Mätinstrument för huset

Uppdaterad 17 november 2011 16:28 · postad i El & Teknik

Strömslukande apparater, dåligt isolerade väggar och fukt i krypgrunden. Med rätt mätinstrument kan du upptäcka en mängd osynliga problem i ditt hus. Här listar vi de vanligaste instrumenten som du kan hitta i fackhandeln eller på nätet.

Mätinstrument för huset
Värmekameran hittar värmeläckagen.Foto: Sensotest.se

Mätinstrument för att analysera byggnader och inomhusklimat har under senare år blivit en konsumentprodukt bland andra. Förr i tiden var det mest företag i byggbranschen som använde tekniken, idag säljs instrumenten på byggvaruhusen, i välsorterade elbutiker och på nätet. Den växande elektronikmarknaden och priskonkurrensen har i kombination med gör-det-själv-vågen banat väg för dessa hjälpmedel – som i många fall också blivit lättare att använda.

Samtidigt gäller gamla sanningar vid köp av mätinstrument. Att hantera tekniken kan vara mer eller mindre enkelt, men du måste också kunna tolka informationen. Risken är att ett felaktigt använt instrument också leder till felaktiga beslut. En annan sanning är prislappen i regel är en måttstock för kvaliteten. Fråga dig vilka instrument du behöver, sök efter produktbeskrivningar och tester så blir det lättare att hitta rätt i det stora teknikutbudet.

Värmekamera: Med infraröd fotografering (termografi) kan du upptäcka energislöseri, vattenskador och elproblem i ditt hus. Värmekameran avläser temperaturen inne i byggnadsdelarna och visar direkt på en display vilka ytor som är varma och kalla. Det innebär att du kan spåra avvikelser i isoleringen, kalldrag vid socklar, dörrar och fönster, men också trasiga golvvärmeslingor, läckage i rörledningar och överhettade säkringar. 
Det finns enkla och billiga värmekameror att köpa, men för professionellt bruk ligger priset på 15 000-20 000 kronor. Vissa företag erbjuder dock uthyrning av kameror. Planerar du en omfattande inspektion är det ofta värt att anlita en certifierad termograför som är van att tolka värmebilder och kan föreslå lämpliga åtgärder. För en normalstor villa brukar termografering kosta 3000-4000 kronor.


LillTemp IR-termometer

IR-termometer: Använder samma teknik som värmekameran, men har ett enklare lasersikte som mäter yttemperaturen på distans. Vissa termometrar är anpassade för mätning av ”små föremål” som till exempel tunna elledningar och trasiga kontakter. När du väljer termometer bör du kontrollera vilka användningsområden som avses. IR-termometrar finns i varierande utförande och prisklass, från 400 kronor upp till 3000 kronor.

Trådlös mätare för hushållsel: Det finns idag ett växande utbud av mätare som hjälper husägaren att överblicka hela hushållets elanvändning. I många fall använder man trådlösa mätare som placeras i elskåpet och som skickar mätdata till en display inomhus. Displayen visar hushållets aktuella elförbrukning i kilowattimmar, historik och genomsnittliga förbrukning samt kostnad. Vissa elbolag, till exempel Fortum och Vattenfall, säljer den här typen av mätare, men produkten finns nu också i flera fackbutiker som till exempel Clas Ohlson. De enklaste modellerna kostar knappt 1000 kronor medan lite mer avancerade kostar 2000-3000 kronor.

Bärbar mätare för elapparater: Har du en eltjuv i huset? Med det här populära instrumentet kan du se hur mycket el dina olika hushållsapparater förbrukar, i vissa fall även i standby-läget. Mätaren kopplas in mellan eluttaget och den apparat du vill mäta, till exempel kylskåpet, frysen, tv:n eller datorn. De flesta mätare är utrustade med en funktion där du kan ställa in det aktuella elpriset och räkna ut driftkostnaden. Sortimentet av elmätare är idag stort, liksom prisvariationen: från 100 kronor upp till 1500 kronor. Önskar du en mätare med hög precision som även mäter standby-förbrukning korrekt får du vara beredd att gå upp lite i pris. Vill du inte köpa en mätare går det ofta bra att låna ett exemplar hos kommunens energirådgivare eller på biblioteket.


Exotek fuktmätare


Fuktmätare (hygrometer): En hygrometer hjälper dig att hålla koll på inomhusklimatet i realtid genom att avläsa den relativa luftfuktigheten, vilket är lämpligt i utsatta områden som källare, krypgrund och vind. Enklast är att köpa en trådlös hygrometer med en eller flera fjärsensorer som monteras på plats och sedan skickar data till en mer lättillgänglig mottagarenhet inomhus. I vissa modeller ingår en larmfunktion som varnar när fukthalten överskrider en kritisk nivå. Det finns gott om billiga hygrometrar, men det är ofta säkrast att välja en lite dyrare modell kring 500-700 kronor som är mer tillförlitlig.

