Bygga bastu

Uppdaterad 7 september 2011 12:37 · postad i Badrum · taggad med Bastu

Vid bastubygget Àr det viktigt att tÀnka pÄ luftgenomströmningen och att ventilation och aggregat stÀmmer överens. Det sÀger den bastubadande arkitekten Anders Hamrin, som bor i Finland pÄ somrarna och naturligtvis har byggt egen bastu.

Bygga bastu
Bastu ritad av Anders HamrinFoto: Anders Hamrin, Lars Olson

I Finland Àr bastubadandet en nationell angelÀgenhet. För en finsk arkitekt Àr det nÀrapÄ ett lika stort uppdrag att rita en bastu som att rita en kyrka.
Sverige har ocksÄ en lÄng bastutradition, visserligen med avbrott och inte lika rituell. Redan vikingarna lÀrde sig att bada pÄ sina resor till Ryssland. Men det var pÄ 1600-talet som badet slog igenom stort i Sverige. I stÀderna byggdes allmÀnna badstugor dit mÀn och kvinnor gick tillsammans. Under 1700-talet stÀngdes badhusen pÄ grund av smittspridning och badandet avtog överlag.

PÄ 1970-talet fick svenskarna upp ögonen för bastubadandet igen. Men till skillnad mot i Finland dÀr bastun gÀrna ska ligga vid en sjö och med utsikt frÄn lavarna, hamnade den svenska bastun i kÀllaren, jÀmte gillestugan.

I dag Àr bastun Äter pÄ modet. Nu inspireras vi av de stora spa-anlÀggningarna och Àr beredda att investera lite mer för att fÄ en helhetsupplevelse.

– Man ska inte vara jĂ€ktad nĂ€r man badar bastu, ett ordentligt bad tar minst en timme, sĂ€ger Anders Hamrin, arkitekt med erfarenhet bĂ„de av bastubad och -byggande. Man ska samtala lĂ„gmĂ€lt och verkligen ta sig tid. Helst ska man ju inte Ă€ta eller dricka inne i bastun heller.
Anders Hamrin Àr gift med en finlÀndska och har sommarhus i Finland. Och som det anstÄr en Àkta sommarfinne har han naturligtvis byggt sin egen bastu.

– Den har faktiskt ett ideallĂ€ge, sĂ€ger han. Det Ă€r ett ombyggt gammalt bĂ„thus, tio meter till vattnet och med utsikt över den stora farleden in till Åbo. SjĂ€lva bastukammaren Ă€r inte sĂ„ stor, tvĂ„ gĂ„nger en och Ă„ttio, men avkopplingsrummet Ă€r tio-tolv kvadrat sĂ„ det anvĂ€nder vi som gĂ€strum ocksĂ„.

– Ja, sĂ„ Ă€r den vedeldad naturligtvis.
Och just nu finns det planer pÄ ytterligare en, i radhuset söder om Stockholm.

– Jag har tĂ€nkt att den ska ligga i en tillbyggnad strax bredvid entrĂ©n, sĂ€ger han. Det Ă€r en lite speciell lösning men jag hoppas att bygglovet gĂ„r igenom.
För Anders Hamrin Àr ett bastubad det bÀsta sÀttet att koppla av.

– Nuförtiden har ju bastun fĂ„tt hĂ„rd konkurrens av andra spa- och badformer men jag tycker att bastun Ă€r suverĂ€n. I all sin enkelhet.

– Bastun Ă€r en social plats sĂ„ den behöver inte vara stor. PĂ„ tvĂ„ gĂ„nger tvĂ„ meter kan man göra en bra bastu för tre-fyra personer.

I Finland behöver inte bastun nödvÀndigtvis ligga i anslutning till en dusch. Tvagningen görs istÀllet inne i bastun med hjÀlp av hinkar eller ett kar med vatten som vÀrms upp automatiskt av bastuvÀrmen. HÀr i Sverige Àr vi dÀremot vana vid att ha en dusch utanför, dÀr man ocksÄ kan svalka av sig mellan stunderna i bastuvÀrmen.
Det man i Finland dÀremot Àr noga med Àr att det finns ett avkopplingsrum utanför bastun. Det Àr ocksÄ nÄgot som svenskarna börjar tÀnka pÄ.

