Nya hus som ruttnar och möglar

Uppdaterad 14 oktober 2014 15:52 · postad i Bygga · taggad med Exteriör

Det finns nya hus som ruttnar och möglar efter bara tvÄ Är. Boven i dramat kan vara puts pÄ cellplast och en oventilerad trÀstomme. Nu menar SP att branschen mÄste gÄ samman för att lösa problemen.

DÄliga plÄtarbeten, fel tÀtning mot anslutande konstruktioner eller bristfÀllig vÀdertÀtning under byggtiden kan orsaka att vatten trÀnger in i vÀggkonstruktionen.

Problemet med systemet dÄ en cellplastskiva sitter direkt pÄ trÀstommens utegips Àr att fukten stÀngs inne och inte torkar upp inom rimlig tid. Innanför cellplastskivan blir temperaturen gynnsam och mögel börjar frodas pÄ den utvÀndiga gipsskivan eller pÄ andra trÀdetaljer.

– Kombinationen tunnputs, cellplast och oventilerad trĂ€stomme Ă€r inte förlĂ„tande, sĂ€ger Anders Jansson som Ă€r skadeutredare pĂ„ SP.

Över 50 procent av smĂ„husen som Anders Jansson har inventerat har haft fuktskador, mĂ„nga gĂ„nger pĂ„ den skiva, utegips eller plywood, som cellplasten sitter pĂ„. Det har ocksĂ„ förekommit röta pĂ„ anslutande trĂ€detaljer till exempelvis altaner och balkonger. DĂ€r har felet varit att man putsat direkt mot trĂ€et i stĂ€llet för att ansluta med en elastisk fogmassa.

Det finns ocksÄ fall dÀr man anvÀnt fogmassa men av en sort som tappat sin elasticitet och torkat isÀr och dÀrmed öppnat vÀgar för vatten att leta sig lÀngre in i konstruktionen.

Det kan ta flera Är innan felen upptÀcks men Àven pÄ hus som inte Àr Àldre Àn tvÄ Är har man fÄtt bryta upp fasader pÄ grund av fuktproblem. Andra hus med samma konstruktion har klarat sig bÀttre, mycket pÄ grund av ett skyddat lÀge.

Hur undviker man problemen?
Kenneth Sandin, LTH, har varit med och skrivit boken ”Misstag i murat och putsat”. Han menar att ansvarsfrĂ„gan hĂ€nger lite i luften och att ett första steg Ă€r att alla inblandade parter mĂ„ste medge att problemen finns. Kenneth Sandin tycker att det Ă€r leverantören av putssystemet som Ă€ven ska ha med anvisningar och handlingar till hur plĂ„t- och anslutningsdetaljer ska se ut, Ă€ven om det inte Ă€r de som levererar plĂ„ten.

Kenneth Sandin pÄpekar ocksÄ att om man putsar pÄ mineralull istÀllet sÄ visar erfarenheten att den fasaden brukar klara sig utan problem. Mycket beroende pÄ att fukt i mineralull kan torka ut och att putsen Àr tjockare. Han menar ocksÄ att den tunnare putsen som anvÀnds pÄ cellplast oftare fÄr alg- och mögelpÄvÀxt, nÄgot som dessbÀttre gÄr att tvÀtta bort.

Det finns ocksÄ system med luftspalt mellan cellplasten och övrig konstruktion och system med cellplast pÄ en stomme av betong. Dessa system klarar fuktproblemen bÀttre.

– De flesta husen Ă€r putsade enligt en systemleverantör. Dessa levererar handlingar som ska visa hur alla anslutningar skall utföras och de flesta handlingar Ă€r bra, menar Fredrik Dahl pĂ„ Göteborgs Fasadputs och medlem i Sveriges Murnings- och Putsentreprenörförening SPEF.
Han fortsÀtter med nÄgra goda rÄd till husbyggaren som vill ha putsad fasad:

– Om du som privatperson anlitar en putsentreprenör sĂ„ gĂ€ller konsumenttjĂ€nstlagen i tio Ă„r. Om ett fel uppstĂ„r kan jag alltsĂ„ Ă„terkomma till putsfirman och han ska Ă„tgĂ€rda felen. NĂ€r putsentreprenören kommer till en privatperson och ser att till exempel plĂ„tdetaljerna Ă€r felaktigt eller bristfĂ€lligt utförda ska ha pĂ„peka detta skriftligt till privatpersonen. Detsamma gĂ€ller om putsentreprenören ser att bakomliggande konstruktion Ă€r fuktig. DĂ„ fĂ„r han inte sĂ€tta upp cellplastskivor förrĂ€n skadan Ă€r Ă„tgĂ€rdad. Dessa bĂ„da tillfĂ€llen gĂ€ller inte om putsleverantörens uppdragsgivare Ă€r en husleverantör. Denne betraktas som proffs och Ă€r dĂ„ den som fĂ„r ta ansvaret om fel uppstĂ„r. DĂ„ gĂ€ller fem Ă„rs garanti.

