Bygga uterum

Uppdaterad 23 oktober 2014 13:56 · postad i Bygga · taggad med Uterum, Tomt

MÄnga Àr vi som drömmer om ett uterum. Men vad ska man tÀnka pÄ för att fÄ ett riktigt bra uterum? Vi lÀt med Byggahus expert Charlotte Andersson reda ut frÄgan.

Bygga uterum
Ett uterum som Àr fullisolerat och en förlÀngning av den befintliga sommarstugan.Foto: Medlemmen Peegee4.

Hur mysigt Àr det inte att kunna smita ut i ett uterum med frukostkaffet sent in pÄ hösten och slÄ sig ner vid soluppgÄngen, utan att frysa. Byggahus expert Charlotte Andersson som Àr byggnadsingenjör har stor erfarenhet frÄn den hÀr typen av projekt och hon hjÀlpte oss att reda ut vad du ska tÀnka pÄ nÀr du vÀljer uterum samt hur sjÀlva byggandet gÄr till.

Funderar du pÄ att bygga uterum, börja med att ta stÀllning till följande frÄgor:

  • Hur vill du anvĂ€nda uterummet?
  • Var pĂ„ huset Ă€r det bĂ€st att placera det, utifrĂ„n vĂ€derstreck och samband med rum i huset?
  • Vilken form ska det ha?
  • Vilken grund Ă€r lĂ€mplig?
  • Vilken typ av tak?

– Det första du mĂ„ste göra Ă€r att fundera över vad du ska ha uterummet till och sedan utifrĂ„n det fatta beslut om du ska ha ett isolerat eller ett oisolerat uterum. Ska du bara anvĂ€nda det under sommaren rĂ€cker det kanske med ett enklare vĂ€derskydd, ett uterum som Ă€r öppet Ă„t ett hĂ„ll med bara ett tak och ett vindskydd. Ska du dĂ€remot ha krĂ€ftskiva i uterummet sent in pĂ„ hösten krĂ€vs ett isolerat uterum, sĂ€ger Charlotte Andersson.

vintertrÀdgÄrd
Medlemmen fth köpte glaskassetter till sin vintertrÀdgÄrd billigt frÄn Kina. Foto: fth.

NÀr du bestÀmt dig för vilken funktion uterummet ska fylla Àr det dags att titta pÄ placeringen. Vill du ha sol hela dagen Àr det till exempel söderlÀge som gÀller, men du mÄste ocksÄ se till att söderlÀget i sÄ fall fungerar ihop med vad som ligger i den Ànden av huset. De flesta vill förmodligen ha dörren till sitt uterum placerad i samband med exempelvis köket, vardagsrummet eller allrummet. Du vill troligen inte behöva passera sovrummet för att kunna gÄ ut. Detta mÄste du dÀrför ta hÀnsyn till nÀr det kommer till placeringen.

Vissa vÀljer att bygga ett uterum som svÀnger runt huset, för att pÄ sÄ sÀtt kunna placera ingÄngen frÄn huset i ett passande rum men ÀndÄ fÄ sol en viss tid pÄ dygnet. De kanske har kvÀllssol pÄ gaveln men ingÄngen frÄn huset pÄ lÄngsidan.

– Det Ă€r dock dyrt, det blir större ytmĂ€ssigt och krĂ€ver kanske dubbla uppsĂ€ttningar möbler. Man fĂ„r titta pĂ„ vad man har för tomt, för rum innanför och för vĂ€derstreck och sedan bestĂ€mma sig utifrĂ„n det. Det Ă€r heller inte sĂ€kert att det vĂ€derstreck du vĂ€ljer passar med tomten. Om tomten sluttar kan det bli dyrare att göra grundarbetet dĂ€r. Eller sĂ„ kanske söderlĂ€get Ă€r en meter frĂ„n en trafikerad vĂ€gg och dĂ„ kanske man hellre har det i öst med fin utsikt och vĂ€rmer upp det mer pĂ„ kvĂ€llarna, sĂ€ger Charlotte som exempel pĂ„ hur du kan tĂ€nka och variera utifrĂ„n olika givna förutsĂ€ttningar.

NÀr du bestÀmt dig för uterummets funktion och placering Àr det dags att titta pÄ dess form och typ av grund.

Du kan antingen anlita en arkitekt som ritar upp ett unikt uterum som matchar ditt hus men ÀndÄ sticker ut och fyller alla de funktioner du Àr ute efter, för att dÀrefter platsbygga det med hjÀlp av en snickare. Detta alternativ Àr det dyraste och lyxigaste.