– NĂ€r man Ă€r klar i bastun Ă€r det skönt att sitta en stund och vila, sĂ€ger Anders Hamrin. DĂ„ kan man dricka nĂ„got kallt och kanske Ă€ta en bit för att Ă„terstĂ€lla vĂ€tskebalansen.

Har man tĂ€nkt att bygga en bastu pĂ„ egen hand finns det en del att tĂ€nka pĂ„. Beroende pĂ„ hur byggkunnig man Ă€r finns det olika vĂ€gar att gĂ„. Är man van Ă€r det förstĂ„s roligt att bygga hela rummet sjĂ€lv. För den mindre hĂ€ndige finns det fĂ€rdiga byggsatser.

– Det som Ă€r viktigt att tĂ€nka pĂ„ Ă€r luftgenomströmningen, sĂ€ger Anders Hamrin. Det Ă€r sĂ€rskilt viktigt om man tĂ€nker bygga en bastu i kĂ€llaren dĂ€r det lĂ€tt kan bli lite unket.
Ventilen för inluft till bastun ska helst sitta vid golvet, under aggregatet. FrÄnluftsventilen placeras ovanför översta laven, diagonalt över rummet, och ska helst leda ut i det fria.
Det hÀr traditionella sÀttet att ventilera bastun bygger pÄ sjÀlvdrag och ger ganska stora temperaturskillnader mellan golv och tak. Det kan vara en fördel om man bastar med barn, som kanske föredrar den lÀgre temperaturen vid golvet. Vill man ha en jÀmnare temperatur i bastun finns det andra metoder. Hör med leverantören, det Àr viktigt att ventilation och aggregat stÀmmer överens.

Oavsett hur stor bastun Àr finns det nÄgra mÄtt som Àr viktiga att hÄlla sig till.
För att man ska fÄ plats ordentligt, bland annat för att löga sig, piska sig med björkris, bör det vara 1,10 meter mellan översta laven och taket. Och fötterna bör inte vara lÀgre Àn vÀrmehÀrdens överkant.

– I Sverige har vi en tendens att sitta vid golvet, sĂ€ger Anders Hamrin. I Finland dĂ€remot vill man sitta högt, dĂ€r det Ă€r varmt. Personligen anser jag att det inte behövs en lav nere vid golvet, det rĂ€cker med ett steg eller kanske bara en pall, för att komma upp pĂ„ fotlaven.
MÄnga tycker om att ligga ner i bastun och dÄ mÄste man tÀnka pÄ att göra lavarna tillrÀckligt stora, minst 70 centimeter breda och tvÄ meter lÄnga.

Gran Àr ett vanligt trÀslag i bastur, men det finns mycket annat att vÀlja pÄ. Asp lÀmpar sig ocksÄ bra eftersom det Àr vÀrmeisolerande och dÀrför svalare att sitta pÄ. Nya trÀslag pÄ den svenska marknaden Àr till exempel abachi, ceder och hemlock.

– Furu tycker jag man ska undvika eftersom det gĂ€rna kĂ„dar sig och rinner, sĂ€ger Anders Hamrin.
Isoleringen Àr ocksÄ en viktig detalj. Hur tjock isolering som krÀvs beror pÄ om bastun stÄr mot en innervÀgg eller yttervÀgg, eller om den ligger i ett fristÄende hus. Ansluter bastun mot en isolerad yttervÀgg mÄste man se till att det finns en luftspalt pÄ 20 millimeter.

Vad ligger pĂ„ golvet? Är det befintliga golvet av betong Ă€r det fullt tillrĂ€ckligt att mĂ„la det. Vill man ha ett snyggare golv kan man vĂ€lja klinker, plastmatta eller vanlig trĂ€trall. Det man ska tĂ€nka pĂ„ Ă€r att det ska vara lĂ€tt att hĂ„lla rent. Det behövs ingen golvbrunn inne i bastun, vattnet som hamnar pĂ„ golvet torkar snart upp av vĂ€rmen. Det behövs egentligen inte heller nĂ„gon tröskel mellan bastun och ytterrummet, vilket underlĂ€ttar stĂ€dning.

