Ljus bygger rum på Nordsjälland

Uppdaterad 23 oktober 2014 13:56 · postad i Arkitektur

Inga trösklar eller verandor. Stora fönsterpartier från golv till tak. Strategiskt placerade ljusinsläpp. Mer än något annat så har närheten till naturen varit det genomgående temat i Skybox House högst upp i Nordsjälland.

Ljus bygger rum på Nordsjälland
Skybox House

Det unga arkitektkontoret Primus arkitekter har trots de små måtten, endast 75 kvadratmeter, lyckats skapa ett hus som känns betydligt större.

– Jovisst handlar arkitektur ytterst om att projektera ljus och rum.

David Bülow understryker också att materialen spelar en stor roll. De lådlika volymerna är alla inklädda med ekpanel som behandlats med järnvitriol för att framhäva ådringen.

Skybox House

– Arkitektur är också konsten att skapa ramar för livet.

Beställarna är ett ungt par med en nu femårig dotter. Strax intill deras nya sommarboende ligger det äldre ursprungliga huset med traditionellt sadeltak på den gemensamma tomten. Istället för att dela upp fastigheten med ett staket så har man inrättat både gemensamma och privata ytor. Och på sätt och vis känns det nya huset som en fiskebod med sina kantiga former här ute på Nødebohuse. Men en mycket raffinerad arkitektoniskt utformad sådan. Arkitektur är så mycket mer än väggar som skyddar mot vind och tak mot regn. Arkitektur är just de här kontrasterna mellan ljus och skugga, mellan öppet och slutet, mellan ute och inne.

Skybox House

– Kunderna hade tänkt sig ett traditionellt hus, men vi lyckades övertyga dem om att man kunde få in mycket ljus och rum med hjälp av en otraditionell lösning. Vi ville att huset skulle vara ett med trädgården under varma sommardagar, och samtidigt göra himmel och moln till en del av rummen. Det blev en bra diskussion, de blev både nöjda och stolta över resultatet.

Skybox House

Takhöjden har dragits ned för att lyfta fram lanterninerna och deras ljusinsläpp. Smala, höga fönster ger vyer genom de olika volymerna. Ljusinsläpp på olika platser ger diagonala utblickar. Trädgården blir ett med huset när de avlånga glasdörrarna skjuts upp. Sjuttiofem kvadratmeter kan tyckas litet, men den genomtänkta ljusbehandlingen gör att de två sovrummen och vardagsrummet med dess stora ekgolv känns ännu större. David hävdar dessutom att de inglasade ytorna gör att himlen blir en femte fasad. De kantiga formerna med de stående ekpanelerna gör också att byggnaden fungerar som något av en avgränsning i den gemensamma trädgården.

Skybox House

– Vi har byggt en så kallad ballon frame-konstruktion, förklarar David Bülow vars partner Per Appel också är snickare. Det är en lätt och mycket stark konstruktion som också ger en bra ventilation av ekfasaden och därmed ett sundare hus.

Skybox House

Huset har kostat drygt två miljoner kronor och är byggt helt i egen regi, från den exponerade betongplattan till taket, men med underentreprenörer på VVS och el. David tillägger att taket isolerat med 30 centimeter och väggarna med 15 centimeter mineralull. Tack vare en värmepump som byggts in i väggen reduceras uppvärmningskostnaderna och koldioxidutsläpp, men det finns också en vanlig vedkamin på plats. Lanterninerna ger tillräckligt med självdrag för att undvika fläktsystem.

– Det är ett sommarhus, men det är isolerat och byggt för att kunna användas året runt.

Skybox House

Skybox House

Leo Gullbring
Gäst (ej verifierad) 2011-03-22 18:02 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

"ballon frame-konstruktion" - Jag tyckte jag har hört något om att den konstruktionsstilen dog ut för närmre 100 år sedan efter Chicagobranden... De brinner tydligen ner väldigt snabbt efter det att elden fått fäste.
Men detta är hörts rycktesvägen och har ingen fastare grund än så.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-03-24 16:38 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Fantastiskt snyggt!

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-03-31 17:27 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jisses det var det fulaste hus jag någonsin sett (och jag har sett en hel del...)

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-04-01 07:53 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Mycket snyggt! Visar att danskarna är lång för Sverige avseende arkitektur, design och form. Mår dåligt av alla smaklösa kataloghus som byggs runt om i vårt land.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-04-01 13:06 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

det är därför inte vasstak av idag byggs med luftspalt heller - det skapar rum för att få elden att få syre att ta fart ordentligt

så nu är det direkt mot tak det läggs enligt holländskt byggtradition i alla fall

så ballon frame må gynna fasaden MEN tydligen är fasaden den stora risken i sammahangen för brand då även brandavståndet har väggen som parameter

fast de har ju åtminstone tänkt till att sätta mineralull till sitt försvar

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-04-24 01:09 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Den som har öga för det vackra ser skönheten i detta hus. Väldigt spännande arkitektur och det ligger mkt tanke bakom varje vägg och vrå, till skillnad från det mesta annat som bygds i detta land. 5 solar av 5!

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-05-14 10:41 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Arkitektur definieras av Venustas Firmitas och Utillitas...
Ett hus är en förlängning av människan både utvändigt och invändigt och att se dom svenske husföretagens hus och jämföra med detta är skandal.
Detta är god arkitektur med mening och liv medans de svenske kataloghusen är billiga kartonger nästan lika enfaldiga som den ikea kartong för slutförvaring som finns.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-05-18 19:11 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Mer Kartong än så här kan det ju inte bli. Det liknar just Kaninhuset som mina ungar gjorde av tre flyttkartonger...
Att påstå annat är som "Kejsarens nya kläder"!! Den sagan är för övrigt också Dansk ;o)

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-06-02 09:53 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

2 miljoner för 75kvm, ni behagar skämta va?
man måste nästan vara arkitekt för att uppskatta en sådan här anskrämlig design.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-09-01 15:33 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

I LIKE

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-09-07 21:23 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Det är bara fantasin som begränsar. Instämmer med endel andra inlägg. Det byggs många nyckel färdiga hus. Underbart med fantasifulla miljö inspirerande hem att leva och njuta livet. Här kan kärleken hålla länge och ge ringar på vattnet. Tack för ni delar med er och inspirerar. U i Car

Svara Dela Redigera
Hans (ej verifierad) 2013-06-04 09:37 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Svenska småstäders traditionella kataloghus i ordinära villaområden är det tråkigaste som finns. Här är det nya som kommer och det är snyggt i mina ögon.

Svara Dela Redigera
Carl (ej verifierad) 2013-08-15 10:00 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

liten detalj:
Alla hus som byggs med stående reglara a la CC 45 eller 60 är så kallade balloon construction.... skulle det vara brand faligt... ?

Svara Dela Redigera
Jag (ej verifierad) 2014-02-17 20:13 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Faran med eldspridning i ballon-frame är bara relevant om huset har flera våningar. Förövrigt kan du använda dig av "firestops" (eldstopp?) oavsett.Ballon framing skiljer sig inte avsevärt från platform framing som är dagens standard.

Svara Dela Redigera