Köpte nyckelfärdigt - läcker in vatten

Uppdaterad 4 mars 2015 12:35 · Publicerad 18 februari 2013 12:34 · postad i Bygga

Den 4 april går ytterligare en rättegång om enstegstätad putsfasad av stapeln. Den här gången är det familjen Barnaby och deras läckande hus som står i fokus.

Köpte nyckelfärdigt - läcker in vatten
 Ricky Barnaby

- Vissa hustillverkare i Sverige saknar yrkesstolthet. När företag i andra branscher säljer något ersätter de varor som blivit fel. Händer det en kris går de ut i media och ber om ursäkt. Svenska hustillverkare däremot - de smäller upp huset, får in pengar och sedan bryr de sig inte mer, säger Ricky Barnaby.

Den 4 april är det dags för ännu en rättegång om enstegstätade putsfasader. Det är familjen Barnaby som går upp i strid mot Mjöbäcksvillan. När vi pratar med Ricky Barnaby är han både ledsen och förbannad. Hans fru har gått in i väggen på grund av husproblemen och går på tunga ångestdämpande mediciner, och har regelbundna psykologbesök. Hon kan inte ens arbeta längre.

- Jag är så fruktansvärt arg. Egentligen skiter jag i putsfasaden. Det jag undrar är: Var är deras kundservice? Deras yrkesstolthet? Det är inte bara lite mögel, de ödelägger folks liv. Vi hamnar på gatan, kronofogden, psykiska besvär.

En lång resa
Problemen började när Ricky och Josephine Barnaby flyttade in i sitt nya hus. Husbygget hade gått fort men de kände sig upprymda och glada över att besiktningsmannen godkänt bygget. Kort därefter började det läcka in vatten från balkongen och fönster - även garaget hade pölar av vatten på golvet när de klev in där.

Ricky Barnaby

- Vi visste inte det då men de hade inte följt instruktionerna. Det ska sitta fogband mellan när det är olika material men hos oss satt det ingenting. Det tog två år att ens få dem att komma hem till oss och titta. Då skickade de någon som fogade men det ska man ju absolut inte göra enligt experter. Men det är ju inget vi som beställer nyckelfärdigt hus ska behöva vara pålästa på, säger Ricky Barnaby.

Problemen med både huset och garaget har därefter hopat sig och han har försökt att få Mjöbäcksvillan att ta sitt ansvar otaliga gånger utan resultat. Sluligen blev rättegång enda alternativet.

- Jag tror att vi kommer att vinna. Men problemet är att företaget kommer att överklaga. Nu har de vind i seglen för Myresjöhus vann i hovrätten. De har så mycket pengar, och vi är bara en liten familj. Men jag tror att när det går till EU-domstol, då kommer de att få betala dyrt. Frågan är vad som händer under tiden? Kronofogden kommer få komma för att vi går i personlig konkurs. Det är konsekvensen för oss. Och det enda felet vi gjort är ju att anlita en känd hustillverkare som borde veta vad de sysslar med, säger Ricky.

Han önskar att fler i samma situation skulle våga tala ut och stå på sig så att det blir mer press på hustillverkarna. Att de kunde kämpa gemensamt. Han önskar också att hustillverkare i Sverige blir mer måna om sina varumärken och kunder.

Ricky Barnaby

Huset dras även med andra problem. Se fler bilder här.

Men att det är tufft betyder inte att han gett upp, snarare tvärtom. Det eldar bara på hans kämparglöd. Han säger att han aldrig kommer att ge upp.

- Hittills har jag varit väldigt snäll i min blogg och i min Youtubekanal. Det är negativt det som sägs men jag har inte kränkt dem. Jag försöker vara rättvis och objektiv så att bloggen blir ett verktyg för andra som är ute efter att välja rätt hustillverkare. Just nu känner jag att jag aldrig kommer att sluta blogga om det företaget. De kan byta namn hur många gånger som helst. Det finns bara ett sätt att stoppa mig. Det är att de sväljer stoltheten och offentligt ber om ursäkt, och sedan bygga det hus de lovade oss och som vi betalade för.

Vill du följa familjen Barnaby? Kika här:
Hemsida: www.mardrom.com
Youtube: www.youtube.com/user/mardrom1?feature=mhee

Elina Blom Westergren
elina@byggahus.se
Hans B (ej verifierad) 2013-02-19 08:53 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Är det inte bättre att vänta på rättegången mot MH. Detta kan kosta dig en förmögenhet.
Vissa företag har ingen skam i kroppen.

Svara Dela Redigera
Sebastian (ej verifierad) 2013-02-19 16:55 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Tror inte rättegången enbart kommer handla om fasaden, kollar du hemsidan och youtube-kanalen ser du att det är betydligt fler felaktigheter med huset

Svara Dela Redigera
Erik (ej verifierad) 2013-02-19 20:27 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Fruktansvärd situation. Lider med er. Hoppas Mjöbäcksvillan skärper sig och åtgärdar.

