skriva ut din ritning och på det sättet skapa en modell av det rum där du ska bygga om eller renovera: www.aba.nu Stockholm www.digitalmechanics.se Västerås www.modellbyggeriet.se Stockholm www.loom.nu Malmö www.mitekgruppen.se Stockholm www.modellservice.se Norrtälje www.prototal.se Jönköping www.stik.se Stockholm www.wredo.se Stockholm* Lycka till! Holger Wästlund

Svara Dela Redigera
Holger Wästlund (ej verifierad) 2009-08-21 15:32 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

För inredningsritningar är det ritprogram som du hittar via denna länk enkelt att använda: http://www.roomarranger.com/ Gratis att använda i 30 dagar Lycka till! Holger Wästlund

Svara Dela Redigera
Anonym (ej verifierad) 2009-09-06 21:13 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Ytterligare ett bra program är Chief Architect. Det är också väldigt intuitivt. Du jobbar i 2D-läge, men kan när som helst gå över till ett 3D-läge för att se ditt resultat.

Det finns ett stort bibliotek med de flesta objekt man kan tänka sig, och det är enkelt att ändra sådant som tex köksskåp (som i grundmodellen har amerikanska mått) till att stämma med skåpen från just din köksleverantör efter lite pill. Väldigt avancerat, och om du använder alla funktioner, så kan du kostnadsberäkna hela bygget ner till varje enskild regel. Samtidigt kan du välja bort alla avancerade funktioner för att snabb se hur mycket plats den där soffan och bordet tar i ditt nuvarande vardagsrum. Gillar skarpt!

Det är dock väldigt dyrt för privatpersonen som bara vill göra en enkel ritning. Jag har "tagit över" en licens från en kompis som numer använder Revit på jobbet, men det är nog egentligen inte tillåtet enligt de strikta licensreglerna...

Svara Dela Redigera
Per Eskilsson admin 2009-10-25 09:37 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

En tidigare registrerad licens hos ChiefArchitect kan overforas till annan anvandare for en lag kostnad. Varpa din nuvarande "overtagna" licens blir din pa riktigt, och lagligt. Ga in pa deras websida for ytterligare information. Var pa besok pa deras kontor och utvecklings avdelning nyligen. Invantar ekonomi att inforskaffa ChiefArchitect X2. X2 har dessutom metrisk nummersattning. Programmet ar saledes fullstandigt internationellt. Ar mycket imponerad av programmet som aven anvands ute pa falt i Amerika. Revit till all ara, men du betalar for namnet. Med vanlig halsning Per

Svara Dela Redigera
Göran (ej verifierad) 2009-11-27 20:22 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Finns också AutoSketch som säljs av Autodesk, tillverkaren av Autocad:

http://www.dustin.se/pd_5010206392.aspx

Inte helt gratis men samma vektorgrafiska princip och mycket enklare att lära sig än Autocad.

Hands On a House är en bok som specifikt lär ut AutoSketch för att rita hus:

http://www.resolv.com.au/shop2004/hands.htm

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2009-12-29 21:08 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag har använt Databeckers 3D-programvara i olika versioner i ca åtta år och har under årens lopp testat en hel del av de andra programmen i listan ovan men Databecker tar hem spelet varje gång. Det är enkelt att bygga upp, ändra och även göra lite mer avancerade detaljer som takfönster, halvväggar och annat som de andra programmen ofta faller på. 3D-funktionaliteten är suverän.

Enda nackdelen är att programmet är på tyska (har inte hittat någon annan språkversion, men det kanske finns?) men eftersom jag pratar tyska så har det varit överkomligt för min del.

Mvh,
Catharina

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-01-08 14:49 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hm, intressant. Jag är nog också gammalmodig nog att gilla rutat papper men också min dator. Excel med radhöjd 11 och kolumnbredd 1,5 blir rutat papper 1x1 dm för skala 1:100. Excel ritverktyg har räckt alldeles utmärkt för mig. Om utskrifterna sedan inte blir tillräckligt måttriktiga beroende på skrivaren kan man normalt ställa in % justering för längd o bredd.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-02-17 12:53 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej!

Jag har använder Sweet home 3D, tror jag att det heter så. Det är lättarbetat och lätt att förstå. Gör att man själv kan laborera med olika mått och möbler. Man får en mycket bra överblick.

Mvh

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-03-09 18:52 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Kan inte avhålla mig ifrån att tala om att jag använder det förnämliga ritprogrammet M11Draw. Skapat ca 1980. Dosbaserat. 338 kB kod !!!. Ett utmärkt 2D vektorbaserat ritprogram. Men jag är nog den enda i värden som använder det. Enda nackdelen är att kan bara exportera till HPGL. Konvertering till t.ex DWG får man göra utanför.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-03-19 13:10 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Det hade varit intressant med lite mer information om de olika programvarorna, tex vilken licens de ligger under (öppen/stängd) och vilka operativsystem de går att köra under. En del av oss har ju uppgraderat till Linux, och är inte intresserade av Windowsprogram.

