Så mycket kostar en arkitekt

Uppdaterad 14 oktober 2014 14:20 · postad i Arkitektur

Vad kostar det att anlita en arkitekt? Vad får du för pengarna? Vi undersökte timpriser och vad som kan ingå i arkitektens uppdrag.

Så mycket kostar det att anlita arkitekt
Tillbyggnad i aluminium av UNIT arkitekter, Sands hus av Thomas Marcks och Villa Widlund av Claesson Koivisto Rune.

Funderar du på att anlita en arkitekt för att rita hus? För många kan det kännas skrämmande, för det låter dyrt. Vi försökte bena ut vad du kan anlita en arkitekt till och vad det kan kosta att anlita en arkitekt

Prisbilden
En välrenommerad arkitekt med specialistkunskaper och lång erfarenhet kan ta bra mycket mer betalt än en arkitekt som precis tagit examen. Med många goda referenser höjs arkitektens marknadsvärde och hon/han kan ta mer betalt – du vet å andra sidan mer vad du får än i fallet med den nybakade studenten. Dessutom påverkas slutpriset av hur omfattande just ditt projekt är. Vill du bara ha en bedömning av en skiss eller vill du ha både konstruktionsritningar och handledning under själva bygget?

Branschorganisationen Sveriges Arkitekter analyserar årligen arvoden och löner för arkitektbranschen. 2012 års arvoden är inte insamlade och analyserade ännu, men bedömdes i början av förra året att i genomsnitt landa på cirka 810 kronor per timma i riket. I Stockholm tror man medelvärdet för vad en arkitekt kostar hamnar på 835 kronor per timma.

Vad arkitekten kan hjälpa till med
En arkitekt har koll på saker du själv kanske inte har kunskap om. Till exempel kan hon/han se direkt på en ritning hur ett rum kommer att upplevas, hur sambandet blir till de övriga rummen i huset, och hur huset passar in och bör placeras på tomten. Du får hjälp med att prioritera det som är viktigt när du utformar ditt boende och arkitekten kan förklara vilka konsekvenser varje val ger. Det berättar Petra Vestberg vid QPG arkitektur i Göteborg.

Petra Vestberg

Petra Vestberg

Petra menar att de timmar du låter en arkitekt lägga på ditt hus, är timmar som gör att du kan spara in tid senare under bygget och när du bor i huset. Har du bra ritningar behöver inte snickaren fundera över lösningar på plats, och har du planerat huset så att det är enkelt att flytta väggar och liknande, behöver du inte bygga om när du ett par år senare skaffar barn. Ett hus kan designas för att innebära lite underhåll eller för att vara särskilt energieffektivt.

Arkitekten kan hjälpa till med en eller flera av följande ritningar/arbetsuppgifter:

  • Skisser
  • 3d-modell
  • Illustrationer
  • Plan-, fasad- och sektionsritning (krävs normalt när du söker bygglov)
  • Situationsplan (krävs normalt när du söker bygglov)
  • Administrera bygglov och nybyggnadskarta
  • Förfrågningsunderlag
  • Detaljritningar
  • Bygghandlingar
  • Projektledning av husbygget

Timkostnad kontra tid
Hur lång tid ett enskilt uppdrag kommer att ta är beroende på vilka av ovanstående arbetsuppgifter som ingår.

Du räkna med att det innebär en och en halv veckas arbete för arkitekten att ta fram ett seriöst förslag som du kan använda för att söka bygglov - med plan, sektioner, fasad och situationsplan.

Arbetsgången
Om arkitekten ska ta fram ritningar enligt ovan, har arkitekten och du som kund först ett möte där du och din familj får berätta om era behov, livssituation och önskemål. Därefter kan arkitekten lägga 1-2 dagar beroende på hur komplicerad uppgiften är. Sedan är det dags för ett andra möte där skissen diskuteras. Arkitekten bearbetar därefter huset utifrån vad ni diskuterade. Sedan sker ännu omtag som leder till en slutlig bearbetning. Du kan avtala om ett fast pris på hur många timmar och möten som ingår för att kostnaden inte ska skena iväg. I exemplet ovan var överenskommelsen en och en halv veckas arbete inklusive tre möten.

villa ritad av qpg

Villa ritad av arkitektkontoret QPG i Göteborg.