Fuktlogger: Är ett instrument med minnesfunktion som loggar temperatur- och fuktvärden under längre tid. Efter önskad mättid i utrymmet kan loggern anslutas till en dator, via USB-porten. Med hjälp av speciell programvara kan informationen sedan översättas till ett överskådligt diagram över klimatet. Detta kan vara en god hjälp för att bevaka utrymmen där temperatur och klimat varierar över tid, till exempel vindsutrymmet, krypgrunden eller ett fritidshus som periodvis inte är uppvärmt. Pris från 700 kr.

Fuktkvotsmätare: Används för att mäta fuktinnehåll i träbaserade byggnadsmaterial och fungerar därmed som ett hjälpmedel för att bedöma risken för fukt- och mögelangrepp. Mätaren är utrustad med spetsar som trycks in byggnadsdelen, men tillvägagångssättet kan skilja sig åt beroende på vilken typ av material man mäter. Instrumentet kan även användas för att kontrollera fuktinnehållet i brännved. Var noggrann med att läsa anvisningarna om hur fuktkvotsmätaren ska hanteras och mätvärdena ska tolkas. Pris från 500 kr.


Oregon väderstation

Väderstation: En väderstation levererar en mängd uppgifter som husägaren kan ha nytta av. Förutom väderprognoser visar den temperatur och luftfuktighet, såväl inomhus som utomhus. Väderstationen kan, i likhet med hygrometern, också vara försedd med ”mögellarm” som varnar när den relativa luftfuktigheten är för hög. Instrumentet kan även kopplas till en fjärrstyrningsenhet som innebär att du kan övervaka klimatet på distans, vilket passar bra i ett fritidsboende. De billigaste väderstationerna kostar under 1000 kronor och mer avancerade omkring 3000-4000 kr.

Lars Bärtås
Jens Sentow Nielsen (ej verifierad) 2011-11-17 17:26 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Ett tips. Ring och fråga räddningstjänsten i din kommun om de vill komma och öva med sin värmekamera.

Svara Dela Redigera
Lisa (ej verifierad) 2011-11-18 16:10 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Varför ingår inte denna typ av "lätta" mätningar i överlåtelsebesiktninga rman betalar 2000 kr/h för?

Svara Dela Redigera
Dubbelexamen (ej verifierad) 2011-11-21 09:23 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag har gått en kurs i Thermografering, (Karlstads universitet Bygg/Energi-ing) Utrustningen kostar runt 500K. För en hemanvändare som vill t.ex besiktiga sitt hus är det oftast bättre att köpa tjänsten dvs någon som kommer och fotograferar av huset och levererar digitala högupplösta bilder än att försöka få till det med konsument-produkter. Skall man mäta fukt så bör den valda mätaren vara möjlig att kalibrera.

Svara Dela Redigera
Fredde (ej verifierad) 2011-11-21 15:11 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Utrustningen kostade för ett antal år sen sånna pengar du nämner nu kostar det inte mycket över 20k

Svara Dela Redigera
Andreas (ej verifierad) 2011-11-22 06:45 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hyr en annars, som jag gjorde på CRAMO runt 2000:- / dag helt klart värt det.

Svara Dela Redigera
Termografören (ej verifierad) 2011-11-22 17:09 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

En Värmekamera/IR-kamera kan visst liknas som när Du fotograferar! Skillnaden är att Värmekamerans bild visar yttemperatur/skillnader d genom att filtrera bort det synliga ljuset till bara IR-ljus (värmestrålning)...

Varje pixel i IR-bilden att jämföra med en enkel Pyrometer/IR-termometer och visar temperaturen på just den punkten (radiometrisk). Dvs en Värmekamera med en sensor á 240x180 pixlar är som att hålla 43 200 st IR-termometrar i handen ;o)

Mao upplösningen (pixlar) men även vilket bildfält/FOV (brännvidd) Värmekameran har har betydelse då det annars kan krävas längre avstånd än vad utrymmet tillåter för att få med det man önskar. Det spelar också stor roll vilket temperaturområde Värmekameran återger och vilka olika material (emissivitet) man termograferar.

Det är även bra att tänka på att en Värmekamera helst bör aklimatiseras (sensortemreraturen) till objektets omgivningstemperatur (ca 30 min).

Vid hustermografering blir bästa resultatet vid kallare utetemperaturer för större temperaturskillnad i temperaturområdet.

Svara Dela Redigera
Pia (ej verifierad) 2011-11-24 15:11 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Därför att överlåtelsebesiktningen grundar sig i en köpares undersökningsplikt och är okulär.