HÀr gÀller det alltsÄ att ha koll pÄ entreprenadformen.
Fredrik Dahl har ett annat gott rÄd att ge den som gÄr i husbyggartankar men som kanske inte har alla kunskaper:

– Anlita en byggkonsult som kan hjĂ€lpa till att kontrollera att allt blir rĂ€tt utfört. Det Ă€r en god investering. Folk lĂ€gger stora pengar pĂ„ kök och inredning i sitt nya hus men sparar in pĂ„ saker som kan pĂ„verka husets livslĂ€ngd.

Samma sak Àr Anders Lindberg pÄ försÀkringsbolaget If inne pÄ.
– Köp en kontrollanttjĂ€nst som ska godkĂ€nna bĂ„de handlingar innan start och utförandet under byggtiden.
Anders Lindberg Àr skeptisk till oventilerade konstruktioner i allmÀnhet.
– Konstruktionen med cellplast pĂ„ en oventilerad trĂ€stomme Ă€r pĂ„ grĂ€nsen till felaktig.

Per Kanehed Àr produktchef pÄ Sto, en av landets största leverantörer av putssystem. Han menar att alla inblandade i husbygge med puts mÄste vara seriösa och engagerade.
– Vi, och de flesta andra leverantörerna numera, har lösningar pĂ„ anslutningsdetaljer och följer man dem ska inga problem uppstĂ„. Men varje hus Ă€r unikt och vid speciella lösningar mĂ„ste arkitekt och konstruktör rita detaljer, inte bara hĂ€nvisa till oss. MĂ„nga husleverantörer som vi samarbetar med har vi ocksĂ„ en fortlöpande dialog med under projekteringstiden. DĂ„ tar vi tillsammans fram rĂ€tt detaljlösningar. SĂ„ köper man hus av en seriös husleverantör Ă€r chansen stor att det blir rĂ€tt och blir det inte det sĂ„ kan man ju vĂ€nda sig dit.
I vissa fall ingÄr dock inte putsentreprenaden i husleveransen och dÄ fÄr man sjÀlv handla upp den. Förhoppningsvis levereras dock handlingar av husleverantören.

Per Kaneheds tips till husköparen som vill ha koll Àr att be om entreprenörens egenkontrollplan. Den ska hantverkaren fylla i under och efter utfört arbete, annars gÀller inte den tioÄriga byggfelsförsÀkringen. Som bestÀllare kan man anvÀnda den som en checklista för att kontrollera arbetet under byggtiden.

Detaljer Àr viktiga, nÄgot som plÄtkonsulten Ola Svensson intygar.
– Det rĂ€cker inte med att hĂ€nvisa till AMA, dĂ€r finns inga detaljer med puts pĂ„ cellplast. Problemet med den konstruktionen Ă€r att det Ă€r svĂ„rt att hitta rĂ€tt underlag för en plĂ„tinfĂ€stning. AlltsĂ„ mĂ„ste det ritas en hel del i projekteringsstadiet.
Ola Svensson menar precis som flera andra ocksÄ att det krÀvs seriösa hantverkare. Att plÄtentreprenören tillhör PLR, PlÄtslageriernas riksförbund, Àr ingen kvalitetsgaranti i sig men det stÀlls i alla fall vissa krav pÄ företag som vill bli medlemmar.
– Det skulle behövas mer samprojektering mellan puts- och plĂ„tentreprenören. Bygger man flera hus samtidigt Ă€r det god idĂ© att anlita en plĂ„tkonsult men för den enskilde villabyggaren kan det bli en för stor kostnad, avslutar Ola Svensson.

Sammanfattning. Att det Àr vanligt med fuktproblem i fasader med oventilerad trÀstomme och puts pÄ cellplast verkar mÄnga i branschen vara mer eller mindre medvetna om. Vill man inte hamna i en situation dÀr risk för mögel finns och dÀr ansvarsfrÄgan bollas fram och tillbaka gör man klokast i att vÀlja en luftad konstruktion eller puts pÄ mineralull. Ett annat alternativ Àr att vÀlja en helt oorganisk stomme.
Kör man ÀndÄ vidare med trÀstomme och tunnputs gÀller det att vara medveten och alert redan frÄn projekteringsstadiet. Har man sjÀlv inte sÄ mycket kunskaper Àr bÀsta rÄdet att köpa en kontrollanttjÀnst. Ska man sjÀlv vÀlja entreprenörer Àr det bÀsta att börja med företag ur fackorganisationernas medlemsregister.

SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, tar problemen pÄ stort allvar och samlar de putsade husens alla aktörer i slutet pÄ maj för att diskutera fukt i fasader.

Lotta Fredriksson
Björn Holmberg (ej verifierad) 2008-11-18 19:52 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Egenkontrolllista, ja jÀttebra vem ger mej den nÀr underentrepenaden har gÄtt i konkurs.
finns det möjlighet till efterkontroll ex av metodleverantören om slutbesikningen krÀver detta.? eller ska huvudentrepenaden hÄllas ansvarig?
mvh

Anonym (ej verifierad) 2009-03-08 15:27 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Om man frÄn byggindustrin fortsÀtter att implementera material som inte harmonierar med naturens och klimatets svÀngningar fÄr man problem. Dra en svart sopsÀck över huvudet och sÀtt dig i TV-soffan en kvÀll och tala sen om vad du tyckte om upplevelsen! Det kanske ger en fingervisning om vad ett hus med cellplastisolering och eller plastfilm som diffusionsspÀrr upplever.