Svara Dela Redigera
Redaktionen 2010-03-19 19:48 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll
Välja ritprogram

Har du funderat på att skaffa ett ritprogram för att rita hus? En tillbyggnad? Här får du tips på hur du väljer program och en lista på olika ritprogram. Arkitekt Calle Posse menar att du ska se upp så att ritprogrammet inte blir en begränsning.

Du kan läsa artikeln här: Välja ritprogram

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-03-22 08:00 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Google Sketchup har varit toppen då vi byggt ut vårat hus. Jag ritade hela huset med säkert upp 20 st olika utbyggnadsalternativ, många arkitektiska idéer som i huvet och ibland på pappret verkat riktigt bra har i 3D visat sig inte fungera, sett konstiga ut. Kan varmt rekommenderas som ett designstudieverktyg i ett tidigt skede, det har som nämnts dock begränsningar vad gäller att föra över till 2D och byggritningar för bygglovsansökning etc -det går men är meckigt.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-03-25 22:27 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Länken till Sweet Home 3D
är ju fel, den får ju till SPCS

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-03-26 08:38 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej,

Jag har använt Punch Architectural series 18 samt 400. Jag har ritat upp både hus och garage med mycket bra resultat, lagt till veranda, experimenterat med utbyggnader mm. Det är ganska lättanvänt och riktigt avancerat. Du ritar in grund, regelstomme, el, vvs, ventilation, planlösning, möbler, trädgård,,,ja rubbet

Kan varmt rekommenderas!

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-03-26 09:15 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag har använt BoPlan från Visualisera, testa det på visualisera.se

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-03-26 09:44 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Förvånad att CHIEF ARCHITECT inte nämnts ännu. De har en ansenlig marknadsandel i USA. Mycket flexibelt program.

http://www.chiefarchitect.com/

Men för övrigt håller jag med de som understryker att huset inte blir snyggare och bättre bara för att man har ett bra ritprogram. Det är kreativiteten, fantasin, känslan för estetik inkl utförande/ljussättning/former, tiden och "kärleken" som är investerade i huset som helhet, hur väl genomtänkt konceptet är, o s v, o s v, som avgör slutresultatet. En fyrkantig och torr arkitekt och designer förblir fyrkantig och torr oavsett vilka verktyg man sätter i händerna på honom. Liknelsen med kameror är bra, som någon nämnde. Bara för att man har senaste tekniken garanteras inga toppresultat. Det finns många äggplantor som köper extremt exklusiva digitalkameror för dyra pengar men sen totalt saknar den minsta känsla för hur en vacker bild ska komponeras, och sålunda bara producerar halvnonsens. Likadant med hus. Stordåd i fråga om ORIGINALITET och SLUTRESULTAT kan fortfarande åstadkommas med blyertspenna, radergummi och millimeterpapper.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-03-28 23:04 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

VectorWorks är ett annat proffsprogram av http://www.nemetschek.net/ Det är ett trevligt program med låg inlärningströskel och är också hyfsat prissatt för att vara ett proffsprogram. Finns för både PC och Mac.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-05-03 00:21 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

I programmet TurboFLOORPLAN 3D kan alla elementer (ex. fönster, möbler) ändres til egna specifikka dimensioner.
Det är mycket lättanvänt och riktigt avancerat.
Egna möbler kan importeres (3DS, DXF, SKP).

TurboFLOORPLAN programmet kan också spara ritningarna i formatet "DXF". Då går det att skicka vidare dem till ex. konsulter och arkitekter. Sparar tid och pengar.

Man kan prova programmet fullt ut innan köp, gratis!

www.floorplan.se

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-05-27 15:41 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Bentley Architecture saknas i sammanställningen. Klart "proffs" program. Bentley har också släppt sin GenerativeDesign programvara helt fritt.
- Bentley Användare

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-09-06 14:25 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

ProgeCad från ProgeSoft är ett mycket prisvärt program.
I stort sätt samma gränssnitt som AutoCad, så det är enkelt att förstå sig på om man är van AutoCad-användare.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-12-05 23:14 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Har provat några olika (även mer professionella) och kan starkt rekommendera Google Sketchup. Tar en liten stund att lära sig men när man väl gjort det så kan man rita det mesta. Det bästa är faktiskt att man kan ladda hem en massa färdiggjorda konstruktioner och möbler från internet. Sparar en massa tid!

