Bygga ekologiskt

Uppdaterad 20 november 2014 09:23 · postad i Bygga · taggad med Boende, Bygga, Ekologi

Ekologi för smÄhus handlar bÄde om val av byggnadsmaterial och konstruktion. Men viktigast av allt Àr dina vanor nÀr du vÀl bor i huset.

Bygga ekologiskt
 Foto: MarlĂ©ne Eskilsson

Den som ska bygga hus anvÀnder sig av olika byggmaterial som har inverkan pÄ miljön. NÀr man har flyttat in och bor i huset förbrukas dagligvaror, elektricitet och brÀnsle för att vÀrma upp huset. FrÄn huset och tillbaka till den omgivande miljön kommer sedan avfall genom avloppet och i form av sopor och luftföroreningar. I ett ekologiskt hus har husets inverkan pÄ den yttre miljön minimerats, samtidigt som inomhusmiljön Àr hÀlsosam att vistas i.

Husets livscykel - bygga, bo, riva
Under hela husets livslÀngd Àr det sjÀlva boendet som förbrukar mest energi, inte byggandet eller rivandet av huset. Det konstaterar Boverket i sin rapport "Ekologiskt byggande - förestÀllningar och fakta".

I tabellen ser du exempel pÄ energianvÀndning för ett smÄhus, byggt enligt BBR94:s energihushÄllningskrav.

  kWh/(m2x50Är) Procent
Tillverkning 730 10
Transport 30 0
Uppförande 50 1
Brukskedet (uppvÀrmning,
ventilation,
varmvatten, hushÄlls-
och fastighetsel)
6400 85
Renovering: tillverkning 330 4
Renovering: transporter <10 0
Processer vid rivning <10 0
Transporter 20 0
Totalt 100 100
KĂ€lla: Ekologiskt byggande, Boverket 1998

Ekologiskt byggande handlar dÀrför mycket om att bygga ett hus som Àr resurssnÄlt. Det energisnÄla ekologiska huset

  • Ă€r vĂ€lisolerat och har fönster med lĂ„gt U-vĂ€rde,
  • har en vĂ€l fungerande ventilation,
  • ett vĂ€rmesystem med hög verkningsgrad och miljövĂ€nligt förbrĂ€nningsmaterial
  • och resurssnĂ„la vitvaror.

MÀnniskorna som bor i det ekologiska huset tar hand om sitt hus sÄ att det hÄller lÀnge. De hÄller en lÄg inomhustemperatur, sorterar sina sopor, och fyller tvÀtt- och diskmaskin innan de sÀtter igÄng den.

Sunda byggmaterial
Men att bygga ekologiskt handlar ocksÄ om att anvÀnda rÀtt byggmaterial. Ett miljövÀnligt byggmaterial ska skapa sÄ lite problem som möjligt under tillverkning, byggande, boende och nÀr de blir avfall. Det ska vara möjligt att ÄteranvÀnda, resurssnÄlt, energisnÄlt och helst vara lokalt producerat sÄ att transportbehoven minskar. Det finns nÀstan inget material som uppfyller alla de hÀr kraven. Men det Àr alltid nÄgot som Àr bÀttre Àn det andra och som man dÄ bör vÀlja. Alla material som anvÀnds i byggnaden ska vara bra ur miljöhÀnseende var och en för sig, men ocksÄ fungera bra tillsammans i huset.

Du kan lÀsa om olika byggmaterials inverkan pÄ miljön i Folksams byggmiljöguide.

Ett sÀtt att bygga miljövÀnligt och dessutom billigt, Àr att ÄteranvÀnda byggmaterial. Nu finns stÀllen pÄ Internet dÀr du kan annonsera ut och köpa begagnat byggmaterial.

Tillverkare av ekologiska hus
Det finns hustillverkare som har specialiserat sig pÄ att bygga ekologiskt. Deras koncept Àr att genom materialval, konstruktion, vÀrmesystem och vÀrmekÀlla bygga hus som ska bli speciellt friska och energieffektiva. NÀr vi talade med tvÄ av tillverkarna, TEEG-hus och Ekohus, uppgav bÄda att deras priser per kvadratmeter Àr ungefÀr desamma som traditionella trÀhus frÄn fabrik.

Marlén Eskilsson
Anonym (ej verifierad) 2008-12-13 21:06 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hej!
Jag Àr intresserad av fakta om elförbrukning i ekologiska hus. Bor sedan snart 2 Är i ett KarlsonHus med Ekomer-profil men Àr inte nöjd med elförbrukningen till vÀrme och varmvatten!

Hur analyserar jag vad som inte uppfyller de vÀrden som marknadsförs?? Avikelsen Àr mellan 37 och 68%!!!!!!?????

Mvh

Holger WĂ€stlund (ej verifierad) 2009-04-01 14:35 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Artikeln innehÄller mÄnga viktiga synpunkter. Jag skulle vilja lÀgga till ytterligare nÄgra: 1. AnvÀnd i första hand golvmaterial av naturmaterial och linoleum. Undvik PVC-golv eftersom man i den tillverkningen anvÀnder stora mÀngder av olja och energi. Man kan dessutom fÄ problem vid sopförbrÀnningen av detta golvmaterial eftersom PVC-golven innehÄller klor. 2. AnvÀnd silikatfÀrg, limfÀrg eller miljömÀrkt, vattenbaserad latexfÀrg som har bra tÀckförmÄga och Àr bra ur hÀlsosynpunkt. 3. AnvÀnd snÄlspolande kranar. 4. AnvÀnd bara miljömÀrkta vitvaror. De Àr energi- och vattensnÄla, de har tillverkats med minimal anvÀndning av hÀlso- och miljöfarliga Àmnen och man har vid tillverkningen tÀnkt pÄ maximal Ätervinning av material.

therese (ej verifierad) 2009-04-16 14:52 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hej!