Stefan (ej verifierad) 2009-03-15 21:22 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag tror ni överdriver ganska mycket vad gÀllande puts pÄ cellplast/frigolit. Finjas system med luftspalt Àr vÀl beprövat och har fungerat i 30 Är utan problem. Problemen ni beskriver var en konkurrent till Finja som limmade cellplasten direkt pÄ utegipsen utan luftspalt som sedan gav problem. Problemet Àr att man bara hör talas om de hus det Àr problem med men aldrig de hus som Àr bra. (99%Àr ju utan problem)!

Richardo (ej verifierad) 2009-03-21 09:20 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Det finns idag ca 50 000 hus i Sverige som Àr byggda med cellplast pÄ trÀstomme.

Alla dessa hus kommer förr eller senare att fÄ skador inom en 10 Ärs period. Problemet Àr att folk Àr rÀdda för att ta reda pÄ hur huset mÄr, det kostar ca en halv miljon att ÄtgÀrda ett sÄdant hus om du ska ta bort stÀmpeln frigolit pÄ huset.
Idag Àr dessa hus osÀljbara eller en reducering av priset pÄ en halv miljon.

Detta Àr skrivet frÄn en i branschen som trÀffar mÄnga mÀnniskor som lever redan pÄ grÀnsen och inte har rÄd att göra en sÄdan renovering.

Jag vill nog sÀga med den erfarenheten jag har att det Àr 99% som har fel och 1% som klarar sig.

Holger WĂ€stlund (ej verifierad) 2009-05-01 10:47 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Nu har det kommit en ny skrift mot fasadmögel Den handlar om hur man tacklar problemen med mögel och pÄvÀxt och undviker framtida bekymmer. Bakom stÄr SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Skriften Àr finansierad av Sveff - Sveriges FÀrgfabrikanters Förening. Den innehÄller vÀrdefullt vetande för villaÀgare som ska mÄla om dÀrhemma. Skriften sammanfattar mÄnga Ärs forskning och vÀldigt mycket kunnande pÄ ett lÀttfattligt och komprimerat sÀtt. PÄ bara 16 sidor fÄr man bland annat veta hur vÀder och klimat pÄverkar, liksom vikten av att mÄla rÀtt och hur man rengör bevÀxta ytor. Du kan ladda ner skriften gratis pÄ "SP Publikationer". KÀlla: Sveriges FÀrgfabrikanters Förening Holger WÀstlund

Hur ska jag göra? (ej verifierad) 2012-04-20 22:04 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Skrivet av: Hur ska jag göra?

Hej
Hur ska man göra? Idag Àr det trÀpabel som jag tÀnkte ersÀtta med puts. Jag tÀnkte anvÀnda xps 5 cm tjock. GÄr det?

Johan (ej verifierad) 2013-01-22 16:21 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Vi byggde ett sÄdant hÀr hus för sju Är sedan. Har sedan dess tvÄ gÄnger fÄtt huset kontrollerat (vilket kostar 5-10 tusen!!). Ingen fukt alls utan det ser bra ut men det innebÀr att jag inte kan fÄ nÄgot bytt fast det Àr nu stÀmplat som riskkonstruktion. Hur man Àn vÀnder sig i byggbranschen vill ingen ta nÄgot ansvar och i slutÀndan tjÀnar de bara Ànnu mer pengar pÄ att nu kontrollera fukt och byta ut fasader. Jag vet ingen bransch som Àr sÄ oseriös som byggbranschen tyvÀrr och ingen vill ta ansvar utan bara mer betalt.

Jason (ej verifierad) 2013-05-17 11:57 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Intressant detta med fuktskador i fasader. Inte kul att upptÀcka. HjÀlp finns frÄn leverantörshÄll. Fasadsystemtillverkaren Eurofox kan stÄ för helhetslösning för ventilerad fasad i samarbete med A och K. Mitt tips Àr att undvika att be en konstruktör(K) och arkitekt(A) ta fram en hemmasnickrad lösning. Leverantörerna Àr vassare. Det man förlorar i materialkostnad vÀgs lÀtt upp av den kortare montagetiden och högre kvaliteten. För en putsad fasad Àr erfarenheten att den förr eller senare spricker om man gör den homogen och inte tar hÀnsyn till materialutvidgning i bakomvarande fasadkonstruktion. DÀrför bör en stor putsad fasad brytas av med en rörelsefog med jÀmna avstÄnd om man vill klara dagens krav pÄ lÄng livslÀngd. Detta klarar denna leverantören av och man fÄr dessutom en helt unik support pÄ bygget av kunnigt folk och ingenjörer. Dock behövs givetvis en konstruktör vara inblandad av ansvarsskÀl trots att denna inte gör jobbet. Detta fasadsystem Àr helt öppet, dvs vilken typ av godkÀnd fasadskiva som helst kan monteras pÄ utsidan.