Så gott som helt i trä

Uppdaterad 23 oktober 2014 13:56 · postad i Arkitektur · taggad med Månadens arkitektritade, Arkitektur
En av arkitektkontoret Marges senaste villor blickar ut över Arkösundet i Arkösunds skärgård.


Framför det smala, höga och ljusa trähuset
ligger kala grå klippor och en liten brygga, baktill vilar en lummig tallskog. Redan för några år sedan fick Pye Aurell Ehström i uppdrag att rita en liten sjöbod åt en medlem i beställarfamiljen, ett modernistiskt inspirerat hus som redan har fått den gråtonade karaktär som snart nog också kommer att få det nya huset att smälta in med klippor och hav. Pye berättar att husen ute på Arkö bara kan nås med båt, och nog finns det något av båtsnickeri över byggnaderna. Stommen är utförd nästan helt i trä, med några limträbalkar och någon stålpelare som förstärkning. Den stående cederträpanelen har spikats omlott, och indragna fönster i teak har målats med en speciell uv-beständig oljelack. Eftersom myggen ibland gärna vill göra sällskap så finns det skjutbara myggnät inbyggda i dörr- och fönsterluckorna som också kan dras för som solskydd och stänga till huset när det inte används.

Så gott som helt i trä bild 1
Foto: Johan FowelinDen sydvästlig branta sluttningens utsiktsmöjligheter har varit utgångspunkten för Villa Arkös placering och formgivning. Huset är vinterbonat för att kunna husera familjen även under juletid och höstens svampplockarhelger.

- Ett av familjens första önskemål var att barnbarnen skulle kunna krypa upp på ett loft och läsa sina serietidningar, och då är det förstås också skönt med takfönster, förklarar Pye. De ville också ha utsikt från alla rum. Eftersom det är en stor familj som omfattar flera generationer så har vi organiserat villan med ett mer offentligt entréplan i två nivåer, och en mer privat ovanvåning.

Så gott som helt i trä bild 2
Foto: Johan FowelinVillan på Arkö har vattenburen golvvärme på de två våningsplanen, ett system som försörjs av bergvärme. Den öppna spisen vänder sig åt två håll och ger extra värme vintertid.

Entréplanet har kök, bad och gästrum i den övre nivån, och två trappsteg ned finns ett stort generöst vardagsrum med många olika sittplatser i den rektangulära verandadel som placerats under ett platt sedumtak. Här finns också en fortsättning på uteverandan som är helt byggd i trä. Pye berättar att projektet påbörjades för 8 år sedan då familjen ville få hjälp med hur de skulle utnyttja tomten på bästa sätt för generationsboende. Tidigare stod här ett enkelt typhus i timmer från sextiotalet som blev olidligt hett på sydsidan under sommarmånaderna

Så gott som helt i trä bild 3
Foto: Johan FowelinDe vita gipsväggarna kontrasterar mot ljust trä i smäckra spjälverk, fönsterbågar och stegar, och ger en nästan japanskt sparsmakad känsla.

- Vi har använt noga utvalda material som ska ge ett hållbart och tåligt hus som kräver minimalt underhåll. Terrasserna är klädda med värmebehandlad ask, det branta taket är precis som fasaden utfört i amerikansk ceder med infrästa spår som leder ned regnvattnet.

Så gott som helt i trä bild 4
Foto: Johan FowelinInomhusgolven är utförda i kalksten respektive ek. Från köksdelen, som ansluter till bad och gästrum, kan man se ut över Arkösund och verandan. Från ovanvåningen ges en vidare utsikt med endast hav och klippor bortom verandapartiets gröna sedumtak.
Så gott som helt i trä bild 5
Foto: Johan Fowelin- Vi har nästan ingen takfot för att få en enda form, förklarar Pye Aurell Ehrström som tillsammans med Katarina Grundsell, Louise Masreliez och Susanne Ramel har grundat Marge, ett av senare års mer uppmärksammade svenska arkitektkontor. Hängrännorna är däremot placerade på traditionellt vis, och fönstren har dragits in för att skydda karm och båge från sol och regn.
Så gott som helt i trä bild 6
Foto: Johan FowelinDet branta sadeltaket är helt klätt i cederträ som liksom fasaden med tiden kommer att få en silvergrå patina. Marge har låtit fräsa in spår i takbeklädnaden för att leda ned regnvattnet på norskt vis. De olika träslagen ger en tydlig båtkänsla: teak till fönstren, värmebehandlad ask till verandagolv och amerikanskt cederträ till fasad och tak. Notera också plåtdetaljerna i zink.
Så gott som helt i trä bild 7
Foto: Johan FowelinDen moderna glasverandan har flera sittmöjligheter tack vare de förskjutna volymerna. Här finns också olika temperaturzoner som kan passa olika generationer.
Så gott som helt i trä bild 8
Foto: Johan FowelinSjöbodens cederträfasad har redan fått en grå patina, om några år kommer även Villa Arkös färgsättning smälta samman med klippornas.
Leo Gullbring
Marcus (ej verifierad) 2013-02-06 08:38 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Fantastiskt Vackert!

Svara Dela Redigera
Martin (ej verifierad) 2013-02-06 09:57 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Mållös!

Svara Dela Redigera
Ove (ej verifierad) 2013-02-06 10:54 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Snyggt! Denna sjöbod gav ordet sjöbod ny innebörd.