Ett mer omfattande exempel är ett där arkitekten även tar fram bygghandlingar. Bygghandlingar är de ritningar som hantverkarna kan använda för att bygga huset, om man vill styra dem exakt. Bygghandlingarna består förutom av av planer, fasader och sektioner också av ritningar som exakt beskriver t ex måtten på fönster och deras placering eller exakt var allt ska placeras i kök eller badrum, sk köks- eller badrumsuppställning. Det kan vara allt från ett fåtal ritningar upp till 20-30 stycken, allt beroende på hur detaljerad du som kund väljer att vara. Ska det vara ekparkett av en viss standard eller räcker det att det är just ekparkett? Ska fönstren utformas på ett speciellt sätt? Det går att precisera allt på detaljnivå om så önskas.

– Ju mer detaljerad du är, desto smidigare går det att bygga huset. Byggaren behöver inte fundera igenom lösningar på plats om det är väl redovisat på ritningarna. På så sätt sparar du tid under bygget. Man får då också lättare den sorts kvalitet på huset som man är ute efter, säger Petra Vestberg och fortsätter:

– Om man kontaktar en byggare som man har förtroende för kan man få dem att lägga in kostnaden för bygghandlingen i totalsumman för byggnadskostnaden. Då kan arkitekt, kund och byggare tillsammans diskutera lösningar redan när man tar fram ritningarna. Tycker exempelvis byggaren att det är krångligt att bygga på ett visst sätt kan man diskutera det tillsammans, hitta en annan bra lösning och spara både tid och pengar i själva byggandet.

– Arkitektarvodet brukar enligt våra erfarenheter utgöra ca 10 procent av den totala byggkostnaden om du anlitar en arkitekt genom hela processen, från bygglov till bygghandling, säger Petra Vestberg

En fördel om arkitekten även hjälper till med förfrågningsunderlag, dvs detaljerade listor över materialval ner på ”sprik-och-skruv-nivå”, är att kunden kan jämföra och förhandla priser från olika byggare redan inledningsvis och få en god bild över vad projektet kommer att kosta utifrån den standard man valt.

– Bygger du ett hus utifrån en detaljerad bygghandling har också arkitekten ansvar för att huset håller och att bygglagstiftningen efterföljs. Men glöm inte att se till att din arkitekt är försäkrad, avslutar Petra.

Elina Blom Westergren
Christoffer (ej verifierad) 2013-02-14 19:03 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Tänkte på det här om att man sparar tid genom att anlita en arkitekt. Tid som annars skulle läggas på funderingar kring hur ett visst moment eller lösning skulle utföras. Hur många fundersamma timmar hos ett bygglag behöver man spara in på för att det ska bli lönsamt att en arkitekt ska sköta det åt dem? 1,5 vecka med 835 kronor i timmen är drygt 40 000 kronor. En lite mer erfarenhet snickare (t.ex) använder nog inte många timmar till att bara fundera ut lösningar i ett husbygge.

Bara tänkte lite högt kring just den detaljen. Att sedan arkitekter kan nyttjas till att skapa lite mer speciella hus och lösningar säger jag inget om.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2013-02-15 02:27 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

@Christoffer

Det stämmer att det behövs många timmar fundering för byggaren för att en arkitekt ska bli lönsamt om det handlar om standardlösningar.

Men så fort det blir lite speciella lösningar så är det inte många hantverkare som hanterar det på ett bra sätt. De flesta gör som de alltid har gjort, vilket påverkar gestaltningen hos den färdiga produkten.
Man anlitar ju inte en arkitekt för att bygga ett traditionellt hus utan för att få det plats och måttanpassad som även tar hänsyn till ens individuella behov.

Svara Dela Redigera
Mikey (ej verifierad) 2013-02-16 08:37 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Problemet i det sammanhanget är ju att arkitekter inte är konstruktörer. När en (nyutbildad modern) arkitekt ritar ett komplext konstrutionsproblem kopplar denne in konstruktörer för att hitta dessa byggnadstekniska speciallösningar. Då är det ytterligare en mun som ska mättas. Förr i tiden var en arktiket en kombination av formgivare och ingenjör/konstruktör, numera är man nästan bara formgivare/estet. Inte att förakta den kompetensen dock, men utbildningens innehåll har fokuserats på formgivning.

