Hoppa till huvudinnehåll
Byggahus.se
Byggahus.se
  • Start
  • Utforska
  • Forum
  • Senaste
  • Bevakningar
  • Deltagit
  • Kolla
  • Bilder
  • Populärt
  • Mest gillat
  • Visa 3 till
  • Medlemmar
  • Forumsök
  • Regler
  • Visa färre
  • Premium
  • Svarta listan
  • Hustillverkare
  • Jämför bolån
  • Jämför elförbrukning
  • Jämför bergvärmepump
  • Jämför luft/vattenvärmepump
  • Fråga experten
  • Bloggar
  • Quiz
  • Ordlista
  • Shop
Om oss
Nyhetsbrev
Kontakta oss
Annonsera
Regler
Datapolicy
Cookies
© 2024 Byggahus.se
  • Start
  • Utforska
  • Forum
  • Senaste
  • Bevakningar
  • Deltagit
  • Kolla
  • Bilder
  • Populärt
  • Mest gillat
  • Visa 3 till
  • Medlemmar
  • Forumsök
  • Regler
  • Visa färre
  • Premium
  • Svarta listan
  • Hustillverkare
  • Jämför bolån
  • Jämför elförbrukning
  • Jämför bergvärmepump
  • Jämför luft/vattenvärmepump
  • Fråga experten
  • Bloggar
  • Quiz
  • Ordlista
  • Shop
Om oss
Nyhetsbrev
Kontakta oss
Annonsera
Regler
Datapolicy
Cookies
© 2024 Byggahus.se

Redax blogg

Uppväxt på ogräs + ett recept

Av Marlen Eskilsson Publicerad 30 jul 2014

Nu när jag gjorde ett quiz och ett bildspel om ogräs så lärde jag mig att det finns en hel del typer av ogräs som är ätbara, till och med nyttiga och delikata. Jag som trodde att det bara var maskrosor och nässlor man åt.

ogras_blogg.jpg

För jag är uppväxt på ogräs kan man säga. Inte bara fick jag hjälpa till att rensa ogräs i grönsakslanden och på uppfarten vi hade hemma, vi åt det också.

Min mormor gjorde maskrosvin. När jag gick i andra klass skulle jag vara lucia, mot min vilja. På morgonen var jag så nervös att jag mådde illa. Jag vägrade gå. Då plockade min mamma fram mormors maskrosvin och gav mig en slurk. Det gjorde mig lugn och fin och så kunde jag vara lucia i alla fall.

Sedan har min mamma alltid gjort nässelsoppa, på våren när bladen är späda. Hon serverar den med frikadeller och jag lovar att det är världens godaste soppa.

Här har du receptet!

Recept på Kristinas nässelsoppa 4 portioner

Ingredienser
4 liter späda nässelblad från nässlans övre del
2 liter buljong
smör
1-2 matskedar vetemjöl
3 dl vispgrädde
socker
salt
vitpeppar

Gör så här
1. Har du bråttom kan du göra buljongen från tärning. Ta då t ex 3 grönsaksbuljongtärningar och 1 kycklingbuljongtärning. Bäst blir det om du kokar egen buljong på 2 liter vatten, märgben, 4 kryddpepparkorn, 2 tsk salt, morot, palsternacka.

2. Skölj nässelbladen och förväll dem sedan i saltvatten, ca 3 min.

3. Hacka spenaten fint.

4. Gör en bottenredning i soppgrytan av mjöl och smör. Ös på buljongen och låt koka några minuter.

5. Lägg i nässlorna. Låt koka upp.

6. Smaksätt med salt, lite socker och vitpeppar. Ös i 3 dl grädde.

Min mamma serverar nässelsoppan med frikadeller, men den står sig även utan.

Smaklig måltid!

Läs också

  • Test 8 våffeljärn - från traditionellt gjutjärn till bubbelvåfflor - bäst i test
  • Bästa receptet på pepparkakor
  • Test såpa – bästa såpan + ett annat medel för att tvätta altan
  • Test brödrost 2 skivor - bästa brödrosten 2022 - brödrost bäst i test
Gilla
Skriv en kommentar
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.
Byggahus.se
Shop
Logga in
  • Byggahus.se är bäst i inloggat läge.

    Logga in eller skapa ett konto (det är gratis) för att starta, gilla och följa ämnen.

  • Logga in
  • Skapa konto
Start
Utforska
Forum
Senaste
Bevakningar
Deltagit
Kolla
Bilder
Populärt
Mest gillat
Medlemmar
Forumsök
Regler
Premium
Svarta listan
Hustillverkare
Jämför bolån
Jämför elförbrukning
Jämför bergvärmepump
Jämför luft/vattenvärmepump
Fråga experten
Bloggar
Quiz
Ordlista
Fler