Bygga bastu

Uppdaterad 16 februari 2015 10:18 · postad i Badrum

Vid bastubygget är det viktigt att tänka på luftgenomströmningen och att ventilation och aggregat stämmer överens. Det säger den bastubadande arkitekten Anders Hamrin, som bor i Finland på somrarna och naturligtvis har byggt egen bastu.

Bygga bastu
Bastu ritad av Anders HamrinFoto: Anders Hamrin, Lars Olson

I Finland är bastubadandet en nationell angelägenhet. För en finsk arkitekt är det närapå ett lika stort uppdrag att rita en bastu som att rita en kyrka. Sverige har också en lång bastutradition, visserligen med avbrott och inte lika rituell. Redan vikingarna lärde sig att bada på sina resor till Ryssland. Men det var på 1600-talet som badet slog igenom stort i Sverige. I städerna byggdes allmänna badstugor dit män och kvinnor gick tillsammans. Under 1700-talet stängdes badhusen på grund av smittspridning och badandet avtog överlag.

På 1970-talet fick svenskarna upp ögonen för bastubadandet igen. Men till skillnad mot i Finland där bastun gärna ska ligga vid en sjö och med utsikt från lavarna, hamnade den svenska bastun i källaren, jämte gillestugan.

I dag är bastun åter på modet. Nu inspireras vi av de stora spa-anläggningarna och är beredda att investera lite mer för att få en helhetsupplevelse.

– Man ska inte vara jäktad när man badar bastu, ett ordentligt bad tar minst en timme, säger Anders Hamrin, arkitekt med erfarenhet både av bastubad och -byggande. Man ska samtala lågmält och verkligen ta sig tid. Helst ska man ju inte äta eller dricka inne i bastun heller.
Anders Hamrin är gift med en finländska och har sommarhus i Finland. Och som det anstår en äkta sommarfinne har han naturligtvis byggt sin egen bastu.

– Den har faktiskt ett idealläge, säger han. Det är ett ombyggt gammalt båthus, tio meter till vattnet och med utsikt över den stora farleden in till Åbo. Själva bastukammaren är inte så stor, två gånger en och åttio, men avkopplingsrummet är tio-tolv kvadrat så det använder vi som gästrum också.

– Ja, så är den vedeldad naturligtvis.
Och just nu finns det planer på ytterligare en, i radhuset söder om Stockholm.

– Jag har tänkt att den ska ligga i en tillbyggnad strax bredvid entrén, säger han. Det är en lite speciell lösning men jag hoppas att bygglovet går igenom.
För Anders Hamrin är ett bastubad det bästa sättet att koppla av.

– Nuförtiden har ju bastun fått hård konkurrens av andra spa- och badformer men jag tycker att bastun är suverän. I all sin enkelhet.

– Bastun är en social plats så den behöver inte vara stor. På två gånger två meter kan man göra en bra bastu för tre-fyra personer.

I Finland behöver inte bastun nödvändigtvis ligga i anslutning till en dusch. Tvagningen görs istället inne i bastun med hjälp av hinkar eller ett kar med vatten som värms upp automatiskt av bastuvärmen. Här i Sverige är vi däremot vana vid att ha en dusch utanför, där man också kan svalka av sig mellan stunderna i bastuvärmen.
Det man i Finland däremot är noga med är att det finns ett avkopplingsrum utanför bastun. Det är också något som svenskarna börjar tänka på.

– När man är klar i bastun är det skönt att sitta en stund och vila, säger Anders Hamrin. Då kan man dricka något kallt och kanske äta en bit för att återställa vätskebalansen.

Har man tänkt att bygga en bastu på egen hand finns det en del att tänka på. Beroende på hur byggkunnig man är finns det olika vägar att gå. Är man van är det förstås roligt att bygga hela rummet själv. För den mindre händige finns det färdiga byggsatser.

– När man bygger bastu är det viktigt att tänka på luftgenomströmningen, säger Anders Hamrin. Det är särskilt viktigt om man tänker bygga en bastu i källaren där det lätt kan bli lite unket.
Ventilen för inluft till bastun ska helst sitta vid golvet, under aggregatet. Frånluftsventilen placeras ovanför översta laven, diagonalt över rummet, och ska helst leda ut i det fria.
Det här traditionella sättet att ventilera bastun bygger på självdrag och ger ganska stora temperaturskillnader mellan golv och tak. Det kan vara en fördel om man bastar med barn, som kanske föredrar den lägre temperaturen vid golvet. Vill man ha en jämnare temperatur i bastun finns det andra metoder. Hör med leverantören, det är viktigt att ventilation och aggregat stämmer överens.