Svara Dela Redigera
Nils (ej verifierad) 2013-02-16 09:05 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vi skulle riva bygga om ett fuktskadat hobby, verkstad hus som ligger separat på vår tomt. Vi bor i ett radhus område med egna innergårdar. Vi skissade länge på hur vi skulle lösa det. Vi skulle dra in vatten och avlopp också. När vi väl var nöjda bad vi om offerter. Vid ett möte sa projektledaren att det skulle kosta som en mindre villa! Med en sådan kostnad insåg vi att det var dumt bygga efter våra amatör ritningar. Vi hittade en arkitekt som kände för området. Vi är så glada att vi insåg våra begränsningar. Att spara 20 000kr på ett bygge på runt 700 000kr. Resultatet blev så mycket bättre än vad vi någonsin drömt om. Jag blir mörkrädd när jag tänker på hur det skulle blivit med vår ritning. Arkitekter har både erfarenhet och utbildning. Han tog fram lösningar vi aldrig hade kunnat komma på.

Svara Dela Redigera
Hector (ej verifierad) 2013-02-16 10:05 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vill även råda alla till att skriva ett tydligt och allomfattande kontrakt med sin arkitekt. Vi har precis, efter 18 månader, förlikat i domstol eftersom arkitekten inte gjorde det vi trodde han skulle göra och fakturerade dessutom 180% över överenskommet belopp. I detta fall tog det en arbetsvecka att rita ett garage (!) och då talar vi varken konstruktionsritningar eller ritning för gjutning av bottenplatta. Priset var 1.000kr/timmen (inkl moms). I artikeln står även att en erfaren arkitekt är dyrare men också bättre än en junior så ska alla vara varse om att man kan anlita en mkt erfaren arkitekt (som i vårt fall) men att arbetet ändå delegeras till en nyexaminerad (räknade ut det från initialer på handlingarna samt en snabb uppslagning i arkitektförbundets register). Har tyvärr brännt mig rejält på arkitekter...

Svara Dela Redigera
kajo (ej verifierad) 2013-02-16 13:50 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag vill också se en artikel om konstruktören, samspelet mellan konstruktör och arkitekt etc. För jag har hört flera som snopet konstaterade att arkitekten bara levererat fasadritningar till bygglovet, sen gick det lika mycket pengar till en konstruktör före bygganmälan kunde göras.

Svara Dela Redigera
larja (ej verifierad) 2013-02-17 08:44 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

När vi skulle bygga till vårt egnahemshus anlitade vi arkitekt. Först hade vi själva tänkt, tänkt och tänkt, men efter en förutsättningslös tvåtimmarskonsulation med arkitekten hade han hittat otroligt mycket bättre/mer effektiva/snyggare lösningar än vi själva hade kunnat komma på, trots att vi lagt ner åtskilligt med jobb. Som artikeln nämner - en bra arkitekt ser direkt ljusinsläpp, flöden i huset, etc. Efter konsultationen bad vi arkitekten göra ett konkret ritningsförslag som vi sedan kunde använda vid bygglovsansökan och vid själva byggnationen. Tack vare arkitektens kompetens och kontakter kunde processen med kommunen påskyndas en hel del (ett telefonsamtal med kommunen för att kolla av projektet gjorde att han fick reda på att länsstyrelsen skärpt kraven på kommuner för vilken takkupsbredd de skulle acceptera och att vi inte skulle få dispens för något som bara ett par veckor tidigare hade gått igenom - det hade jag aldrig kommit på att fråga om själv, men det sparade tid genom att ritningen blev rätt från början), och bygglovsmötet gick snabbt och helt utan påpekanden från kommunen. Efter ett tag ändrade vi oss och ville även höja taket, och arkitekten ändrade ritningarna och skötte alla kontakter med kommunen och byggfirman så att vi inte behövde oroa oss för att det skulle strula. Vi betalade knappt 25 000 för arkitektens arbete (650kr/timme) och hela projektet gick på en dryg miljon. Otroligt väl investerade pengar! Vi tog såklart referenser innan vi anlitade arkitekten, tittade på tidigare projekt han gjort och pratade med flera tidigare kunder. Vi hade inget strul med konstruktörsritningar. Det enda vi behövde extra konstruktörsritning var när vi dessutom ville höja taket och behövde en extra pelare som bar upp taket. Då var arkitekten tydlig med att det låg utanför hans kompetensområde att beräkna hållfasthet, men eftersom vi aldrig skrivit kontrakt om att det borde ingå var det ingen överraskning för oss.

