Bygga ekologiskt

Uppdaterad 20 november 2014 09:23 · postad i Bygga

Ekologi för småhus handlar både om val av byggnadsmaterial och konstruktion. Men viktigast av allt är dina vanor när du väl bor i huset.

Bygga ekologiskt
 Foto: Marléne Eskilsson

Den som ska bygga hus använder sig av olika byggmaterial som har inverkan på miljön. När man har flyttat in och bor i huset förbrukas dagligvaror, elektricitet och bränsle för att värma upp huset. Från huset och tillbaka till den omgivande miljön kommer sedan avfall genom avloppet och i form av sopor och luftföroreningar. I ett ekologiskt hus har husets inverkan på den yttre miljön minimerats, samtidigt som inomhusmiljön är hälsosam att vistas i.

Husets livscykel - bygga, bo, riva
Under hela husets livslängd är det själva boendet som förbrukar mest energi, inte byggandet eller rivandet av huset. Det konstaterar Boverket i sin rapport "Ekologiskt byggande - föreställningar och fakta".

I tabellen ser du exempel på energianvändning för ett småhus, byggt enligt BBR94:s energihushållningskrav.

  kWh/(m2x50år) Procent
Tillverkning 730 10
Transport 30 0
Uppförande 50 1
Brukskedet (uppvärmning,
ventilation,
varmvatten, hushålls-
och fastighetsel)
6400 85
Renovering: tillverkning 330 4
Renovering: transporter <10 0
Processer vid rivning <10 0
Transporter 20 0
Totalt 100 100
Källa: Ekologiskt byggande, Boverket 1998

Ekologiskt byggande handlar därför mycket om att bygga ett hus som är resurssnålt. Det energisnåla ekologiska huset

  • är välisolerat och har fönster med lågt U-värde,
  • har en väl fungerande ventilation,
  • ett värmesystem med hög verkningsgrad och miljövänligt förbränningsmaterial
  • och resurssnåla vitvaror.

Människorna som bor i det ekologiska huset tar hand om sitt hus så att det håller länge. De håller en låg inomhustemperatur, sorterar sina sopor, och fyller tvätt- och diskmaskin innan de sätter igång den.

Sunda byggmaterial
Men att bygga ekologiskt handlar också om att använda rätt byggmaterial. Ett miljövänligt byggmaterial ska skapa så lite problem som möjligt under tillverkning, byggande, boende och när de blir avfall. Det ska vara möjligt att återanvända, resurssnålt, energisnålt och helst vara lokalt producerat så att transportbehoven minskar. Det finns nästan inget material som uppfyller alla de här kraven. Men det är alltid något som är bättre än det andra och som man då bör välja. Alla material som används i byggnaden ska vara bra ur miljöhänseende var och en för sig, men också fungera bra tillsammans i huset.

Du kan läsa om olika byggmaterials inverkan på miljön i Folksams byggmiljöguide.

Ett sätt att bygga miljövänligt och dessutom billigt, är att återanvända byggmaterial. Nu finns ställen på Internet där du kan annonsera ut och köpa begagnat byggmaterial.

Tillverkare av ekologiska hus
Det finns hustillverkare som har specialiserat sig på att bygga ekologiskt. Deras koncept är att genom materialval, konstruktion, värmesystem och värmekälla bygga hus som ska bli speciellt friska och energieffektiva. När vi talade med två av tillverkarna, TEEG-hus och Ekohus, uppgav båda att deras priser per kvadratmeter är ungefär desamma som traditionella trähus från fabrik.

Marlén Eskilsson
Anonym (ej verifierad) 2008-12-13 21:06 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej!
Jag är intresserad av fakta om elförbrukning i ekologiska hus. Bor sedan snart 2 år i ett KarlsonHus med Ekomer-profil men är inte nöjd med elförbrukningen till värme och varmvatten!

Hur analyserar jag vad som inte uppfyller de värden som marknadsförs?? Avikelsen är mellan 37 och 68%!!!!!!?????

Mvh

Svara Dela Redigera
Holger Wästlund (ej verifierad) 2009-04-01 14:35 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Artikeln innehåller många viktiga synpunkter. Jag skulle vilja lägga till ytterligare några: 1. Använd i första hand golvmaterial av naturmaterial och linoleum. Undvik PVC-golv eftersom man i den tillverkningen använder stora mängder av olja och energi. Man kan dessutom få problem vid sopförbränningen av detta golvmaterial eftersom PVC-golven innehåller klor. 2. Använd silikatfärg, limfärg eller miljömärkt, vattenbaserad latexfärg som har bra täckförmåga och är bra ur hälsosynpunkt. 3. Använd snålspolande kranar. 4. Använd bara miljömärkta vitvaror. De är energi- och vattensnåla, de har tillverkats med minimal användning av hälso- och miljöfarliga ämnen och man har vid tillverkningen tänkt på maximal återvinning av material.