Det andra alternativet Àr att köpa ett fÀrdigt uterum som antingen du, eller en snickare, sedan monterar. Det Àr billigare eftersom det inte blir en massa spillbitar, och eftersom dessa ofta Àr vÀldigt enkla och dÀrför gÄr snabbt att montera för snickaren dÄ det medföljer exakta monteringsanvisningar. Men Ä andra sidan har du ett begrÀnsat utbud att vÀlja och vraka i.

– Fördelen med att köpa fĂ€rdigt Ă€r att man har tĂ€nkt pĂ„ allting, du vet exakt vad bygget kommer att kosta materialmĂ€ssigt och du slipper fundera över hur du ska lösa vissa konstruktionsdetaljer. Men det blir ocksĂ„ likadant som alla andras. Ritar du sjĂ€lv och specialbygger kan du fĂ„ nĂ„got alldeles unikt, man kan fĂ„ det sĂ„ det smĂ€lter bĂ€ttre in pĂ„ tomten och ihop med huset, sĂ€ger Charlotte.

Tak i uterum
Tak som delvis Àr isolerat och klÀtt med rÄspont, delvis har fack med kanalplast dÀr ena facket inkluderar ett öppningsbart fönster. Foto: Peegee4.

Taket Àr en viktig del av uterummet. Det finns för- och nackdelar med alla sorters tak. Ett tÀtt tak stoppar solen frÄn att komma in genom fönstren till huset pÄ den sida dÀr uterummet Àr placerat. Det gör att det blir vÀldigt mörkt i det rummet i huset om du inte har fönster som vetter Ät andra hÄll.

Genomskinliga glastak har en tendens att göra uterummet vÀldigt varmt nÀr sommarsolen gassar pÄ som vÀrst.

– Du kan ha glastak men det brukar vara opraktiskt. Det brukar bli sĂ„ varmt dĂ„ att man nĂ€stan mĂ„ste sĂ€tta upp en gardin i taket, sĂ„ att det inte blir som ett vĂ€xthus. Och till och med i vĂ€xthus hindrar man solljus frĂ„n ovan under varma dagar.

Du kan ocksÄ ha halva taket av plÄtmaterial och halva av glas. Ett annat alternativ Àr ett halvt genomskinligt tak som slÀpper in solljus men i lagom mÀngd. Det finns ocksÄ kanalplasttak med olika isoleringsvÀrden som kan vara bÄde genomskinligt eller opakt (mjölkfÀrgat), beroende pÄ vad du Àr ute efter.

En annan viktig faktor nÀr det kommer till taket Àr att det inte fÄr hindra regnvattnet frÄn hustaket att fÄ en naturlig vÀg ner. Enklast Àr att lÄta det slutta ner mot marken, att vÀlja ett tak med lutning frÄn huset.

Har du ett stort uterum med en ingÄng frÄn trÀdgÄrden kan det ocksÄ vara en god idé att sÀtta upp hÀngrÀnnor sÄ att du slipper fÄ en dusch varje gÄng du ska gÄ in i uterummet nÀr det regnar ute.


uterum
Medlemmen Suhagg hade tÀnkt bygga uterum ungefÀr i den hÀr stilen. Foto: Suhagg.

Grunden
Som grund till ett uterum kan du t ex vÀlja att göra ett trÀdÀck pÄ plintar eller att gjuta en betongplatta. TrÀdÀck har fördelen att de vÀrms upp fort av solen, medan en gjuten betongplatta istÀllet behÄller vÀrmen och dÀrför Àr varm lÀnge.

– Även om man bygger ett oisolerat utrymme tycker jag att man ska lĂ€gga en isolering under golvet, det Ă€r enklare att byta ut englas till tvĂ„glas i vĂ€ggarna i efterhand Ă€n vad det Ă€r att bryta upp en gjuten betongplatta och isolera den. Har man ett oisolerat uterum kan man lĂ„ta altanen ligga kvar och bygga vidare direkt pĂ„ den. Du kan Ă€ven bryta upp altanen och isolera den för att dĂ€refter bygga uterummet pĂ„ den, förklarar Charlotte.

Hur vÀl du sedan ska isolera uterummet beror pÄ hur lÄngt in pÄ Äret du vill kunna anvÀnda det. Vi kommer att komma in mer pÄ isolering och uppvÀrmning i del tvÄ av den hÀr artikelserien, sÄ tills vidare nöjer vi oss med att nÀmna vad du bör tÀnka pÄ. Charlotte menar att du inte ska överdriva nÀr det kommer till isolering. Du bör vÀga för och emot. Kommer du till exempel att sitta dÀr en mörk novemberkvÀll eller Àr det mer intressant att lÀgga pengarna pÄ att kunna sitta dÀr till oktober i bekvÀma möbler? VÀg kostnaden för den extra isoleringen mot dina behov.