Svara Dela Redigera
Henrik (ej verifierad) 2013-02-06 19:07 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Suck... Dessa arkitektritade fula hus. Så opraktiska och så töntiga. Varför kan aldrig folk som faktiskt har pengarna bygga något riktigt snyggt? Massor med pengar spenderas och sedan får man ett sånt här gräsligt resultat.

Svara Dela Redigera
Anders (ej verifierad) 2013-02-06 21:30 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Henrik, du var väl en riktig janet-riddare! Tråkig attityd!
Jättefint hus! Modernt med tydlig koppling till traditionellt byggande.

MVH

Svara Dela Redigera
Niklas Edelström (ej verifierad) 2013-02-07 12:02 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Mycket snyggt!
MEN, det skulle varit intressant att se en lösning där man låter husformen inte störas av en hängränna. Det skulle vara så otroligt fint om trätaket bara fortsatte ner och blir vägg. Då blir inte formen bruten. Finns det några sådana hus i trä? Det skulle vara intressant att sen en sådan konstruktion. Det skulle säkerligen funka med plåt.

mvh Niklas Edelströmhttp://nybyggaranda.se/

Svara Dela Redigera
Christian (ej verifierad) 2013-02-08 22:46 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Ganska spännande exteriört men tråkigt interiört. Allt för likt ett typiskt svenskt kataloghus.

Svara Dela Redigera
KnockOnWood (ej verifierad) 2013-02-09 01:02 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Det är svårt att få en överblick över interiören.
Men där är den del trappsteg mellan de olika nivåerna på bottenvåningen,
vilket förefaller mycket opraktiskt.

Och jag är tveksam till den där stegen (lejdaren?) till sovloftet. Kanske kul för barn, men knappast säkert och bekvämt för vuxet folk!

Svara Dela Redigera
Christian R (ej verifierad) 2013-02-12 11:31 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Synd att man inte följer BBR bara... Man har inte någor takskydd/snörasskydd ovanför entréer (eller där folk vistas). Men oavsett mycket snyggt. Bra med "fönsterluckor", som solavskärmning.

Svara Dela Redigera
KajaLena (ej verifierad) 2013-02-12 12:01 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vackert men alla nya hus byggs för familjer i bildande. Barnbarn??? Men hur blir det för Mormor att gå med rullator i trapporna eller har arkitekterna lagt en övre åldersgräns eller friskhetstak på sina hus?

Svara Dela Redigera
Janne (ej verifierad) 2013-02-12 13:24 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag kunde inte sagt det bättre själv!

Svara Dela Redigera
Fint hus (ej verifierad) 2013-02-12 21:57 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Huset ser fint ut men om man ska vara kritisk så tror jag att det blivit snyggare med utskjutande takfot och utan fönsterluckorna, jag begriper inte varför man skall ha fönsterluckor
Sen undrar jag om någon vet vad som håller längst, ett plåttak eller ett ett tak i cederträ?

Svara Dela Redigera
Paco (ej verifierad) 2013-02-16 21:23 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Anders - varför måste alla gilla huset? Ett ganska extremt arkitektritat hus är väl dömt att dela smaken .. själv tycker jag det är fruktansvärt. Min första tanke är att det är byggt av tändstickor ..

Svara Dela Redigera
Peder (ej verifierad) 2013-02-17 11:23 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Ser ut som ett valborgsbål, som bara väntar på att tändas och gå upp i rök, så något snyggt och vackert kan uppstå i askan...

Svara Dela Redigera
Claes Magnusson (ej verifierad) 2013-02-20 22:07 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Undrar vilken politisk hemvist personen som ligger bakom algoritmen (?) till de grafiska symbolerna till vänster om kommentarerna har...

Svara Dela Redigera
Stefan (ej verifierad) 2013-03-10 09:15 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Då har du sett helt andra kataloghus än jag, tycker inte någon del av interiören i detta hus påminner det minsta om ett kataloghus? Tycker snarare allt har väldit mycket egen karaktär; öppna spisen, loftlösningen, kalkstensgolven, nivåskillnaderna, spaljeerna osv osv.

Och sen är det väl ett jävla gnäll hela tiden, allt som inte ser ut att vara byggt 1912 är "fult". Alltid denna tråkiga och bakåtsträvande attityd bland kommentarerna på Månadens Arkitektritade, låt bli att läsa de artiklarna om det så uppenbart inte är något för er? Så slipper ni plågas av dessa, i era ögon, hädelser.

Svara Dela Redigera
Joakim (ej verifierad) 2013-03-14 17:07 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Var får man tag i fönsterpartier som dessa? Skjutbara och stora i god kvalitet?

Svara Dela Redigera
Anders (ej verifierad) 2013-06-08 11:45 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Bättre sent än aldrig ;-)
Självklart kommer det finnas olika uppfattningar om ett hus som detta. Jag svarade bara på ett inlägg som mer eller mindre spyr galla över huset och dess ägare samt arkitekt genom att raljera över hur dyrt, gräsligt m.m. detta är och då tycker jag att man lika gärna kan hålla det för sig själv.

Svara Dela Redigera
Jag (ej verifierad) 2014-02-15 22:10 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hade beställaren velat ha en enplansvilla eller en hiss i huset till mormor så hade de väl bett om det?

Suck!

Svara Dela Redigera