Ett viktigt val man gör till sin bastu Àr förstÄs vilken uppvÀrmningsform man tÀnker anvÀnda, ved eller el. El Àr vanligast i Sverige och numer Àr aggregaten utrustade med mÄnga finesser, till exempel örtmagasin för kryddiga bad, digital styrpanel och inbyggd Änggenerator. MÄnga vedeldade aggregat har numer Àven en inbyggd vattentank som fungerar som en varmvattenberedare. Glöm bara inte att en vedeldad bastu krÀver skorsten.

– Det finns en mĂ€ngd fabrikat, sĂ€ger Anders Hamrin. Det man ska vara noga med Ă€r att aggregatet har ett ordentligt stenmagasin. Stenarna Ă€r de som lagrar och sprider vĂ€rmen och det Ă€r viktigt att de Ă€r tillrĂ€ckligt stora, tvĂ€ttade och rena.
Hur stort aggregat man behöver beror pĂ„ bastukammarens storlek. Ett aggregat pĂ„ 4,5 kilowatt Ă€r lĂ€mpligt för en bastu pĂ„ 3-6 kvadratmeter. Är bastun 5-9 kvadratmeter stor behöver man ett aggregat pĂ„ 6 kilowatt. Hör med leverantören. Har man ett aggregat pĂ„ 6 kilowatt kostar en timmes bastubad mellan 3-6 kronor.

Belysningen i bastun Àr inte minst viktig. Det hÀr Àr ett rum för avkoppling och en kall glödlampa pÄ vÀggen kan förstöra en stor del av upplevelsen.

– Om man skapar ett indirekt ljus, kan man fĂ„ vĂ€ldigt fina effekter nĂ€r det speglar sig i trĂ€et, sĂ€ger Anders Hamrin. LjuskĂ€llan fĂ„r gĂ€rna sitta lĂ„gt och i skydd av nĂ„got.

– Vi har just ritat en bastu till en konferensanlĂ€ggning pĂ„ VĂ€rmdö. För att lösa belysningen pĂ„ ett harmoniskt sĂ€tt valde vi fiberoptik. SjĂ€lva ljuskĂ€llan sitter utanför bastun och med hjĂ€lp av den hĂ€r fiberoptiken leds ljuset in under lavarna och bakom ryggstöden.

PÄ senare Är har marknaden en hel del tillbehör att erbjuda. Bland annat finns det lavar i olika former, med svÀngda rygg- och benstöd.

– Det Ă€r ju roligt att bastun utvecklas, sĂ€ger Anders Hamrin. Men personligen föredrar jag nog hederliga lavar, annars Ă€r det lĂ€tt att bli lĂ„st i en sittstĂ€llning. Vill man ha vilstolens fördelar kan ju stĂ€lla in en riktig vilstol av trĂ€ i bastun istĂ€llet.

Bastu ritad av Anders Hamrin
Bastu ritad av Anders Hamrin
Bygga bastu bild 3
Bygga bastu bild 4
Bygga bastu bild 5
Ulrika Sundström
Nils Erik Eriksson (ej verifierad) 2008-12-01 18:58 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hej jag Àr oklar vad som gÀller isolering av en liten fristÄende bastu.

Golv,bjÀlklagsisolering,vilka dimensioner,rÀcker det med 22mm golvskiva +klistrad matta,hur gör jag under spisen?
VĂ€ggar 95.45 eller 120.45, alluminiumfolie,luftspalt?
FÀrdiga bastuar saknar den hÀr informationen.

HĂ€lsningar

N E Eriksson

Anonym (ej verifierad) 2009-01-10 15:53 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Kolla in pÄ finsk husbyggnad t.ex "Laplihus". Ett hus som tillverkas i TorneÄ och exporteras bl.annat till Sverige. DÀr finns olika alternativ till bastubyggande.

Anonym (ej verifierad) 2009-09-09 17:11 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag skulle nog ÄndÄ sÀga att man skall ha golvbrunn i bastun. I alla fall i finska bastun hÀller man mycket vatten, inte bara pÄ stenarna utan pÄ sig sjÀlv ocksÄ och inte minst pÄ lavarna nÀr man tvÀttar bastun efter sig.

GĂ€st (ej verifierad) 2009-12-08 14:04 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag har hört mÄnga positiva kommentarer frÄn folk om en infraröd bastu, men det verkar inte vara nÄgra som nÀmner nÄgot om det hÀr, har Àven hört att man kan fÄ prova en infraröd bastu gratis, tror det Àr i göteborg, men vet inte var, nÄgon som vet mer Àn jag ?

