SĂ„ mycket kostar en arkitekt

Uppdaterad 14 oktober 2014 14:20 · postad i Arkitektur · taggad med Vad kostar det, Yrkesman, Arkitektur

Vad kostar det att anlita en arkitekt? Vad fÄr du för pengarna? Vi undersökte timpriser och vad som kan ingÄ i arkitektens uppdrag.

SĂ„ mycket kostar det att anlita arkitekt
Tillbyggnad i aluminium av UNIT arkitekter, Sands hus av Thomas Marcks och Villa Widlund av Claesson Koivisto Rune.

Funderar du pÄ att anlita en arkitekt för att rita hus? För mÄnga kan det kÀnnas skrÀmmande, för det lÄter dyrt. Vi försökte bena ut vad du kan anlita en arkitekt till och vad det kan kosta att anlita en arkitekt. 

Prisbilden
En vĂ€lrenommerad arkitekt med specialistkunskaper och lĂ„ng erfarenhet kan ta bra mycket mer betalt Ă€n en arkitekt som precis tagit examen. Med mĂ„nga goda referenser höjs arkitektens marknadsvĂ€rde och hon/han kan ta mer betalt – du vet Ă„ andra sidan mer vad du fĂ„r Ă€n i fallet med den nybakade studenten. Dessutom pĂ„verkas slutpriset av hur omfattande just ditt projekt Ă€r. Vill du bara ha en bedömning av en skiss eller vill du ha bĂ„de konstruktionsritningar och handledning under sjĂ€lva bygget?

Branschorganisationen Sveriges Arkitekter analyserar Ärligen arvoden och löner för arkitektbranschen. 2012 Ärs arvoden Àr inte insamlade och analyserade Ànnu, men bedömdes i början av förra Äret att i genomsnitt landa pÄ cirka 810 kronor per timma i riket. I Stockholm tror man medelvÀrdet för vad en arkitekt kostar hamnar pÄ 835 kronor per timma.

Vad arkitekten kan hjÀlpa till med
En arkitekt har koll pÄ saker du sjÀlv kanske inte har kunskap om. Till exempel kan hon/han se direkt pÄ en ritning hur ett rum kommer att upplevas, hur sambandet blir till de övriga rummen i huset, och hur huset passar in och bör placeras pÄ tomten. Du fÄr hjÀlp med att prioritera det som Àr viktigt nÀr du utformar ditt boende och arkitekten kan förklara vilka konsekvenser varje val ger. Det berÀttar Petra Vestberg vid QPG arkitektur i Göteborg.

Petra Vestberg

Petra Vestberg

Petra menar att de timmar du lÄter en arkitekt lÀgga pÄ ditt hus, Àr timmar som gör att du kan spara in tid senare under bygget och nÀr du bor i huset. Har du bra ritningar behöver inte snickaren fundera över lösningar pÄ plats, och har du planerat huset sÄ att det Àr enkelt att flytta vÀggar och liknande, behöver du inte bygga om nÀr du ett par Är senare skaffar barn. Ett hus kan designas för att innebÀra lite underhÄll eller för att vara sÀrskilt energieffektivt.

Arkitekten kan hjÀlpa till med en eller flera av följande ritningar/arbetsuppgifter:

  • Skisser
  • 3d-modell
  • Illustrationer
  • Plan-, fasad- och sektionsritning (krĂ€vs normalt nĂ€r du söker bygglov)
  • Situationsplan (krĂ€vs normalt nĂ€r du söker bygglov)
  • Administrera bygglov och nybyggnadskarta
  • FörfrĂ„gningsunderlag
  • Detaljritningar
  • Bygghandlingar
  • Projektledning av husbygget

Timkostnad kontra tid
Hur lÄng tid ett enskilt uppdrag kommer att ta Àr beroende pÄ vilka av ovanstÄende arbetsuppgifter som ingÄr.

Du rÀkna med att det innebÀr en och en halv veckas arbete för arkitekten att ta fram ett seriöst förslag som du kan anvÀnda för att söka bygglov - med plan, sektioner, fasad och situationsplan.