Oavsett hur stor bastun är finns det några mått som är viktiga att hålla sig till.
För att man ska få plats ordentligt, bland annat för att löga sig, piska sig med björkris, bör det vara 1,10 meter mellan översta laven och taket. Och fötterna bör inte vara lägre än värmehärdens överkant.

– I Sverige har vi en tendens att sitta vid golvet i bastun, säger Anders Hamrin. I Finland däremot vill man sitta högt, där det är varmt. Personligen anser jag att det inte behövs en lav nere vid golvet, det räcker med ett steg eller kanske bara en pall, för att komma upp på fotlaven.
Många tycker om att ligga ner i bastun och då måste man tänka på att göra lavarna tillräckligt stora, minst 70 centimeter breda och två meter långa.

Gran är ett vanligt träslag i bastur, men det finns mycket annat att välja på. Asp lämpar sig också bra eftersom det är värmeisolerande och därför svalare att sitta på. Nya träslag på den svenska marknaden är till exempel abachi, ceder och hemlock.

– Furu tycker jag man ska undvika eftersom det gärna kådar sig och rinner, säger Anders Hamrin.
Isoleringen är också en viktig detalj. Hur tjock isolering som krävs beror på om bastun står mot en innervägg eller yttervägg, eller om den ligger i ett fristående hus. Ansluter bastun mot en isolerad yttervägg måste man se till att det finns en luftspalt på 20 millimeter.

Vad ligger på golvet? Är det befintliga golvet av betong är det fullt tillräckligt att måla det. Vill man ha ett snyggare golv kan man välja klinker, plastmatta eller vanlig trätrall. Det man ska tänka på är att det ska vara lätt att hålla rent. Det behövs ingen golvbrunn inne i bastun, vattnet som hamnar på golvet torkar snart upp av värmen. Det behövs egentligen inte heller någon tröskel mellan bastun och ytterrummet, vilket underlättar städning.

Ett viktigt val när man bygger bastu är förstås vilken uppvärmningsform man tänker använda, ved eller el. El är vanligast i Sverige och numer är aggregaten utrustade med många finesser, till exempel örtmagasin för kryddiga bad, digital styrpanel och inbyggd ånggenerator. Många vedeldade aggregat har numer även en inbyggd vattentank som fungerar som en varmvattenberedare. Glöm bara inte att en vedeldad bastu kräver skorsten.

– Det finns en mängd fabrikat, säger Anders Hamrin. Det man ska vara noga med är att aggregatet har ett ordentligt stenmagasin. Stenarna är de som lagrar och sprider värmen och det är viktigt att de är tillräckligt stora, tvättade och rena.

Hur stort aggregat man behöver beror på bastukammarens storlek. Ett aggregat på 4,5 kilowatt är lämpligt för en bastu på 3-6 kvadratmeter. Är bastun 5-9 kvadratmeter stor behöver man ett aggregat på 6 kilowatt. Hör med leverantören. Har man ett aggregat på 6 kilowatt kostar en timmes bastubad mellan 3-6 kronor.

Belysningen i bastun är inte minst viktig. Det här är ett rum för avkoppling och en kall glödlampa på väggen kan förstöra en stor del av upplevelsen.

– Om man skapar ett indirekt ljus, kan man få väldigt fina effekter när det speglar sig i träet, säger Anders Hamrin. Ljuskällan får gärna sitta lågt och i skydd av något.

– Vi har just ritat en bastu till en konferensanläggning på Värmdö. För att lösa belysningen på ett harmoniskt sätt valde vi fiberoptik. Själva ljuskällan sitter utanför bastun och med hjälp av den här fiberoptiken leds ljuset in under lavarna och bakom ryggstöden.

På senare år har marknaden en hel del tillbehör att erbjuda. Bland annat finns det lavar till bastun i olika former, med svängda rygg- och benstöd.

– Det är ju roligt att bastun utvecklas, säger Anders Hamrin. Men personligen föredrar jag nog hederliga lavar, annars är det lätt att bli låst i en sittställning. Vill man ha vilstolens fördelar kan ju ställa in en riktig vilstol av trä i bastun istället.