GĂ€st (ej verifierad) 2010-01-06 09:56 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Det dÀr med ventilationen i bastun....In luft under aggregatet och sen en utventil uppe vid taket sÄ lÄngt i frÄn som möjligt , helt riktigt men att det helst ska leda ut i det fria????

Det lÄter inte rÀtt. Om det Àr undertryck i bastun/kÀllaren sÄ sugs ju luften in utifrÄn. Vad jag lÀrt mig sedan barnsben om bastu (jag Àr nÀstan född i bastun) sÄ ska man ta in luft och slÀppa ut luft frÄn samma rum.

/Micke K

GĂ€st (ej verifierad) 2010-03-01 18:36 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

med elaggregat ska tilluften sitta ovanför stenmagasinet, med vedeldad vid golvet. frÄnluften helt rÀtt i artikeln.
Tomas V (finne)

GĂ€st (ej verifierad) 2010-09-18 02:36 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

hej, nÀstan fÀrdig med min vedeldade bastu (endast panelen som saknas!) kan ej lÄta bli att starta eldningen av nya min kamin. eldar hÄrt, mÄste vart oppÄt 100 grader, sÄ börjar det röka runt vindskivorna, vad har hÀnt? jo den plastfolie jag anvÀnt börjar smÀlta... mest i taket förstÄs eftersom vÀrmen gÄr oppÄt...jaja, jag har anvÀnt fel plast: frÄgan Àr om man ska ha nÄn diffusionsspÀrr överhuvutaget inne i en fristÄende bastu. (det sÀgs att det ska vara aluminiumplast i en bastu, men det gÄr/funkar sÀkert lika bra att spika bastupanelen direkt mot isoleringen utan plast. en luftspalt ska man ha, men den ger sig sjÀlv dÄ du sÀkert reglar men en tums virke för bastupanelen.Tror nu jag river bort all plast och sÀtter ej heller dit aluminiumplast (dyr dÀrtill, ock ja tror det mest Àr buisnizz att den finns.kastar du vatten pÄ stenarna sÄ gÄr ju Ängorna opp i taken, men de torkas ut nÀstan omedelbart, dÀrtill har du nÀstan alltid lite brasa i kaminen nÀr du bastat fÀrdigt vilket torkar ut hela bastun-...-kommer du till en vedeldatd"vildmarksbastu" mitt i vintern sÄ brÀnns den fukt som uppstÄr bort nÀstan omedelbart.-golvbrunn Àr ett mÄste, om du ska slippa en massa framtida besvÀr med golvtorkning.Mvh frÄn svensk som badar som en finne ;- )

GĂ€st (ej verifierad) 2010-09-20 14:41 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Vedeldad bastu.....
TÀnk, trÀlÄda med kamin.

VindtÀtt (ingen plast), regelvÀgg med panel pÄ utsida och insida, enkelt Plankgolv utan isolering, luft tillförsel underifrÄn samt avlopp. Ventil uppe.
Dubbel gips och plÄt runt kaminen Àven uppe i taket vid kaminen, dörr som gÄr utÄt, klart.

Enkelast möjligt, vÀrmen stÄr en rejÀl bastukamin för....

GĂ€st (ej verifierad) 2010-10-29 17:54 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag har ocksÄ suktat pÄ en infrarödbastuvariant.
Finns det nÄgon som har erfarenhet av hur det fungerar i praktiken? Finne eller inte, spelar roll! Men inga fördomar tack!
/Lars

GĂ€st (ej verifierad) 2011-01-14 23:54 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

FrÄgor och svar - NÀr har man bastufolie i bastun?

FrÄga: I er byggbeskrivning av bastu sÄ har ni ej bastufolie utan endast hÄrda trÀfiberskivor. RÀcker det och nÀr har man dÄ bastufolie i bastun?

Svar: Bastun Àr ett mycket torrt utrymme, Àven nÀr du kastar bad. SÄ nÄgon fuktvandring frÄn bastun behöver du inte befara. En vÀl isolerad bastu behöver ingen fuktspÀrr. BastuvÀgg mot yttervÀgg, dÀr ska finnas ca 15-20mm luftspalt mellan bastuvÀgg och husets yttervÀgg. Isoleringstjocklek 70mm.