Svara Dela Redigera
Anders (ej verifierad) 2013-02-19 21:16 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Heja Ricky! Det är förjävligt dåligt. Kollade på bloggen häromdagen och man kan ju verkligen undra om Mjöbäcksvillan vet något om husbygge. Ett fuskbygge upp över öronen byggt av en välkänd aktör. Skämmes!

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2013-02-20 11:22 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Detta är väl ännu ett exempel på att husföretagen inte har kontroll på sin egna produkt. Till sist handlar det om vilka byggare de har lyckats engagera till bygget. Mjöbäcksvillan har nog haft korrekta ritningar men det är ju för taskigt utfört av de inhyrda snickarna. Ett framgångsrikt husföretag bör nog fundera på hur man kan ha kontroll från ax till limpa. Detta vågar de dock inte pga konjunktursvängningar som är oerhört tydliga i denna branschen. LB Hus hade väl egna snickare, men de gick ju i konken sen då de inte kunde krympa tillräckligt snabbt.

Svara Dela Redigera
René (ej verifierad) 2013-02-21 23:15 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag är nog på anonyms funderingar 18feb 11.22
tyvärr hjälper det inte deg att jobbet inte blivit rätt gjort, men man tycker ju att MJÖBÄCKSVILLAN kunde ta sitt ansvar, det är ju inte du som hyrt in inkopetenta snickare!

Svara Dela Redigera
Helén Sjörin (ej verifierad) 2013-02-23 10:12 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Känns ju oerhört trist att det som var ens stora dröm slutar i mardröm och katastrof. Om man anlitar en husleverantör och satsar på nyckelfärdigt tror man ju i sin enfald att dessa veta vad dom håller på med och själv kanske man har tummen mitt i handen och inte vet någonting, då förlitar man sig på att folket som jobbar med detta är proffs, lider med familjen Barnaby.

Svara Dela Redigera
Family Barnaby Falkenberg (ej verifierad) 2013-02-23 16:35 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Thank you for your comments and your thoughts. We will not give up. My wife and i are very worried of course. I need to be at her side more than ever just now. My involvement with the blog puts a terrible strain on us both but it is a great place to vent our feelings although much that i would like to say about them, i dare not.
This ordeal that Mjöbäcksvillan are putting us through will not stop me. Some people simply will not stay down. I am one of them. Surprised they have not noticed this yet.
Märkligt igen av ett märkligt situation with a well known företag. I wonder when they will change their name and when i have to change the name of my blog?
Märkligt.http://mardrom.com
PS. Byggahus is a website truly on the consumers side. I thank them from the bottom of my heart for their support.

Svara Dela Redigera
DG (ej verifierad) 2013-02-23 17:48 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Problemet med dagens småhustillverkare är att dom går till rättegång oavsett om dom har rätt eller fel! Det kostar en viss summa att förlora och ibland vinner dom även om dom inte har moraliskt rätt. Dom har "fulkontrakt" som gör att dom är rätt säkra i rättegångar och drar sig inte för att ljuga. Det är svårt som konsument att vinna mot dessa drakar. Det är bara att hoppas att vi kunder löser det genom att inte bygga hus hos dem.
Sen är det för många kunder som är för veka och jag högaktar er Barnaby/Falkenberg som tar kampen. Hade fler gjort det så hade det kostat för mycket för dessa fiffelbolag. Självfallet finns det fortfarande några nöjda kunder men det finns ett stort mörkertal där kunderna inte fattar hur blåsta dom har blivit.
Mjöbäcksvillan är inte på något sätt unika, det är så här det brukar gå till! Sjuka bransch!

Svara Dela Redigera
John Norrköping (ej verifierad) 2013-02-26 10:20 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Kontakta Konsumentombudsmannen samt konsumentrådgivare i er kommun. Invänta domen KO mot Myresjöhus, för att få prejudicerande dom på den delen av er egen process.
Vik inte ner er - men var lite smarta! Förstår att det måste kännas fördjävligt, att vänta, men det måste absolut vara bättre att antingen invänta att få KO på er sida, eller åtminstone invänta domen i det fallet.

Svara Dela Redigera
Stefan (ej verifierad) 2013-02-26 17:22 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Om ni byggde med totalentreprenad är Mjöbäcksvillan skrupellösa i sitt agerande. De är oseriösa helt enkelt. Lycka till i rätten. Hoppas att ni anlitat en riktigt vass fastighetsjurist som vet vilket motstånd ni kan vänta er. I tingsrätten värderas bevisning. Känslor, heder, moral lämnas utanför ekvationen. I fallet Myresjöhus/Smålandsvillan är vi nog många som hoppas på deras snara konkurs.

Svara Dela Redigera
Martin (ej verifierad) 2013-03-02 11:09 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Bra att ni står på er. Att företag som Mjöbäckvillan ens får utge sig för att vara hustillverkare är fördjävligt! Visst Mjöbäcksvillan kan ha haft otur och anlitat entreprenörer som gjort ett undermåligt jobb MEN då måste MV också ta det ansvar de har gentemot kunden genom totalentreprenadskontraktet.
.
Fyfan, hoppas verkligen ansvariga hos MV förstår vilken sits de satt de drabbade familjerna i.

Svara Dela Redigera