ArbetsgÄngen
Om arkitekten ska ta fram ritningar enligt ovan, har arkitekten och du som kund först ett möte dÀr du och din familj fÄr berÀtta om era behov, livssituation och önskemÄl. DÀrefter kan arkitekten lÀgga 1-2 dagar beroende pÄ hur komplicerad uppgiften Àr. Sedan Àr det dags för ett andra möte dÀr skissen diskuteras. Arkitekten bearbetar dÀrefter huset utifrÄn vad ni diskuterade. Sedan sker Ànnu omtag som leder till en slutlig bearbetning. Du kan avtala om ett fast pris pÄ hur mÄnga timmar och möten som ingÄr för att kostnaden inte ska skena ivÀg. I exemplet ovan var överenskommelsen en och en halv veckas arbete inklusive tre möten.

villa ritad av qpg

Villa ritad av arkitektkontoret QPG i Göteborg.

Ett mer omfattande exempel Àr ett dÀr arkitekten Àven tar fram bygghandlingar. Bygghandlingar Àr de ritningar som hantverkarna kan anvÀnda för att bygga huset, om man vill styra dem exakt. Bygghandlingarna bestÄr förutom av av planer, fasader och sektioner ocksÄ av ritningar som exakt beskriver t ex mÄtten pÄ fönster och deras placering eller exakt var allt ska placeras i kök eller badrum, sk köks- eller badrumsuppstÀllning. Det kan vara allt frÄn ett fÄtal ritningar upp till 20-30 stycken, allt beroende pÄ hur detaljerad du som kund vÀljer att vara. Ska det vara ekparkett av en viss standard eller rÀcker det att det Àr just ekparkett? Ska fönstren utformas pÄ ett speciellt sÀtt? Det gÄr att precisera allt pÄ detaljnivÄ om sÄ önskas.

– Ju mer detaljerad du Ă€r, desto smidigare gĂ„r det att bygga huset. Byggaren behöver inte fundera igenom lösningar pĂ„ plats om det Ă€r vĂ€l redovisat pĂ„ ritningarna. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt sparar du tid under bygget. Man fĂ„r dĂ„ ocksĂ„ lĂ€ttare den sorts kvalitet pĂ„ huset som man Ă€r ute efter, sĂ€ger Petra Vestberg och fortsĂ€tter:

– Om man kontaktar en byggare som man har förtroende för kan man fĂ„ dem att lĂ€gga in kostnaden för bygghandlingen i totalsumman för byggnadskostnaden. DĂ„ kan arkitekt, kund och byggare tillsammans diskutera lösningar redan nĂ€r man tar fram ritningarna. Tycker exempelvis byggaren att det Ă€r krĂ„ngligt att bygga pĂ„ ett visst sĂ€tt kan man diskutera det tillsammans, hitta en annan bra lösning och spara bĂ„de tid och pengar i sjĂ€lva byggandet.

– Arkitektarvodet brukar enligt vĂ„ra erfarenheter utgöra ca 10 procent av den totala byggkostnaden om du anlitar en arkitekt genom hela processen, frĂ„n bygglov till bygghandling, sĂ€ger Petra Vestberg

En fördel om arkitekten Ă€ven hjĂ€lper till med förfrĂ„gningsunderlag, dvs detaljerade listor över materialval ner pĂ„ ”sprik-och-skruv-nivĂ„â€, Ă€r att kunden kan jĂ€mföra och förhandla priser frĂ„n olika byggare redan inledningsvis och fĂ„ en god bild över vad projektet kommer att kosta utifrĂ„n den standard man valt.

– Bygger du ett hus utifrĂ„n en detaljerad bygghandling har ocksĂ„ arkitekten ansvar för att huset hĂ„ller och att bygglagstiftningen efterföljs. Men glöm inte att se till att din arkitekt Ă€r försĂ€krad, avslutar Petra.