Mitt namn Àr Therese och jag skriver ett arbete om hur man byggde hus förr
och hur byggnadsmaterialet har utvecklats. Jag behöver en OVK kontakt och
undrar om ni kan nÄgonting om det hÀr eller vet nÄgon som gör det.

Svara sÄ fort som möjligt, ska skicka in uppsatsen imorgon förmiddag.

tack pÄ förhand!

Tine (ej verifierad) 2009-04-22 13:00 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hej!
Jag gör ocksÄ ett skolarbete, men skriver om miljövÀnligt husbygge dÄ jag ska ta reda pÄ miljövÀnligaste byggmaterialet och isoleringen. Jag tÀnkte pÄ stenull som isolering, finns det nÄgot miljövÀnligare? Glad för svar!
Mvh
Tine

Holger WĂ€stlund (ej verifierad) 2009-06-14 19:23 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Nu har Sveriges tekniska forskningsinstitut (SP) testat Ätta olika mÀrken av vit vattenbaserad snickerifÀrg för inomhusbruk, sins-emellan och mot en oljebaserad, eller lösningsmedelburen som Àr den korrekta benÀmningen, referensfÀrg av vÀlkÀnt fabrikat. Skillnaderna mellan de bÀsta vattenbaserade fÀrgerna och den oljebaserade var mycket smÄ. TvÄ av de vattenbaserade var till och med lika bra eller bÀttre i samtliga moment, utom tÄlighet mot fÀrgad vÀtska (kaffe). För mÄlaren och ?Roomservice?-programledaren i Kanal 5, Johnnie Krigström, Àr resultatet inte överraskande. ? Det förvÄnar mig inte alls. Jag har alltid tyckt att vattenbaserade Àr bÀttre. De har mÄnga fördelar. Man slipper den jobbiga lukten och de torkar mycket fortare. Dessutom hÄller de fÀrgen bÀttre. Efter tio Är ser ju oljebaserade ut som om man har kissat pÄ dem, sÀger han. Lösningsmedlen i de oljebaserade fÀrgerna Àr sÄ kallade flyktiga organiska Àmnen (VOC). NÀr dessa Àmnen nÄr ut i luften bildas marknÀra ozon, som kan vara farligt för bÄde vÀxter och djur. NÀsta Är skÀrps dÀrför kraven pÄ hur mycket VOC fÀrg fÄr innehÄlla. Han passar samtidigt pÄ att slÄ hÄl pÄ myten om att oljebaserade fÀrger Àr enklare att anvÀnda Àn vattenbaserade: ? Folk tror att vattenbaserade fÀrger Àr svÄrare att anvÀnda. Jag sÀger tvÀrtom, det gÀller bara att man lÀr sig tekniken. Köp en bra fÀrg och en ordentlig syntetisk pensel, inte förpackningen med fem penslar för 29 kronor. De duger inte att pensla bullar med ens, sÀger Johnnie Krigström. KÀlla: Sydsvenskan

Holger WĂ€stlund (ej verifierad) 2009-07-07 12:49 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Off the grid, att inte vara inkopplad pĂ„ elnĂ€tet, Ă€r en vĂ€xande livsstil i USA. FilmstjĂ€rnor som Woody Harrelson och Daryl Hannah lever off grid. Sydsvenskan skriver om en familj pĂ„ Österlen. De bor i en gĂ„rd som redan Ă€r sjĂ€lvförsörjande pĂ„ el under sommarhalvĂ„ret som man nu med vindkraft ska möjliggöra ett Ă„retruntboende för en fembarnsfamilj. Vindsnurran Ă€r importerad frĂ„n Kina via Tyskland. Det Ă€r en sĂ„ kallad snabblöpare, en horisontell vindsnurra som generellt har större verkningsgrad Ă€n de vertikala. Rotorn har en diameter pĂ„ 140 centimeter. Upp till tvĂ„ meter fĂ„r de vara utan bygglov. För att vindsnurran inte ska störas av turbulens mĂ„ste masten vara dubbelt sĂ„ hög som de nĂ€rliggande trĂ€den och huset. MĂ€ngder av 72-trĂ„dig stĂ„llina ska monteras i specialsmidda fĂ€sten pĂ„ masten och förankras i marken. Allt som allt med mast, kabel, batteri, fĂ€sten, stĂ„llina och vindsnurra rĂ€knar man med en kostnad pĂ„ ungefĂ€r 25 000 kronor.

kimo (ej verifierad) 2011-11-13 18:13 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

hej!
ja skriver ett arbete om hur man kan ÄteravÀnda byggnadsmaterial (betong o trÀ), pÄverkan av miljö?

Bert karlsson (ej verifierad) 2011-11-14 14:39 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hej jag undrar om hur man kan

Ludvig Fryklund (ej verifierad) 2012-09-25 09:10 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hej jag och en kompis ska argumentera mot 8 andra grupper om vem som ska fÄ ett visst omrÄde. Alla grupper har ett eget förslag pÄ vad dom vill bygga pÄ omrÄdet. Min grupp ska argumentera för att bygga eko bostÀder och passiva hus. Skulle bara kolla om ni har nÄgra bra argument som kan anvÀndas för att fÄ igenom vÄrt förslag. Tack pÄ förhand!