Den enda gÄngen som du anvÀnder bastufolie Àr om du nyproducerar ett hus och du vet att det ska vara en bastu dÄ ersÀtter man den vanliga ÄldersbestÀndiga plastfolien mot en bastufolie. DÄ man alltid bygger en bastu som ett rum i rummet Àr det ingen risk.
KĂ€lla: Skogsindustrierna

GĂ€st (ej verifierad) 2011-04-24 23:26 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

FörtsÄr inte vad du menar men en inluftsventil under aggregatet med frisk luft utifrÄn det fria syresÀtter Ängan som bildas i aggregatet och som sedan mÄste ut nÄgonstans och dÄ lÀmpligen i motsatt del upptill i bastun ut i det fria. Man vill ju inte ha in denna fuktiga luft i ett annat rum i huset.

Andreas (ej verifierad) 2011-11-29 10:11 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag har ett utrymme i huset som Àr tÀnkt att bli bastu. Jag har vanlig gul isolering i vÀggen, troligen vindtÀtad med plast. OSB-skiva och till sist en gipsskiva (vanlig ej vÄtrumsgips). I taket har jag bara gul isolering. I taket har jag ocksÄ en frÄnluftsventil som gÄr till ordinarie frÄnluftsvÀrmepump. I golvet finns en spygott (golvbrunn kopplad till badrumsavloppet). FrÄgan Àr om jag mÄste ta ner gipsvÀggarna och ta bort plasten, byta isoleringen (till mineralull) i tak och vÀgg?, Skall man ha gips? FuktspÀrr i golvet ? Klinker?

CD (ej verifierad) 2011-12-07 12:38 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag har ett par frĂ„gor angĂ„ende dels ditsĂ€ttning av skorsten. Är det nĂ„gon som besitter en bra beskrivning?
- Hur hög ska skorstenen vara
- Hur ska man isolera kring skorstenen i innertaket och yttertaket?
- Hur resonerar man om sköld mot brÀnnbart?

Sen undrar jag Àven vad ni anser att man kan stÀlla kaminen pÄ? Jag har sett att vissa stÀller kaminen pÄ en cementplatta, som i sin tur ligger direkt mot plankgolvet. Och hur ska man tÀnka med reflektionsplÄt? RÀcker det med att ta en plÄt, göra fyra hÄl i den i varsitt hörn, vira lite gummi runt fyra skruvar och skruva in i vÀggen, med gummit mellan plÄten och vÀggen sÄ att plÄten kommer ut frÄn vÀggen?

anders franzĂ©n (ej verifierad) 2013-03-05 17:57 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

kan nÄgon tipsa mig om trevliga relax Ä bastuhus

Annette (ej verifierad) 2013-10-01 11:02 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Om man mÄlar pÄ betonggolv i bastun, Vad ska man mÄla med för typ av fÀrg?

Finlandssvensken nyman (ej verifierad) 2013-11-09 20:20 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

En riktigt bra bastu byggs med nÄgotssÄnÀr öppen golv ( luft) ventil Högt uppe vedkamin . Veranda . I huvudsak gör det enkelt skit i isolering elda mer . Glöm mÄlande . En bastu Àr inget skrytbygge utan en plats dÀr man njuter och Àrligheten aÀ den viktigaste ingridiensen

Arto (ej verifierad) 2014-03-15 18:43 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Har precis bestÀllt en oisolerad bastustuga med glesspontat golv i bastun.Var inne pÄ att isolera men förnuftet vann.

Riki (ej verifierad) 2014-11-17 22:15 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Funderar pĂ„ att bygga en utomhus bastu ( bastu kammaren 2x2x2) med ett stort ytter fönster 2x2m. SĂ€kert förlorar jag kalorier pĂ„ det, dĂ€rför tĂ€nkte jag sĂ€tta dubbel fönster mes trĂ€ram förstĂ„s. Är det nĂ„got speciellt glas man mĂ„ste anvĂ€nda?
Bastun Ă€r ju 8 kubikmeter, med fönstret skulle det motsvara + 4 kubikmeter för att bestĂ€mma elspisens storlek. Är det korrekt?