Svara Dela Redigera
therese (ej verifierad) 2009-04-16 14:52 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej!

Mitt namn är Therese och jag skriver ett arbete om hur man byggde hus förr
och hur byggnadsmaterialet har utvecklats. Jag behöver en OVK kontakt och
undrar om ni kan någonting om det här eller vet någon som gör det.

Svara så fort som möjligt, ska skicka in uppsatsen imorgon förmiddag.

tack på förhand!

Svara Dela Redigera
Tine (ej verifierad) 2009-04-22 13:00 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej!
Jag gör också ett skolarbete, men skriver om miljövänligt husbygge då jag ska ta reda på miljövänligaste byggmaterialet och isoleringen. Jag tänkte på stenull som isolering, finns det något miljövänligare? Glad för svar!
Mvh
Tine

Svara Dela Redigera
Holger Wästlund (ej verifierad) 2009-06-14 19:23 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Nu har Sveriges tekniska forskningsinstitut (SP) testat åtta olika märken av vit vattenbaserad snickerifärg för inomhusbruk, sins-emellan och mot en oljebaserad, eller lösningsmedelburen som är den korrekta benämningen, referensfärg av välkänt fabrikat. Skillnaderna mellan de bästa vattenbaserade färgerna och den oljebaserade var mycket små. Två av de vattenbaserade var till och med lika bra eller bättre i samtliga moment, utom tålighet mot färgad vätska (kaffe). För målaren och ?Roomservice?-programledaren i Kanal 5, Johnnie Krigström, är resultatet inte överraskande. ? Det förvånar mig inte alls. Jag har alltid tyckt att vattenbaserade är bättre. De har många fördelar. Man slipper den jobbiga lukten och de torkar mycket fortare. Dessutom håller de färgen bättre. Efter tio år ser ju oljebaserade ut som om man har kissat på dem, säger han. Lösningsmedlen i de oljebaserade färgerna är så kallade flyktiga organiska ämnen (VOC). När dessa ämnen når ut i luften bildas marknära ozon, som kan vara farligt för både växter och djur. Nästa år skärps därför kraven på hur mycket VOC färg får innehålla. Han passar samtidigt på att slå hål på myten om att oljebaserade färger är enklare att använda än vattenbaserade: ? Folk tror att vattenbaserade färger är svårare att använda. Jag säger tvärtom, det gäller bara att man lär sig tekniken. Köp en bra färg och en ordentlig syntetisk pensel, inte förpackningen med fem penslar för 29 kronor. De duger inte att pensla bullar med ens, säger Johnnie Krigström. Källa: Sydsvenskan

Svara Dela Redigera
Holger Wästlund (ej verifierad) 2009-07-07 12:49 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Off the grid, att inte vara inkopplad på elnätet, är en växande livsstil i USA. Filmstjärnor som Woody Harrelson och Daryl Hannah lever off grid. Sydsvenskan skriver om en familj på Österlen. De bor i en gård som redan är självförsörjande på el under sommarhalvåret som man nu med vindkraft ska möjliggöra ett åretruntboende för en fembarnsfamilj. Vindsnurran är importerad från Kina via Tyskland. Det är en så kallad snabblöpare, en horisontell vindsnurra som generellt har större verkningsgrad än de vertikala. Rotorn har en diameter på 140 centimeter. Upp till två meter får de vara utan bygglov. För att vindsnurran inte ska störas av turbulens måste masten vara dubbelt så hög som de närliggande träden och huset. Mängder av 72-trådig stållina ska monteras i specialsmidda fästen på masten och förankras i marken. Allt som allt med mast, kabel, batteri, fästen, stållina och vindsnurra räknar man med en kostnad på ungefär 25 000 kronor.

Svara Dela Redigera
kimo (ej verifierad) 2011-11-13 18:13 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

hej!
ja skriver ett arbete om hur man kan återavända byggnadsmaterial (betong o trä), påverkan av miljö?

Svara Dela Redigera
Bert karlsson (ej verifierad) 2011-11-14 14:39 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej jag undrar om hur man kan

Svara Dela Redigera
Ludvig Fryklund (ej verifierad) 2012-09-25 09:10 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej jag och en kompis ska argumentera mot 8 andra grupper om vem som ska få ett visst område. Alla grupper har ett eget förslag på vad dom vill bygga på området. Min grupp ska argumentera för att bygga eko bostäder och passiva hus. Skulle bara kolla om ni har några bra argument som kan användas för att få igenom vårt förslag. Tack på förhand!

Svara Dela Redigera