Bastu ritad av Anders Hamrin
Bastu ritad av Anders Hamrin
Bygga bastu bild 3
Bygga bastu bild 4
Bygga bastu bild 5
Ulrika Sundström
Nils Erik Eriksson (ej verifierad) 2008-12-01 18:58 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej jag är oklar vad som gäller isolering av en liten fristående bastu.

Golv,bjälklagsisolering,vilka dimensioner,räcker det med 22mm golvskiva +klistrad matta,hur gör jag under spisen?
Väggar 95.45 eller 120.45, alluminiumfolie,luftspalt?
Färdiga bastuar saknar den här informationen.

Hälsningar

N E Eriksson

Svara Dela Redigera
Anonym (ej verifierad) 2009-01-10 15:53 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Kolla in på finsk husbyggnad t.ex "Laplihus". Ett hus som tillverkas i Torneå och exporteras bl.annat till Sverige. Där finns olika alternativ till bastubyggande.

Svara Dela Redigera
Anonym (ej verifierad) 2009-09-09 17:11 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag skulle nog åndå säga att man skall ha golvbrunn i bastun. I alla fall i finska bastun häller man mycket vatten, inte bara på stenarna utan på sig själv också och inte minst på lavarna när man tvättar bastun efter sig.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2009-12-08 14:04 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag har hört många positiva kommentarer från folk om en infraröd bastu, men det verkar inte vara några som nämner något om det här, har även hört att man kan få prova en infraröd bastu gratis, tror det är i göteborg, men vet inte var, någon som vet mer än jag ?

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-01-06 09:56 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Det där med ventilationen i bastun....In luft under aggregatet och sen en utventil uppe vid taket så långt i från som möjligt , helt riktigt men att det helst ska leda ut i det fria????

Det låter inte rätt. Om det är undertryck i bastun/källaren så sugs ju luften in utifrån. Vad jag lärt mig sedan barnsben om bastu (jag är nästan född i bastun) så ska man ta in luft och släppa ut luft från samma rum.

/Micke K

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-03-01 18:36 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

med elaggregat ska tilluften sitta ovanför stenmagasinet, med vedeldad vid golvet. frånluften helt rätt i artikeln.
Tomas V (finne)

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-09-18 02:36 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

hej, nästan färdig med min vedeldade bastu (endast panelen som saknas!) kan ej låta bli att starta eldningen av nya min kamin. eldar hårt, måste vart oppåt 100 grader, så börjar det röka runt vindskivorna, vad har hänt? jo den plastfolie jag använt börjar smälta... mest i taket förstås eftersom värmen går oppåt...jaja, jag har använt fel plast: frågan är om man ska ha nån diffusionsspärr överhuvutaget inne i en fristående bastu. (det sägs att det ska vara aluminiumplast i en bastu, men det går/funkar säkert lika bra att spika bastupanelen direkt mot isoleringen utan plast. en luftspalt ska man ha, men den ger sig själv då du säkert reglar men en tums virke för bastupanelen.Tror nu jag river bort all plast och sätter ej heller dit aluminiumplast (dyr därtill, ock ja tror det mest är buisnizz att den finns.kastar du vatten på stenarna så går ju ångorna opp i taken, men de torkas ut nästan omedelbart, därtill har du nästan alltid lite brasa i kaminen när du bastat färdigt vilket torkar ut hela bastun-...-kommer du till en vedeldatd"vildmarksbastu" mitt i vintern så bränns den fukt som uppstår bort nästan omedelbart.-golvbrunn är ett måste, om du ska slippa en massa framtida besvär med golvtorkning.Mvh från svensk som badar som en finne ;- )

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-09-20 14:41 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vedeldad bastu.....
Tänk, trälåda med kamin.

Vindtätt (ingen plast), regelvägg med panel på utsida och insida, enkelt Plankgolv utan isolering, luft tillförsel underifrån samt avlopp. Ventil uppe.
Dubbel gips och plåt runt kaminen även uppe i taket vid kaminen, dörr som går utåt, klart.

Enkelast möjligt, värmen står en rejäl bastukamin för....

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-10-29 17:54 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag har också suktat på en infrarödbastuvariant.
Finns det någon som har erfarenhet av hur det fungerar i praktiken? Finne eller inte, spelar roll! Men inga fördomar tack!
/Lars

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-01-14 23:54 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Frågor och svar - När har man bastufolie i bastun?

Fråga: I er byggbeskrivning av bastu så har ni ej bastufolie utan endast hårda träfiberskivor. Räcker det och när har man då bastufolie i bastun?