Elina Blom Westergren
Christoffer (ej verifierad) 2013-02-14 19:03 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

TÀnkte pÄ det hÀr om att man sparar tid genom att anlita en arkitekt. Tid som annars skulle lÀggas pÄ funderingar kring hur ett visst moment eller lösning skulle utföras. Hur mÄnga fundersamma timmar hos ett bygglag behöver man spara in pÄ för att det ska bli lönsamt att en arkitekt ska sköta det Ät dem? 1,5 vecka med 835 kronor i timmen Àr drygt 40 000 kronor. En lite mer erfarenhet snickare (t.ex) anvÀnder nog inte mÄnga timmar till att bara fundera ut lösningar i ett husbygge.

Bara tÀnkte lite högt kring just den detaljen. Att sedan arkitekter kan nyttjas till att skapa lite mer speciella hus och lösningar sÀger jag inget om.

GĂ€st (ej verifierad) 2013-02-15 02:27 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

@Christoffer

Det stÀmmer att det behövs mÄnga timmar fundering för byggaren för att en arkitekt ska bli lönsamt om det handlar om standardlösningar.

Men sÄ fort det blir lite speciella lösningar sÄ Àr det inte mÄnga hantverkare som hanterar det pÄ ett bra sÀtt. De flesta gör som de alltid har gjort, vilket pÄverkar gestaltningen hos den fÀrdiga produkten.
Man anlitar ju inte en arkitekt för att bygga ett traditionellt hus utan för att fÄ det plats och mÄttanpassad som Àven tar hÀnsyn till ens individuella behov.

Mikey (ej verifierad) 2013-02-16 08:37 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Problemet i det sammanhanget Àr ju att arkitekter inte Àr konstruktörer. NÀr en (nyutbildad modern) arkitekt ritar ett komplext konstrutionsproblem kopplar denne in konstruktörer för att hitta dessa byggnadstekniska speciallösningar. DÄ Àr det ytterligare en mun som ska mÀttas. Förr i tiden var en arktiket en kombination av formgivare och ingenjör/konstruktör, numera Àr man nÀstan bara formgivare/estet. Inte att förakta den kompetensen dock, men utbildningens innehÄll har fokuserats pÄ formgivning.

Nils (ej verifierad) 2013-02-16 09:05 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Vi skulle riva bygga om ett fuktskadat hobby, verkstad hus som ligger separat pÄ vÄr tomt. Vi bor i ett radhus omrÄde med egna innergÄrdar. Vi skissade lÀnge pÄ hur vi skulle lösa det. Vi skulle dra in vatten och avlopp ocksÄ. NÀr vi vÀl var nöjda bad vi om offerter. Vid ett möte sa projektledaren att det skulle kosta som en mindre villa! Med en sÄdan kostnad insÄg vi att det var dumt bygga efter vÄra amatör ritningar. Vi hittade en arkitekt som kÀnde för omrÄdet. Vi Àr sÄ glada att vi insÄg vÄra begrÀnsningar. Att spara 20 000kr pÄ ett bygge pÄ runt 700 000kr. Resultatet blev sÄ mycket bÀttre Àn vad vi nÄgonsin drömt om. Jag blir mörkrÀdd nÀr jag tÀnker pÄ hur det skulle blivit med vÄr ritning. Arkitekter har bÄde erfarenhet och utbildning. Han tog fram lösningar vi aldrig hade kunnat komma pÄ.

Hector (ej verifierad) 2013-02-16 10:05 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Vill Àven rÄda alla till att skriva ett tydligt och allomfattande kontrakt med sin arkitekt. Vi har precis, efter 18 mÄnader, förlikat i domstol eftersom arkitekten inte gjorde det vi trodde han skulle göra och fakturerade dessutom 180% över överenskommet belopp. I detta fall tog det en arbetsvecka att rita ett garage (!) och dÄ talar vi varken konstruktionsritningar eller ritning för gjutning av bottenplatta. Priset var 1.000kr/timmen (inkl moms). I artikeln stÄr Àven att en erfaren arkitekt Àr dyrare men ocksÄ bÀttre Àn en junior sÄ ska alla vara varse om att man kan anlita en mkt erfaren arkitekt (som i vÄrt fall) men att arbetet ÀndÄ delegeras till en nyexaminerad (rÀknade ut det frÄn initialer pÄ handlingarna samt en snabb uppslagning i arkitektförbundets register). Har tyvÀrr brÀnnt mig rejÀlt pÄ arkitekter...