Svara Dela Redigera
Stefan (ej verifierad) 2011-11-24 19:38 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Det finns två användningsområden vid termografering (fotografering av värmestrålning ej att förväxla med yttemperatur). Det ena användningsområdet är att se skillnader i värmestrålningens intensitet utan något större behov av att veta exakt yttemperatur, det andra användningsområdet är för att mäta temperaturer på olika vis. För att kunna mäta temperaturer med rimlig noggrannhet krävs relativt dyr utrustning, men framförallt så krävs det gedigna kunskaper i fysik, framförallt kring värmestrålning så att man förstår principerna för värmestrålning och är väl bekant med emissionsfaktorer, våglängder o.s.v.
Är man mest intresserad av att kunna få en bild av temperatur-skillnader så krävs det däremot inte mycket förkunskaper alls och inte heller någon dyr utrustning.
Vem som helst kan dra en fullt korrekt slutsats av en bild som t.ex. visar ett hustak som strålar ut olika mycket värme på olika ställen. Man behöver inte vara raketingenjör för att räkna ut att takets kallare ställen är bättre isolerade än de varmare ställena.
Tänk på att inte jämföra IR-mätare med värmekameror. IR mätare kräver att man har koll på deras räckvidd, infallsvinklar och lite hum om emissions-faktorer för att man ska kunna tolka deras resultat vettigt.

/Instrumenttekniker

Svara Dela Redigera
Stefan (ej verifierad) 2011-11-24 19:43 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

PS.
Tips! Om ni tänker använda värmekameror eller IRtemp-mätare, så vänta tills solen gått ner! Utan infallande värmestrålning från solen och liknande så ökar precisionen vid mätningen. Allra bäst vore att "termografera" tidigt på morgonen när så stor del av husets värmeutstrålning kommer från husets varma insida istället för från solens värmande strålar på utsidan...

Svara Dela Redigera
Peter (ej verifierad) 2011-11-27 14:37 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Bra artikel även om termografibilden var ett dåligt exempel. Bilder tas sällan eller aldrig utifrån och dessutom blir temperaturen på glasytorna helt felaktig. Varför kan väl de som inte är raketingenjörer svara på?
En del kommentarer är också bra, för visst är det så att det krävs kunskap för att tolka termografiska bilder rätt. Det kanske man begriper först när man har kunskapen! Skalpellen gör inte kirurgen, hammaren gör inte snickaren och värmekameran gör inte termografören. Jag har sett skolexempel på feltolkningar tom av en energikonsult i ett TV-inslag.
ITC-certifierad termograför

Svara Dela Redigera
Ludde (ej verifierad) 2011-11-27 22:09 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Blanka ytor får ofta fel värde

Svara Dela Redigera
Peter (ej verifierad) 2011-11-28 15:11 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Om det var så enkelt...
Ofta kan blanka ytor ha en annan emissivitet, men det gäller inte alltid och har inget med glas att göra. I sådana fall skulle ju matt glas ge ett annat resultat.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-12-02 20:21 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Nog får ett matt glas en annan emissevitet än ett blankt glas.
Det matta reflekterar knappast i samma utstäckning som den blanka ytan.
Summan är ju reflektion, transmission och strålning vilket blir summa 1, inget annat.
Eftersom det matta glaset reflekterar mindre bör det alltså stråla förhållandevis med energi än det reflekterar.
Transmission har vi ju inte i glas.

Svara Dela Redigera
Termografen (ej verifierad) 2011-12-18 22:56 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jo, en IR-tempmätare fungerar lika som en värme kamera!
Båda behöver ta hänsyn till emissionen i objektet man mäter på.
Den stora skillnaden är att en värmekamera (320x240) motsvarar 76.800 tempmätare!
Gissa vilken som ger bäst info om objektet man mäter på!
De populära i5 har"endast 80x80 pixlar eller 6400 mätpunkter!
Sen är det fortfarande så att kompetens och erfarenhet väger rätt tungt när man ska analysera en värmebild.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-12-21 19:22 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Har vi inte transmission i glas?
Det som är unikt för glas är just dess transmission, framförallt inom det synliga spektrat!
Glas är genomskinligt. Nu är det visserligen inte hela sanningen och att ta för givet att glas ohindrat släpper igenom de våglängder som en värmekamera mäter kan vara ett misstag. En enkel skyddsfilm som fortfarande är osynlig kan förändra transmissions-egenskaperna radikalt hos glas.

Men att från detta dra slutsatsen att glas inte har transmission är nog lite väl vanskligt...

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-12-21 20:30 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Nu var det ju transmission i det spektrat som värmekameran är känslig för som avses. Inte det vi ser med det nakna ögat.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2012-01-05 22:08 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Det var det jag avsåg också.
Eftersom det finns så stora skillnader på glas och glas och gemensamt för alla är dess transmissiva egenskaper i varierande grad så är det min bedömning att man är helt fel på det när man kategoriskt hävdar att glas inte har någon transmission...

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2012-01-05 22:08 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Det var det jag avsåg också.
Eftersom det finns så stora skillnader på glas och glas och gemensamt för alla är dess transmissiva egenskaper i varierande grad så är det min bedömning att man är helt fel på det när man kategoriskt hävdar att glas inte har någon transmission...

Svara Dela Redigera
Sunt förnuft (ej verifierad) 2012-02-17 19:39 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Medan snillen träter kan man ta till en lättare mätmetod som alla har tillgång till,
känn med handen.
Det fungerar på alla ytor, hittar du ett kallare parti kan du räkna med att det kyler huset mer än övriga.
För kom i håg att alla förståsigpåare är inget annat än vanliga människor som gått en utbildning och plötsligt tror att de har öppnat pandoras ask.

Svara Dela Redigera