Svara Dela Redigera
Pekka (ej verifierad) 2013-02-19 17:02 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Fundera noga på om det är en arkitekt eller en konstruktör du behöver anlita. Jag anlitade tyvärr en arkitekt då jag skulle göra om mitt enplanshus till ett 1½-planshus och lade massa pengar på fasadritningar och planlösningsritningar som egentligen var värdelösa. Dessa kunde jag ritat själv. Det jag behövde var någon som kunde räkna på hållfasthet för betongplattan på marken (dvs om den håller för 1½-plan) samt hållfasthet för balkar över ytterväggar. Det här kunde arkitekten inte ett smack om och det kom fram först då ritningarna var i princip klara. Hållfasthetsberäkningarna gjordes sedan gratis av leverantören av takstolarna. Det mesta en arkitekt gör kan man faktiskt göra själv.

Svara Dela Redigera
simon (ej verifierad) 2013-02-20 18:43 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

visst, men så har det varit sen mitten på 1800-talet, då yrkena började skiljas åt, så det är kanske inte så mycket att gråta över. svårt att få tag på en michelangelo i dessa dagar. Har man en normalkunnig arkitekt brular det räcka att en konstruktör jobbar 2-3 dagar, alternativet är att byggaren betalar konstruktören, men han kommer behövas oavsett hur huset byggs, även om han kanske inte gör mer än att skriva under ritningarna för att klara försäkringsdelen.

Svara Dela Redigera
John (ej verifierad) 2013-02-23 09:15 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Mkt av det en arkitekt gör kan du göra själv precis som att du kan laga mat själv istället för att gå till en restaurang eller klippa håret hemma istället för hos en frisör, sy dina kläder själv istället för att köpa dem i en butik snickra själv istället för att anlita en snickare etc etc. I mångt och mkt handlar det om vilken din ambitionsnivå budget sam möjlighet till att använda egen tid är. Men att påstå att det är samma sak att göra själv som att anlita ett proffs är nonsens, sen finns det givetvis bra och dåliga yrkesmän/yrkeskvinnor. En sak som också är väldigt intressant är att många värderar sin fritid som gratis. Ni som gör detta har ni aldrig funderat över hur mkt extra lön ni kunnat plocka ut på att jobba övertid/extra på ert eget jobb med din ni rimligen är bra på istället för att tex "leka" snickare eller arktiekt eller ngt annat yrke ni faktiskt inte är utbildade till. Eller hur mkt det är värt att lägga alla dessa extra timmar på att leka med barnen eller hjälpa dem med läxorna och fritidsaktiviteter? Alternativkostnad är ngt många tyvärr glömmer. Egen tid är inte gratis även om många tycks tro det.

Svara Dela Redigera
Mikael (ej verifierad) 2013-05-22 18:43 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Det finns många exempel på hur man klarar sig utan arkitekt. Ett bra exempel är alla kåkstäder i världen. På Hemnet hittar man också mängder med bostäder som är svårsålda eftersom besserwissrar tror att själv är bäste dräng. Som med allt får man vad man betalar för och som vanligt är många dumsnåla.

Svara Dela Redigera
Ståle @ndresen (ej verifierad) 2013-06-28 21:47 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Det finns inte manga riktigt riktiga arkitekter. Det er nu mera ett skal på en profession som hade med människan att göra. Nu ligger detta yrket i ett vakuum mellan design, industrialism och materiell manifestation. Arkitekturen är inte längre en organism, det är fasader, konstruktion och funktion oberoende av veranda, men oftast underkastat ekonomiska motiv. Jag tycker det ända sättet att kunde bliva en riktig arkitekt är genom först att lära byggande. Hon skulle helst vara myggmästare innan.
Ser man på huset som en levande organism, är det inte bara det "färdiga" bygget som har tydning, också vidare utveckling ock framtidig potential. Här är planerfarenhet och moderne arkitekturutbildning viktig, och denna kompetens vill ofta giva et högre värde på byggande.

Svara Dela Redigera