kajo (ej verifierad) 2013-02-16 13:50 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag vill ocksÄ se en artikel om konstruktören, samspelet mellan konstruktör och arkitekt etc. För jag har hört flera som snopet konstaterade att arkitekten bara levererat fasadritningar till bygglovet, sen gick det lika mycket pengar till en konstruktör före bygganmÀlan kunde göras.

larja (ej verifierad) 2013-02-17 08:44 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

NÀr vi skulle bygga till vÄrt egnahemshus anlitade vi arkitekt. Först hade vi sjÀlva tÀnkt, tÀnkt och tÀnkt, men efter en förutsÀttningslös tvÄtimmarskonsulation med arkitekten hade han hittat otroligt mycket bÀttre/mer effektiva/snyggare lösningar Àn vi sjÀlva hade kunnat komma pÄ, trots att vi lagt ner Ätskilligt med jobb. Som artikeln nÀmner - en bra arkitekt ser direkt ljusinslÀpp, flöden i huset, etc. Efter konsultationen bad vi arkitekten göra ett konkret ritningsförslag som vi sedan kunde anvÀnda vid bygglovsansökan och vid sjÀlva byggnationen. Tack vare arkitektens kompetens och kontakter kunde processen med kommunen pÄskyndas en hel del (ett telefonsamtal med kommunen för att kolla av projektet gjorde att han fick reda pÄ att lÀnsstyrelsen skÀrpt kraven pÄ kommuner för vilken takkupsbredd de skulle acceptera och att vi inte skulle fÄ dispens för nÄgot som bara ett par veckor tidigare hade gÄtt igenom - det hade jag aldrig kommit pÄ att frÄga om sjÀlv, men det sparade tid genom att ritningen blev rÀtt frÄn början), och bygglovsmötet gick snabbt och helt utan pÄpekanden frÄn kommunen. Efter ett tag Àndrade vi oss och ville Àven höja taket, och arkitekten Àndrade ritningarna och skötte alla kontakter med kommunen och byggfirman sÄ att vi inte behövde oroa oss för att det skulle strula. Vi betalade knappt 25 000 för arkitektens arbete (650kr/timme) och hela projektet gick pÄ en dryg miljon. Otroligt vÀl investerade pengar! Vi tog sÄklart referenser innan vi anlitade arkitekten, tittade pÄ tidigare projekt han gjort och pratade med flera tidigare kunder. Vi hade inget strul med konstruktörsritningar. Det enda vi behövde extra konstruktörsritning var nÀr vi dessutom ville höja taket och behövde en extra pelare som bar upp taket. DÄ var arkitekten tydlig med att det lÄg utanför hans kompetensomrÄde att berÀkna hÄllfasthet, men eftersom vi aldrig skrivit kontrakt om att det borde ingÄ var det ingen överraskning för oss.

Pekka (ej verifierad) 2013-02-19 17:02 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Fundera noga pĂ„ om det Ă€r en arkitekt eller en konstruktör du behöver anlita. Jag anlitade tyvĂ€rr en arkitekt dĂ„ jag skulle göra om mitt enplanshus till ett 1Âœ-planshus och lade massa pengar pĂ„ fasadritningar och planlösningsritningar som egentligen var vĂ€rdelösa. Dessa kunde jag ritat sjĂ€lv. Det jag behövde var nĂ„gon som kunde rĂ€kna pĂ„ hĂ„llfasthet för betongplattan pĂ„ marken (dvs om den hĂ„ller för 1Âœ-plan) samt hĂ„llfasthet för balkar över yttervĂ€ggar. Det hĂ€r kunde arkitekten inte ett smack om och det kom fram först dĂ„ ritningarna var i princip klara. HĂ„llfasthetsberĂ€kningarna gjordes sedan gratis av leverantören av takstolarna. Det mesta en arkitekt gör kan man faktiskt göra sjĂ€lv.