Kostnader
Att sÀga vad just ditt uterum kommer att kosta Àr i stort sett omöjligt med tanke pÄ alla faktorer som pÄverkar priset. Det finns de som kommit undan med hela projektet för under 40 000 kronor och dÄ monterat uterummet pÄ egen hand. Andra bygger arkitektritade uterum ihop med komplicerande faktorer sÄ som sluttande tomt och avancerade former pÄ uterummet och kanske landar pÄ en slutnota pÄ 350 000 kronor.

Det du ska rÀkna pÄ Àr kostnader för:

  • Eventuellt bygglov
  • En eventuell arkitektritning
  • Material, lösvirke eller byggsats
  • Grunden
  • Snickare, eventuellt exklusive ROT

Ett uterum som levereras i delar kan kosta allt frÄn 15 000 kronor till 250 000 kronor beroende pÄ hur avancerat du vill ha det och hur vÀlisolerat det ska vara. Dessutom mÄste du rÀkna in kostnaderna för grundarbetet.

Ska du gjuta en 10 kvadratmeter stor platta och du har bra förutsÀttningar för detta, handlar det kanske om lite mer Àn en veckas arbete enligt Charlotte, plus material. Ett trÀdÀck handlar om ett par dagars jobb för en professionell snickare med skillnaden att det gÄr Ät mindre cement och mer trÀ i materialkostnaderna. En snickare tar cirka 450 kronor i timmen och du har rÀtt att göra ROT-avdrag för att bygga uterum.

– GrundlĂ€ggningen Ă€r det som kan ta lite tid. Ska man bara ha trĂ€trall gĂ„r det fortare Ă€n att gjuta en platta. Köper man en fĂ€rdig byggsats bör en snickare klara av hela arbetet pĂ„ 1-2 veckor, beroende pĂ„ hur komplicerat det Ă€r att ansluta och grundlĂ€gga. Men ska man gjuta platta, lĂ€gga klinker pĂ„ den samt platsbygga ett specialritat uterum sĂ„ tar det sĂ„klart betydligt lĂ€ngre tid, sĂ€ger Charlotte.

VÀljer du att anlita en arkitekt mÄste du rÀkna in materialkostnaderna för uterummet ihop med arkitektens timkostnad samt det antal timmar det tar att planera och rita upp uterummet. SistnÀmnda varierar utifrÄn hur avancerat ditt uterum ska vara. Men som minst fÄr du rÀkna med ett par timmar dÄ arkitekten trots allt ska komma ut till dig och titta pÄ tomten och huset, för att dÀrefter rita upp uterummet. Och ska du dessutom söka bygglov för det och inte har ritningar pÄ huset har du ytterligare en ritning som arkitekten mÄste göra.

Vanligen mÄste du söka bygglov för den hÀr typen av bygge och det kostar ocksÄ pengar. Kontakta din kommun och hör vad som gÀller för just ditt hus och planerade uterum. 

Elina Blom Westergren
Kjell (ej verifierad) 2012-06-05 03:20 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Bra artikel. mvh

JTB Uterum (ej verifierad) 2012-06-07 22:56 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Mycket bra artikel. Fredrik, det Àr viktigt att vara tydlig dÄ mÄnga bygger uterum för första (inte sista?) gÄngen och vet inte alls vad som gÀller....

Nils T (ej verifierad) 2012-06-18 13:42 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Tycker artiklen Àr bra. Speciellt att den innehÄller vad olika saker kostar, tror
att det finns mÄnga i vÄrt avlÄnga land som inte har en susning vad ett ordentligt uterum kostar.

Nils T (ej verifierad) 2012-06-18 13:43 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Tycker artiklen Àr bra. Speciellt att den innehÄller vad olika saker kostar, tror
att det finns mÄnga i vÄrt avlÄnga land som inte har en susning vad ett ordentligt uterum kostar.

JTB Uterum (ej verifierad) 2012-07-11 22:21 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Nils T, SÄ Àr det....

Nille (ej verifierad) 2013-04-14 21:10 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag tycker att artikeln bra beskriver de olika typerna, men jag förvÀntade mig mer "tips" och trix, erfarenheter etc mer Àn rent byggtekniskt. Ett par stycken till med lite "tyckande" frÄn experten hade varit pÄ sin plats =)