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-01-29 23:07 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Det absolut bästa CAD programmet är PTC wildfire., kostar dock saftiga pengar. Runt 100k. det är programmet som används av ingenjörer och konstruktörer.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-02-08 11:30 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

För den som redan kör Linux finns ju även Blender, men jag vet inte hur pass det lämpar sig. Kanske är mer åt animeringshållet.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-06-06 01:30 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Kör på google sketchup, det duger och blir väldigt exakt, köp pro versionen och du kan skriva ut i skala.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-07-12 22:29 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

För den som har gammal vana av AutoCad vill jag rekommendera DraftSight, (gratis mot att man registrerar sig). Fungerar precis som AutoCad och hanterar de senaste dwg formaten.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-07-12 22:38 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Det heter Creo numera, suveränt för mekanikkonstruktion, funkar till bygge om man kan det, men är inte tänkt för det.
Hög inlärningströskel. Kan nog få en licens gör 50kkr.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-09-09 23:06 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag jobbar mycket i google sketchup där jag har lärt mig mycket och på min hemsida kan du ta kontakt med mig så kan jag göra upp ert nästa projekt i 3d.www.ditt3dhus.n.nu

Svara Dela Redigera
Anonym (ej verifierad) 2011-11-14 17:33 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Det beste tegneprogrammet for trehus er mulighens MultiCAD. Dette tegneprogrammet er utviklet for byggmestre og småhusbebyggelse. Les mer om på www.multicad.se.com

Svara Dela Redigera
Sven (ej verifierad) 2012-02-08 11:28 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag ritade mitt hus med gratisprogrammet CadStd. Det gick väldigt smidigt, nackdelen var väl att det bara blev 2D-ritningar, så fasad- och planritningarna hängde inte ihop på något magiskt sätt, utan jag fick själv se till att allting stämde. Det bästa med programmet var nog att det var så lätt att få ut skalenliga utskrifter, något som tydligen är svårt med flera program.

Svara Dela Redigera
Micke (ej verifierad) 2012-04-30 19:59 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Har inte testat alla program som har nämnts här, men måste ändå säga att AutoCad 2012 är helt underbart att arbeta med (ja, ja, jag vet att det är svindyrt), har förmånen att ha fått licens av skolan som jag går på (både AutoCAD och MagiCAD), fantastisk lätt när man väl kommer in i det.

Svara Dela Redigera
Nalle (ej verifierad) 2012-07-16 01:40 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Ok, det är en gammal tråd men jag försöker ändå.

Finns det något rit/CAD-program som är _Gratis_, klarar både 2D + 3D, att rita hus och trädgård, rita in el + VVS mm?
Gärna 'enkelt' att hantera/lära sig?

Tack på förhand! :-)

Svara Dela Redigera
Måns (ej verifierad) 2013-05-10 18:18 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Allvarligt, artikeln börjar med en uppmaning att först stjäla/piratkopiera program? Hur kan man ens komma på tanken att skriva en sån sån artikel på en seriös webbsida?

Svara Dela Redigera
Johannes (ej verifierad) 2013-06-30 13:16 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Google SketchUp? Google sålde det till Trimble för över ett år sen!

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2013-07-06 17:36 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Länken till Sweet Home 3D pekar fel.http://www.sweethome3d.com/sv/index.jsp

Svara Dela Redigera
Dan Hällgren (ej verifierad) 2013-07-29 08:16 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Artikeln handlar om lämpliga program för att rita ett hus eller liknande, man går igenom fördelar och nackdelar med dom olika programmen. Om några kommentaren inte riktigt har kontroll på licenserna så är det inte konstigt då licensreglerna kan vara väldigt snåriga även för den som är invigd i denna djungel.

Svara Dela Redigera
Alexander (ej verifierad) 2014-01-25 01:50 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Varför har ni inte med Roomle.com ? jättebra, enkelt men kraftfullt program där du kan se allting i både vanligt ritningsformat, såväl som birds-eye 3d eller även vandra runt i din bostad i 3d

Svara Dela Redigera
Shabbadang (ej verifierad) 2014-05-28 13:17 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Corel har också Designer, ett program snarlikt Draw, men mer anpassat för teknisk ritning. Importerar och exporterar .dwg och även 3D-ritningar.

Svara Dela Redigera
Member65 2014-12-13 11:30 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Det finns ett utmärkt ritprogram som är gratis för 2D. Det heter DraftSight. Fungerar perfekt för mig. Har själv ritat tre hus med millimeterprecision utan att ha några tidigare kunskaper i ämnet. Använder det till allt där jag behöver måttsatta ritningar t.ex altaner, staket eller inredningar med hjälp av detta. 3D är inte gratis dock...

Svara Dela Redigera