simon (ej verifierad) 2013-02-20 18:43 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

visst, men sÄ har det varit sen mitten pÄ 1800-talet, dÄ yrkena började skiljas Ät, sÄ det Àr kanske inte sÄ mycket att grÄta över. svÄrt att fÄ tag pÄ en michelangelo i dessa dagar. Har man en normalkunnig arkitekt brular det rÀcka att en konstruktör jobbar 2-3 dagar, alternativet Àr att byggaren betalar konstruktören, men han kommer behövas oavsett hur huset byggs, Àven om han kanske inte gör mer Àn att skriva under ritningarna för att klara försÀkringsdelen.

John (ej verifierad) 2013-02-23 09:15 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Mkt av det en arkitekt gör kan du göra sjÀlv precis som att du kan laga mat sjÀlv istÀllet för att gÄ till en restaurang eller klippa hÄret hemma istÀllet för hos en frisör, sy dina klÀder sjÀlv istÀllet för att köpa dem i en butik snickra sjÀlv istÀllet för att anlita en snickare etc etc. I mÄngt och mkt handlar det om vilken din ambitionsnivÄ budget sam möjlighet till att anvÀnda egen tid Àr. Men att pÄstÄ att det Àr samma sak att göra sjÀlv som att anlita ett proffs Àr nonsens, sen finns det givetvis bra och dÄliga yrkesmÀn/yrkeskvinnor. En sak som ocksÄ Àr vÀldigt intressant Àr att mÄnga vÀrderar sin fritid som gratis. Ni som gör detta har ni aldrig funderat över hur mkt extra lön ni kunnat plocka ut pÄ att jobba övertid/extra pÄ ert eget jobb med din ni rimligen Àr bra pÄ istÀllet för att tex "leka" snickare eller arktiekt eller ngt annat yrke ni faktiskt inte Àr utbildade till. Eller hur mkt det Àr vÀrt att lÀgga alla dessa extra timmar pÄ att leka med barnen eller hjÀlpa dem med lÀxorna och fritidsaktiviteter? Alternativkostnad Àr ngt mÄnga tyvÀrr glömmer. Egen tid Àr inte gratis Àven om mÄnga tycks tro det.

Mikael (ej verifierad) 2013-05-22 18:43 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Det finns mÄnga exempel pÄ hur man klarar sig utan arkitekt. Ett bra exempel Àr alla kÄkstÀder i vÀrlden. PÄ Hemnet hittar man ocksÄ mÀngder med bostÀder som Àr svÄrsÄlda eftersom besserwissrar tror att sjÀlv Àr bÀste drÀng. Som med allt fÄr man vad man betalar för och som vanligt Àr mÄnga dumsnÄla.

StĂ„le @ndresen (ej verifierad) 2013-06-28 21:47 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Det finns inte manga riktigt riktiga arkitekter. Det er nu mera ett skal pÄ en profession som hade med mÀnniskan att göra. Nu ligger detta yrket i ett vakuum mellan design, industrialism och materiell manifestation. Arkitekturen Àr inte lÀngre en organism, det Àr fasader, konstruktion och funktion oberoende av veranda, men oftast underkastat ekonomiska motiv. Jag tycker det Ànda sÀttet att kunde bliva en riktig arkitekt Àr genom först att lÀra byggande. Hon skulle helst vara myggmÀstare innan.
Ser man pÄ huset som en levande organism, Àr det inte bara det "fÀrdiga" bygget som har tydning, ocksÄ vidare utveckling ock framtidig potential. HÀr Àr planerfarenhet och moderne arkitekturutbildning viktig, och denna kompetens vill ofta giva et högre vÀrde pÄ byggande.