Svar: Bastun är ett mycket torrt utrymme, även när du kastar bad. Så någon fuktvandring från bastun behöver du inte befara. En väl isolerad bastu behöver ingen fuktspärr. Bastuvägg mot yttervägg, där ska finnas ca 15-20mm luftspalt mellan bastuvägg och husets yttervägg. Isoleringstjocklek 70mm.

Den enda gången som du använder bastufolie är om du nyproducerar ett hus och du vet att det ska vara en bastu då ersätter man den vanliga åldersbeständiga plastfolien mot en bastufolie. Då man alltid bygger en bastu som ett rum i rummet är det ingen risk.
Källa: Skogsindustrierna

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-04-24 23:26 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Förtsår inte vad du menar men en inluftsventil under aggregatet med frisk luft utifrån det fria syresätter ångan som bildas i aggregatet och som sedan måste ut någonstans och då lämpligen i motsatt del upptill i bastun ut i det fria. Man vill ju inte ha in denna fuktiga luft i ett annat rum i huset.

Svara Dela Redigera
Andreas (ej verifierad) 2011-11-29 10:11 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag har ett utrymme i huset som är tänkt att bli bastu. Jag har vanlig gul isolering i väggen, troligen vindtätad med plast. OSB-skiva och till sist en gipsskiva (vanlig ej våtrumsgips). I taket har jag bara gul isolering. I taket har jag också en frånluftsventil som går till ordinarie frånluftsvärmepump. I golvet finns en spygott (golvbrunn kopplad till badrumsavloppet). Frågan är om jag måste ta ner gipsväggarna och ta bort plasten, byta isoleringen (till mineralull) i tak och vägg?, Skall man ha gips? Fuktspärr i golvet ? Klinker?

Svara Dela Redigera
CD (ej verifierad) 2011-12-07 12:38 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag har ett par frågor angående dels ditsättning av skorsten. Är det någon som besitter en bra beskrivning?
- Hur hög ska skorstenen vara
- Hur ska man isolera kring skorstenen i innertaket och yttertaket?
- Hur resonerar man om sköld mot brännbart?

Sen undrar jag även vad ni anser att man kan ställa kaminen på? Jag har sett att vissa ställer kaminen på en cementplatta, som i sin tur ligger direkt mot plankgolvet. Och hur ska man tänka med reflektionsplåt? Räcker det med att ta en plåt, göra fyra hål i den i varsitt hörn, vira lite gummi runt fyra skruvar och skruva in i väggen, med gummit mellan plåten och väggen så att plåten kommer ut från väggen?

Svara Dela Redigera
anders franzén (ej verifierad) 2013-03-05 17:57 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

kan någon tipsa mig om trevliga relax å bastuhus

Svara Dela Redigera
Annette (ej verifierad) 2013-10-01 11:02 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Om man målar på betonggolv i bastun, Vad ska man måla med för typ av färg?

Svara Dela Redigera
Finlandssvensken nyman (ej verifierad) 2013-11-09 20:20 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

En riktigt bra bastu byggs med någotssånär öppen golv ( luft) ventil Högt uppe vedkamin . Veranda . I huvudsak gör det enkelt skit i isolering elda mer . Glöm målande . En bastu är inget skrytbygge utan en plats där man njuter och ärligheten aä den viktigaste ingridiensen

Svara Dela Redigera
Arto (ej verifierad) 2014-03-15 18:43 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Har precis beställt en oisolerad bastustuga med glesspontat golv i bastun.Var inne på att isolera men förnuftet vann.

Svara Dela Redigera
Riki (ej verifierad) 2014-11-17 22:15 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Funderar på att bygga en utomhus bastu ( bastu kammaren 2x2x2) med ett stort ytter fönster 2x2m. Säkert förlorar jag kalorier på det, därför tänkte jag sätta dubbel fönster mes träram förstås. Är det något speciellt glas man måste använda?
Bastun är ju 8 kubikmeter, med fönstret skulle det motsvara + 4 kubikmeter för att bestämma elspisens storlek. Är det korrekt?

Svara Dela Redigera
Kristos (ej verifierad) 2015-02-27 06:14 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

9m2 bastu och 6kW elaggregat lär ju ta ett tag att värma upp? 2m i tak så har man 18m3 luft.. Rek är väl dubbla kW styrkan?

Svara Dela Redigera