Bygga fågelholk

Uppdaterad 19 juli 2012 19:28 · postad i Bygga

Vill du ha fågelungar på tomten nästa år? Använd ett par timmar en solig dag åt att bygga en fågelholk i fem enkla steg.

Bygga fågelholk

Det må vara mitt i sommaren och fågelungarna har redan tagit sig ur boet, men nu i semestertider har du säkerligen mest tid över för sidoprojekt. Och varför inte förbereda ett fågelbo som fåglarna kan använda nästa vår?

I den här guiden går vi igenom hur du går tillväga för att bygga en standardholk. Denna holk kan du självklart smycka och anpassa som du vill men insidan bör inte vara mindre än tio centimeter på varken längd eller djup. Ett tips, om du har ekonomin och strömtillgång där holken placeras, är att göra den ganska hög och sätta in en webbkamera på insidan i toppen av den. Då kan du följa fågelungarna under våren via datorn.

Fågelholk

Vill du kan du bygga fågelholk med tak på det här viset istället. Låt din fantasi flöda.

Naturskyddsföreningen menar att ohyvlat trä som är 20-25 mm tjockt är det absolut bästa materialet att bygga holken i eftersom det är naturligt, isolerar tillräckligt, andas bra och är enkelt för fågelungarna att klättra på när det beger sig. I övrigt ger de följande rekommendationer när det kommer till materialval:

Använd gärna trä. Andra material har nackdelar, spånskiva kan exempelvis lösas upp medan plåt och plast isolerar för dåligt.
Använd inte tryckimpregnerat virke då det är giftigt.

Utöver ohyvlat trä behöver du även verktyg i form av en skruvdragare och en såg, samt ytterligare material i form av skruv och eventuell målarfärg - tänk dock på att bara måla de yttre delarna.

Steg för steg
Så här bygger du en fågelholk

1. Köp material. Börja med att införskaffa en planka av tillräcklig längd. Vill du exempelvis att fågelholken ska vara 35 centimeter på bakre delen och 30 centimeter på främre behöver du en planka som är cirka 190 centimeter i längd eftersom du ska kunna såga ut främre delen, sidodelarna, bakre delen, golvet och taket ur denna.

Exempel på skiss

Exempel på skiss.

2. Rita. Rita streck på plankan för de olika delarna, tänk på att sidodelarna ska sågas så att de är högre på bakre delen och lägre på främre så ett av strecken ska ritas snett. När du ritat streck för alla delar är det dags att såga.

Testa

3. Skruva ihop. Med alla delar färdigsågade är det dags att skruva ihop dem. Börja med att ställa upp alla delar så att du ser att allt blev korrekt och passar ihop, och dra därefter i skruv från alla håll så att holken håller ihop.

Skruva ihop

4. Ingångshål. Är det småfåglar som ska bo i holken bör ingångshålet vara mellan 3,0-3,5 centimeter stort. Större fåglar, så som stare, vill ha cirka 5 centimeter. Fundera över vilka fåglar du vill ha i din holk, ta i beaktande hur stor holk du valt, och borra därefter ett hål som matchar detta.

5. Placering. Holken bör placeras ett par meter upp så att inte katter och andra djur kommer åt ungarna. Det absolut viktigaste är att den placeras och fästs så att den inte kan ramla ner. Fäst en stödbräda på baksidan som du sedan fäster holken med på den yta där du vill ha den. Holken bör placeras i skugga. Vilket väderstreck holken vetter mot bryr sig fåglarna däremot inte om.

Elina Blom Westergren
elina@byggahus.se
b8q (ej verifierad) 2012-07-19 13:47 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

En del slarvfel där. Tror nog inte att tjockleken ska vara 20-25 cm, snarare mm. Och i bilden anges att golvet ska vara mindre än 10 cm, medan texten säger minst 10 cm.

Svara Dela Redigera
KnockOnWood (ej verifierad) 2012-07-19 14:36 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vilket väderstreck skall holken sitta i?
Vill de små dunbollarna ha morgonsol eller kvällsol
(kunna sova länge på morgonen eller gå och lägga sig tidigt på kvällen)?

Någon som vet?

Svara Dela Redigera
Marlen Eskilsson admin 2012-07-19 19:23 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Holken ska placeras i skugga. Mot vilket väderstreck holken vetter bryr sig fåglarna däremot inte om!

Svara Dela Redigera
billy_baver (ej verifierad) 2012-07-22 23:16 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Alldeles utmärkt att Byggahus.se slår ett slag för viltvård!

Holkens dimensioner påverkar vilka fågelarter som väljer att använda den. En mes och en uggla har förstås helt olika måttkrav. Man kan heller inte placera holkarna hur tätt som helst. Häckningens resultat beror också på hur lätt föräldrarna hittar material till holkens inredning, och hur säkert de kan förse ungarna med mat. Denna länk leder till bland annat en dimensionstabell - http://home.swipnet.se/~w-28339/holkar1.htm#Svalor .... och här finns fler råd - http://www.ideverkstaden.com/sattauppfagelhol.html

Istället för att måla holkarna kan man med fördel bara smeta lera på träet. Då maskeras de bättre i naturen, och undgår onödig uppmärksamhet. Fåglar trivs bäst med en god portion integritet. Personligen skulle jag ogärna inreda en holk med smygkamera.

Undvik spik eller skruv när holken monteras i ett träd! Förr eller senare ska man avverka trädet. Ofta har holken då försvunnit, och kvar finns beslagen, som ställer till förtret för skogshuggaren. Det går utmärkt att montera med hampasnöre eller flagglina.

Svara Dela Redigera
PhettMedPryttlar (ej verifierad) 2012-07-23 12:16 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vilken kap/gersåg bör man skaffa sig inför ett sådant här projekt? Bör man kika efter en med dubbellutning eller räcker dét med en GCM 8SJ? Duger en Makita 18V dragare eller bör man överväga en Festool för monteringen. Åh, alla dessa val & beslut... ;-)

Svara Dela Redigera
billy_baver (ej verifierad) 2012-07-23 14:15 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hur fina verktyg du behöver beror förstås på hur många holkar du tänkar bygga. Och hur snabbt! Det räcker utmärkt med fogsvans och enkel skruvdragare, vinkeljärn ála enklaste standard. Det är bara att dra igång!

Svara Dela Redigera
ELLOR (ej verifierad) 2014-04-12 08:27 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Man kan använda mjölkförpackningar med skruvlock. Släng locket och spänn fast "holken" i trädet. Engångsholk !

Svara Dela Redigera